Copii din dosar

Discutii privind alte teme decat cele pentru care exista un forum
bog28

Post by bog28 » 06 Jul 2006, 11:09

wittmanne, eu tin cu KKO:

"art.128(7) Dispozitiile alin. (1)-(6) se aplica in mod corespunzator si la eliberarea copiilor de pe hotarari sau de pe alte acte din dosar, termenul de intocmire a acestora fiind de cel mult 3 zile. Copia se verifica pentru conformitate si se aplica stampila instantei pe fiecare fila."
:mrgreen:

wittmann

Post by wittmann » 06 Jul 2006, 11:15

Mai oameni buni, dar eu nu le vreau stampilate pentru conformitate! Vreau doar simple copii xerox, sa mi le pun in rama acasa, deasupra patului.

bog28

Post by bog28 » 06 Jul 2006, 11:18

simple copii, n-avem !

dar daca ne dai o ciocolata...iti facem si rama ! :grin: :grin:

minodora

Post by minodora » 06 Jul 2006, 11:23

Mai, are dreptate Wittman, sunt simple copii xerox, necertificate, care nu-i obliga pe aia de la arhiva sa le verifice...

wittmann

Post by wittmann » 06 Jul 2006, 11:26

bog28 wrote:simple copii, n-avem !

dar daca ne dai o ciocolata...iti facem si rama ! :grin: :grin:

O cafea Lavazza merge? De fapt trebuie doua: una pentru tine sa faci copiile si una pentru KKO sa imi faca rama. Daca e sa faceti o treaba, macar sa o faceti pana la capat... :skul:

bog28

Post by bog28 » 06 Jul 2006, 11:30

Mai, are dreptate Wittman, sunt simple copii xerox, necertificate, care nu-i obliga pe aia de la arhiva sa le verifice...
-da, dar nici nu ii obliga pe arhivari sa le elibereze...asa ca...

wittmanne da-mi mie 2 cafele, ca am inceput deja sa fac rama, si e pacat sa stric materialun :grin:

sebi77

Post by sebi77 » 06 Jul 2006, 11:41

Ba ii obliga legea 544/2001 :P

PS
Si inca ceva.... Nici macar nu le stampileaza, ti le dau "chioare" pentru ca le este lene sa le legalizeze!

Mai stie cineva pe la alte instante unde se mai practica asemenea procedee? Marturisesc ca nu este vorba de bani, dar mi se pare o japca curata, plus ca eu sunt din Rm. Valcea si trebuie sa fac 2 drumuri la Cluj pentru a lua niste simple copii xerox! Am incercat si cu varianta cu ciocolata dar nu a mers citez "la 2-3 copii mergea, dar dumneavoastra vreti 60-70" !

kko

Post by kko » 06 Jul 2006, 11:56

:-D :-D :-D
Ce s-au incins spiritele....este timpul pt. o bere :lol:

@ Wittmann,
Yo cand vreau copii simple &...ma inteleg cu tipa de la arhiva si ii zambesc frumos. :kiss: O ciocolata, un pachet de tigari&.... :lol: La Curtea de Apel stiu bine pe una care plimba dosarele cu caruciorul de la arhiva la judecatori si invers&... fata buna si prompta&.... :lol: Daca dau peste un arhivar tare ciufut, fac cerere ca tot omul, timbrez si stau la rand&...Uneori este chiar mai economic sa timbrez (daca n-am nevoie urgenta de actul respectiv)

@ Sebi .
Eu inteleg ce vrei tu sa demonstrezi :
L 544/2001
Art. 9. - (1) In cazul in care solicitarea de informatii implica realizarea de copii de pe documentelor detinute de autoritatea sau institutia publica, costul serviciilor de copiere este suportat de solicitant, in conditiile legii.

Nu stiu daca in obiectul de activitate al unei instante de judecata poate intra si activitatea comerciala de copiere acte astfel incat sa ti se emita factura/bon fiscal.
De aceea eu zic ca un presedinte de judecatorie, tribunal etc, scrupulos, va considera acest "serviciu", taxabil, in conditiile reglementate pt plata taxei de timbru si a timbrului judiciar. Acesta fiind costul....In cele mai multe cazuri, instantele au propriile lor copiatoare astfel incat nu exista nici o justificare pt. achitarea si a 1500 lei(0,15 ron)/pag.copiata , fiind deja platite taxele de timbru si timbru judiciar aferent.
La instanta din localitate, pot obtine copii ale actelor din dosar facand cerere timbrata cu 0,15 lei timbru jud. + 1 leu/pag taxa jud. de timbru . Toate copiile eliberate au stampila instantei pe ele.

In momentul in care reglementarile ref. la taxe de timbru si timbru jud. vor scuti de plata taxelor/timbrelor. jud. toate cererile de eliberare certificate/copii ale actelor din dosar, atunci vei putea fi sigur ca ai dreptate. Pana atunci, presedintii scrupulosi de instanta(precum si alti judecatori) pot intelege aplicarea legii in conditiile expuse de mine mai sus

mariusms

Post by mariusms » 06 Jul 2006, 13:08

wittmann wrote:In concluzie, imi poti indica textul de lege in baza caruia mi se cere taxa de timbru pentru a face copii xerox?
Art. 148 (C.proc.civ.)

La cerere, grefa va elibera copii de pe incheierea de sedinta, de pe hotarare sau dispozitiv sau de pe celelalte inscrisuri aflate la dosar. Copiile de pe incheieri, dispozitiv sau hotarari se vor putea elibera numai dupa ce acestea au fost semnate de toti judecatorii, sub pedeapsa pentru grefieri de a fi urmariri ca falsificatori.
In cazul cand dezbaterile s-au urmat in sedinta secreta, alte persoane decat partile nu pot dobandi copii de pe incheieri, expertize sau declaratii de martori decat cu incuviintartea presedintelui.

Bine herr ! :aplauze: :cafea: (BRRC) (pana cand vor pune si adminii nostri halba aceea ...)

sebi77

Post by sebi77 » 06 Jul 2006, 13:55

Raspunsul il gasim la pag. 123-124 din Ghidul INM ( http://www.inm-lex.ro/file.php?FileID=1076 )

in cazul eliberarii de copii de pe documente ale instantei, solicitate in baza Legii nr. 544/2001, este necesar sau nu a se aplica, pentru conformitate, stampila instantei? Opinia majoritara a fost in sensul aplicarii acestei stampile.
- solicitantii de informatii publice trebuie sa aplice timbrul judiciar? Opinie unanim exprimata in sensul netimbrarii.

- s-a apreciat in mod unanim ca se impune o reglementare la nivel national a costurilor de copiere,
instantele practicand tarife diferite, imprejurare ce poate altera imaginea instantei; totodata, este
binecunoscut faptul ca instantele nu beneficiaza de copiatoare ce pot fi la dispozitia publicului.
Serviciile de copiere sunt, in general, oferite de societati comerciale carora le sunt atribuite anumite spatii comerciale in cadrul instantelor. Este, de asemenea, recomandabil ca grefierului arhivar sa ii
fie interzisa activitatea de copiere a documentelor.
- s-a remarcat faptul ca in cadrul instantelor nu exista puncte de colectare a tarifelor privind costurile
copierii documentelor astfel ca se sugereaza infiintarea de casierii la nivelul tribunalelor, avand in
vedere faptul ca aceste instante sunt ordonatori de credite.
- o ampla dezbatere a avut loc pe marginea aspectului procedural vizand semnarea adreselor de
raspuns in baza Legii nr. 544/2001. In timp ce la unele instante practica este aceea ca adresele de raspuns sa poarte semnaturile presedintelui instantei si a coordonatorului biroului sau a functionarului public, la alte instante aceste adrese sunt semnate de coordonator si de functionarul
public responsabil. S-a apreciat ca presedintele instantei trebuie sa semneze aceste adrese, intrucat el este acela care reprezinta si angajeaza raspunderea instantei, iar potrivit art.81 alin 3 din Regulament, petitiile se solutioneaza sub coordonarea presedintelui. In conditiile in care functionarul public nu este de acord cu opinia presedintelui instantei referitoare la raspuns, date fiind dispozitiile speciale referitoare la raspundere, el va putea exprima opinie separata, situatie in care nu va semna adresa de raspuns.
Se constata ca multe dintre problemele mentionate de catre participantii la seminarul din Iasi cu privire la organizarea si functionarea birourilor de informatii si relatii publice au fost mentionate si de catre colegii participanti la seminarul din Constanta cu ocazia dezbaterilor pe marginea aspectelor controversate/neclare ale Legii nr. 544/2001.
Precum si

CONSILIUL EUROPEI
RECOMANDAREA REC(2002)2
A COMITETULUI DE MINISTRI CATRE STATELE MEMBRE PRIVIND ACCESUL LA
DOCUMENTELE PUBLICE
(adoptata de Comitetul de Ministri la 21 februarie 2002,
cu ocazia celei de-a 784-a reuniuni a delegatilor ministrilor)
VIII. CHELTUIELILE PENTRU ACCESUL LA DOCUMENTELE PUBLICE
1. Consultarea unui document public la fata locului ar trebui sa fie in principiu gratuita.
2. Eliberarea unei copii a documentului public poate fi facturata la nivelul unui pret rezonabil carenu ar trebui sa depaseasca valoarea reala a cheltuielilor de operare suportate de autoritatea publica.

wittmann

Post by wittmann » 06 Jul 2006, 14:35

KKO wrote::-D :-D :-D

@ Wittmann,
Yo cand vreau copii simple &...ma inteleg cu tipa de la arhiva si ii zambesc frumos. :kiss: O ciocolata, un pachet de tigari&.... :lol:

........

Nu stiu daca in obiectul de activitate al unei instante de judecata poate intra si activitatea comerciala de copiere acte astfel incat sa ti se emita factura/bon fiscal.
1. Eu ciocolata inteleg sa i-o dau pentru a prinde viteza mai mare catre xerox.
2. Nu ma refeream in ceea ce spuneam la costul copierii; acela inteleg sa-l platesc eu. Discutia se purta in privinta taxei de timbru pretinse pentru fiecare pagina.

Mili

Re: Copii din dosar

Post by Mili » 09 Jul 2006, 01:02

sebi77 wrote: 1. Faci cerere la judecatorul de serviciu (dureaza 3 zile aprobare, eu spun ca daca dura 30 zile era mult mai bine)
2. Platesti taxa de timbru 3.000 de lei pe cerere
3. Platesti alta taxa de timbru de 10.000 lei pe fiecare pagina copiata
4. Platesti 1.500 lei pe fiecare pagina copierea propriu zisa (xerox-ul)
Gresit!
:-? Cerere, timbru judiciar 3000 lei, taxa de timbru de 20.000 (2 lei noi), plus xeroxul. Primele taxe se depun odata cu cererea (nu ar trebui sa dureze 3 zile, parerea mea), iar copiile se fac in momentul in care dosarul este la arhiva, impreuna cu un arhivar. Atunci se si platesc. Banii de xerox nu constituie taxe aferente cererii, ci valoarea serviciilor xeroxului din interiorul instantei, care e privat.
Eu asa am procedat cand am avut nevoie de copii simple din dosar.

Apropo de timbrul judiciar, la CA Bucuresti nu se gasesc decat de 5000.
Explicatia? Exista un fond din care sunt platiti anual judecatorii, "prima de timbru". Un procent din sumele incasate din vanzarea timbrelor intra in acest fond. Suma nu e mare, 1 milion anual per judecator din cate am auzit.

rosia_montana

Post by rosia_montana » 10 Jul 2006, 07:22

La noi, pentru copii simple, lasi bolentinul (plus imputernicire de la una din partile din dosar- dar nu-i musai intotdeauna) la arhiva, iei dosarul, faci copiile platind la xerox cat o fi foaia si gata. Daca te cunoaste arhivarul, mergi singur, daca nu te cunoaste......sau pana te cunoaste, vine cu tine la xerox.

Dar, e adevarat ca cea mai buna varianta e "prietenia" cu arhivarii. Nea Tzutzu, sarnmana :mrgreen:

sebi77

Post by sebi77 » 10 Jul 2006, 10:09

Si la noi la Valcea este aprox. la fel. Cand vrei sa faci copii xerox vorbesti cu cei de la arhiva sa scoata dosarul si te duci la Xerox si o chemi pe cineva de acolo, sa vina sa ia dosarul pt xerox...

Ma interesa mai mult cadrul legal, intentionez sa actionez in justitie Tribunalul Cluj daca nu se va da curs cererii pe legea 544/2001, numai bine ca si asa voi avea pe rol o cerere de REVIZUIRE si doream stramutarea, acum am un motiv pertinent.

:grin:

dasefx

Post by dasefx » 19 Jul 2006, 15:47

rosia_montana wrote:La noi, pentru copii simple, lasi bolentinul (plus imputernicire de la una din partile din dosar- dar nu-i musai intotdeauna) la arhiva, iei dosarul, faci copiile platind la xerox cat o fi foaia si gata. Daca te cunoaste arhivarul, mergi singur, daca nu te cunoaste......sau pana te cunoaste, vine cu tine la xerox.

Dar, e adevarat ca cea mai buna varianta e "prietenia" cu arhivarii. Nea Tzutzu, sarnmana :mrgreen:
ARAD :-D

Post Reply