revocare donatie intre soti

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
aho

Post by aho » 05 Jul 2005, 13:16

Eu am o parere care nu coincide cu a celorlalti si nu voiesc a o schimba dar nici a continua nu mai vreau, ramane de vazut daca cel care a provocat discutia ne spune cum a rezolvat problema. Totusi pretind sa nu ne mai "intepam" si mai pretind ca ma pricep la CF :roll: .

croc

Post by croc » 05 Jul 2005, 13:21

eu nu ma pricep in mod deosebit la cf, mi-am spus parerea, pur si simplu;

kinga

Post by kinga » 05 Jul 2005, 14:27

Nu inteleg ca cu te-am intepat. Banuiesc ca eu sunt vinovata din moment ce eu am fost ultima care ti-a raspuns.
Ar fi fost bine sa fi mai explicit.
Nu consider ca te-am jignit, mai degraba eu as putea sa ma plang, daca iau in considerare mesajul tau scris mai de mult.
Tu poti sa vii cu practica care sa sublinieze punctul tau de vedere?

madalina

Post by madalina » 05 Jul 2005, 14:54

Hai sa gandim nitel pe dos: in baza unui contract de donatie (ce are ca obiect un bun imobil) incheiat intre soti, in timpul casatoriei, ce inscrieri ar trebui facute in CF?
Intabularea dreptului de proprietate si celelalte ce rezulta din act, plus, cred eu, o notare a faptului ca donatia este revocabila in conditiile art. 937 Cod Civil.
Astept pareri.....

kinga

Post by kinga » 05 Jul 2005, 16:05

Nu se noteaza nimic.
Se depune contractul de donatie, iar CF-ul la proprietar va trece in baza actului de donatie noul proprietar cu mentiunea, dobandat in anul xxxx in baza contr. de donatie, autentificat sub nr......., de Biroul notarului public .......

La sarcini nu poate sa treaca " revocabil prin efectul legii" nu exista asa ceva.

madalina

Post by madalina » 05 Jul 2005, 16:44

Dar nu e vorba de o sarcina, ci de o notare. Mi se pare ca s-ar incadra la art. 84 , lit c(cred) din omj 2371/c/1997
Art. 84. - Notarea poate avea ca obiect consemnarea unor fapte &i drepturi personale, a litigiilor referitoare la drepturile reale asupra imobilelor &i alte inscrieri cu caracter provizoriu.
In aceast& categorie pot fi enumerate exemplificativ:
a) incapacit&&ile totale sau par&iale de exerci&iu ale titularului dreptului real inscris;
b) instituirea curatelei;
c) modalit&&ile juridice ce afecteaz& dreptul inscris in cartea funciar&;
d) ar&tarea de raporturi juridice cu o alt& persoan& de natur& s& afecteze regimul juridic al bunului nemi&c&tor;
e) ar&tarea oric&rei ac&iuni care d& caracterul de drept litigios unui drept real inscris in cartea funciar&, a ac&iunii de predare a inscrisului translativ sau constitutiv al dreptului ce urmeaz& a se inscrie, a ac&iunii de ie&ire din indiviziune etc.;
f) ar&tarea ac&iunii pentru anularea hot&rarii declarative de moarte a titularului de drept real inscris in cartea funciar&;
g) ar&tarea situa&iilor cand se face urm&rirea silit& a imobilelor;
h) interdic&ia de instr&inare sau grevare a imobilului, precum &i modalit&&ile interdic&iei de str&mutare sau grevare;
i) contractul de loca&iune sau cesiunea de venituri;
j) dreptul de preemp&iune;
k) promisiunea stabilit& prin conven&ie de a incheia un contract de instr&inare cu privire la bunul imobil;
l) sechestrul asigur&tor &i judiciar;
m) schimbarea rangului unei ipoteci;
n) atacarea incheierii de inscriere in cartea funciar&, cu apel &i recurs;
o) sentin&a declarativ& de faliment;
p) lucr&rile de expropriere a imobilului;
q) orice alte fapte, drepturi personale sau ac&iuni a c&ror notare este permis& de lege

kinga

Post by kinga » 05 Jul 2005, 16:53

Da, dar prin definitie notarile trebuie sa aiba caracter provizoriu.
Ori la donatie nu cred sa inscrie cineva ca este susceptibil ca peste 20 de ani cineva sa revoce.
Nu cred ca merge.

madalina

Post by madalina » 12 Sep 2005, 22:32

Si s-a respins.....
Motivarea:art 22 alin 2 din Legea 7 (inainte de completarea prin L. 247/2005)
Intre timp donatarul a decedat....

excalibur

Post by excalibur » 13 Sep 2005, 07:13

S-a atacat incheierea de la CF si s-a respins de catre instanta?

madalina

Post by madalina » 13 Sep 2005, 12:24

S-a respins de BCF. N-am atacat in instanta incheierea de respingere. Clientul a promovat alta actiune la instanta intre timp, nu mai stiu exact cu ce obiect.....

aho

Post by aho » 13 Sep 2005, 12:48

AHO wrote:.
Orice inscriere poate fi ceruta numai in conditiile art. 22 din L 7/96si nu cred ca ptr. cazul de fata exista un text de lege care sa deroge. Si incheierea de inscriere in CF cred eu ca trebuie sa aiba o baza legala.
Am spus ca nu mai scriu pe acest topic, dar nu ma pot abtine sa nu va reamintesc ca am avut dreptate.

Trebuia actiune, din cate imi amintesc eu revocarea este : de drept, convent. si jud. In cazul de fata rev. este de drept si cred ca era admisibila o actiune in constatare, care poate fi promovata si de mostenitori daca ex. manifest. anterioara a vointei donatorului. Desigur daca crerea de inscriere a revoc. era formulata de catre donatar nu mai era necesara interventia instantei.

Post Reply