hai sa nu exageram si sa nu dramatizam.

sa ramanem
reci si obiectivi cum ar trebui sa fie o instanta...
fata de exemplul cu debitul de 1 leu/onorariul 5 lei, eu zic ca:
1.debitorul trebuia sa evite situatia de a ajuge in instanta

trebuia
sa plateasca la timp. nu conteaza daca nu a avut mijloace, cand a contractat obligatia, trebuia sa reflecteze daca o poate executa la termen.-- asta e
raspundere civila contractuala si aplicarea ei nu este conditionata de culpa debitorului
2. onorariul de 5 lei ca
valoarea absoluta nu este asa un capat de tara, si -l va determina pe viitor sa isi onoreze obligatiile la termen. 5 lei nu inseamna nici ca debitorul trebuie sa-si vanda casa pentru a plati sau ca va trebui sa faca nu stiu ce lucru josnic pentru a obtine aceasta suma.
hotararile trebuie intr-adevar sa fie si echitabile, insa inechitabil ar fi si sa-l "pasuim" nejustificat pe debitor si sa nu-l obligam la plata cheltuielilor.
nu am face altceva decat sa-i incurajam conduita neglijenta pe viitor. ....trebuie sa judecam si cu inima, dar nu numai cu inima, ci si pe lege.
problema era daca judecatorul are criterii obiective pentru diminuarea onoarariului.
eu (si jojo) sunt(em) de parere ca intrucat nu mai exista onorarii minimale, reducerea onorariului nu poate ramane la libera apreciere a instantei,
tocmai pentru a se evita arbitarul. cand a introdus 274, alin.3, legiuitorul a prevazut si criterii pentru a inlatura arbitarul, insa, in prezent aceste criterii nu mai exista.
arbitrarul trebuie inlaturat cu cat exista
instante care manifesta un dispret si o antipatie vadita fata de avocati 
si care le-ar micsaora onorariul "de-al dracun ca oricum fac o gramada de banin" sau din frustrare (cum a zis jojo).
1. Ajuta-ma tu atunci sa inteleg altceva prin "valoare pricinii" despre care vorbeste art. 274 alin. 3.
valoarea pricinii = onoararii minimale.
2. Iara ma ingrijoreaza suficienta ta. Oricand ma pot deghiza eu insami in fomista, crede-ma, fara prea mare efort, e suficient doar sa nu ma fardez.
-asa e, multi "lupi" se deghizeaza in debitori "mielushei"
Norocel:
imi place ca gandesti asa si ca iti pasa, dar nu absolutiza si nu fa excese ! a fi judecator nu inseamna a fi om de caritate. fiecare dintre ei are misiunea lui. sa isi faca fiecare treaba lui.