Reabilitare???

Discutii privind Dreptul Penal
jojo

Post by jojo » 11 Mar 2007, 09:07

Vai ce-mi faci Corect! link nu am ca am luat decizia de pe programul meu legislativ (care-i la birou!) da postez, postez...si-mi ramai dator cat traiesti. :-P

Decizie nr. 152/11.06.2002-C.A. Iasi S.P.

Prin sentinta penala nr. 1209/2001, Jud. Birlad a admis cererea de reabilitare si a constat ca a intervenit reabilitarea de drept, pt. pedeapsa de 1 an 2 luni inchisoare, aplicata prin S.P. nr. 666 :evil: /1.06.1997, pt. infractiunile prev. de art. 36,37 din Decr. nr. 328/1996 si pt. care s-a dispus susp. cond., termenul fiind de 3 ani 2 luni.
A retinut instanta ca hotararea de condamnare a ramas definitiva la 23 iulie 1997, iar termenul de incercare s-a implinit la 22.09.2000.

Sentinta a fost apelata de parchet :pig: si criticata pt. nelegalitate, sustinandu-se ca anterior condamnarii pt. care s-a constatat reabilitarea de drept, cel in cauza a suferit o alta condamnare la pedeapsa de 70.000 lei amenda-aplicata prin s.P. nr. 177/1995.
in raport cu aceasta prima condamnare, in speta nu este realiyata cerinta art. 134 C.pen.
Cum nu sunt indeplinite cerintele reabilitarii de drept, cererea condamnatului este supusa disp. art. 135 C.p.
Tribunalul Vaslui, prin Dec. p. nr. 30/A/2002, a respins ca nefondat apelul, motivand ca nu sunt aplicabile disp. art. 134, care constituie reglementarea generala in materie, deoarece exista norma speciala prevazuta de art. 86 C.p., si care primeaza
A mai motivat inst. de apel, ca pt. savarsirea unor noi infractiuni pe durata termenului de reabilitare pt. pedeapsa amenzii, se inlatura din calcul durata termenului de reabilitare care s-a scurs pana in momentul in care s-a produs interpunerea si ne aflam in situatia privitoare la condamnarile succesive-in care noul termen de reabilitare curge de la data executarii sau stingerii prin alt mod a ultimei pedepse. :roll:

Hotarariel au fost recurate de parchet :-x , sustinandu-se ca, in speta, nu sunt incidente reglementarile referitoare la reabiliatre de drept, ci cele privitoare la reabilitare judecatoresti.
In cazul unei pluralitati de condamnari, cel condamnat nu poate obtine decat reabilitare judecatoreasca pt. toate condamnarile, chiar daca una dintre acestea indeplineste conditiile reabilitarii de drept.
In acest caz, termenul dupa expirarea caruia condamnatul paote fi reabilitat, este acela prevazut de lege pt. pedeapsa cea mai grea si curge de la data cand a luat sfarsit executarea ultimei pedepse.
Analizand critica invocata, instanta de recurs a admis recursul parchetului, s-au casat hot. si s-a respins cererea de constatare a reabiliatrii de drept.

corect

Post by corect » 11 Mar 2007, 12:11

MULTUMESC MULT, JOJO!
:cafea: :cafea: :cafea:

Post Reply