heeeeeeeeeeeeeeeeeeelp! sunt acuzata pe nedrept!
unde este adevarul?

pentru un viitor judecator aveam pretentia sa te exprimi clar....Cyclop wrote:[
Nu am fost convins de argumentele contrare, pentru ca, in mare parte nu le-au combatut p-ale mele, ci le-au ignorat.
[/color]
@baltazarHotul fura telefonul, apoi il intreaba pe pagubit daca il vrea inapoi si daca da sa-i dea 1 milion pe el.
Stop! Aici ar trebui sa avem momentul consumarii infractiunii, da?
Vatamatul spune "du-te dracun cu telefon cu tot" si continua sa bea bere la terasa.
Situatia de fapt este identica, numai ca aici nu avem talharie pentru ca vatamatul are un caracter mai tare?
Adica de ce sa fie talharie daca vatamatul este mai simtitor si in alte cazuri nu, desi situatia de fapt este identica? S-a schimbat ceva in comportamentul hotului dupa ce a sustras telefonul?
Din ce observ eu aici, problema este, in principal, ca nu corelati latura subiectiva a celor 2 actiuni, respectiv cea principala si cea secundara (asa-zisul furt al banilor si asa-zisa amenintare).arian wrote:
trebuie sa retinem ca diferenta pe care ai expus-o decurge din insasi natura infractiunii de amenintare absorbita in cea complexa de talharie, care presupune crearea unei stari de temere care le randul ei semnifica incalcarea libertatii psihice. producerea urmarii imediate a actiunii adiacente depinde de mai multi factori, indeobste cunoscuti - persoana victimei, cea a faptuitorului, imprejurarile in care s-a amenintat, obiectul amenintarii, intensitate etc.
situatia de fapt nu e identica pt ca in speta noastra vatamatul a dat banii, amenintarea cu savarsirea infractiunii de furt fiind exercitata cu succes, in meninte "in mod valabil" cu savarsirea ei. procedand in acest fel, se prsensul ca victima a cedat amenintarii (libertatea psihica incalcata) si a si remis bunul talharului (deposedare/imposedare). in aceasta situatie, fiind in prezenta ambelor urmari, se consuma talharia.nou exemplu: 1. scot un cutit la tine si zic "da banii". tu dai. talharie, nu?
2. scot un cutit la tine si zic "da banii". tu nu dai. zici "sictir boule ca te calc in picioare cu cutit cu tot". tentativa la talharie, nu?
Am aratat la alta pagina de ce este furt. Pentru exemplificare, vezi si CSJ, Decizia nr. 1732/1995arian wrote: principala problema a spetei, in opinia mea, consta in a stabili daca luand telefonul de pe masa se consuma infractiunea de furt avand ca obiect material acest bun.
si zic ca nu, pt ca asa cum am aratat lipseste scopul insusirii pe nedrept, latura subiectiva a acestei infractiuni nefiind completa. ca e echitabil sau nu, modern au ba, art.208 e inca in vigoare in forma asta si trebuie aplicat ca atare. acolo unde legiuitorul a inteles sa nu ceara conditia scopului insusirii a precizat expres asta - furtul de folosinta.
in momentul in care omul a luat tel. de pe masa, el nu urmarea sa si-l insuseasca. daca ar fi avut acest scop, ar fi plecat fara sa incerce sa incheie "contracte de vanzare-cumparare". scopul lui era obtinerea sumei de bani de la partea vatamata, luarea telefonului reprezentand doar modalitatea concreta in care a inteles sa execute rezolutia infractionala, imprejurare demonstrata de faptul ca s-a angajat in "negocieri" cu p.vat. si in final "i-a vandut" telefonul, obtinand suma de bani dorita.
Marius, acu pe bune, tu chiar nu concepi ca poate exista talharie fara ameninatre cu pistolun, cutitu, drujba, sau alte asemenea?mariusms wrote:Dupa aceea, sub aspectul laturii subiective, hotul a intentionat sa ameninte pe cineva cu ceva? I-a spus atat: da banii ca sa-ti dau telefonul. I-a pus pistolul la tampla? A scos cutitul? Nu.
In ce consta, efectiv amenintarea? Fapta concreta, nu presupunerea ca x se alarmeaza, y nu nu se alarmeaza samd.Cyclop wrote:Marius, acu pe bune, tu chiar nu concepi ca poate exista talharie fara ameninatre cu pistolun, cutitu, drujba, sau alte asemenea?mariusms wrote:Dupa aceea, sub aspectul laturii subiective, hotul a intentionat sa ameninte pe cineva cu ceva? I-a spus atat: da banii ca sa-ti dau telefonul. I-a pus pistolul la tampla? A scos cutitul? Nu.
D-asta zic io ca ignorati argumentele. Am mai explicat pan-acu ca poate fi talharie si fara pistol...
La naaibaaaaaaaaandreid wrote:
Dupa ce s-a luat telefonul de pe masa, ce face neobrazatul? Are pretentiiVrea niste bani pe telefon altfel il fura....Cu alte cuvinte se subintelege amenintarea, ce naiba...
Se pierde din vedere cum am mai spus latura subiectiva... Ca sa fie furt trebuie sa intrunesti toate elementele constitutive... Ce a avut de gand individul? Prima oara a luat telefonul in scopul de a-l insusi? E furt? Cred ca e doar daca pleaca... Parerea mea... Telefonul initial e luat in scopul savarsirii insfractiunii de talharie... Scopul lui (initial)este altul, nu telefonul ci obtinerea unei sume de bani sub forma amenintarii cu o paguba ...mariusms wrote:La naaibaaaaaaaaandreid wrote:
Dupa ce s-a luat telefonul de pe masa, ce face neobrazatul? Are pretentiiVrea niste bani pe telefon altfel il fura....Cu alte cuvinte se subintelege amenintarea, ce naiba...
Telefonul era deja furat de cand a fost luat de pe masa. Cica se subintelege amenintarea cu furtul. Cu un furt deja savarsit nu se poate.
Users browsing this forum: No registered users and 9 guests