Ce sa fac? Succesiune .... uzucapiune ... nu ma pricep

Discutii privind procedura civila
ama

Post by ama » 01 Jun 2006, 18:10

Eu, cu mintea mea de ardeleanca, inteleg ca omul a posedat neintrerupt si netulburat timp de peste 30 de ani imobilul, motiv pentru care, cred ca poate invoca uzucapiunea.
Nu prea stiu ce in vechiul regat, dar in Transilvania e clar: daca propietarii tabulari nu si-au exercitat dreptul de proprietate in cei 30 de ani, posesorul poate invoca uzucapiunea. Proba posesiei neintrerupte si netulburate se face cu orice mijloace (mai ales cu martori, intrebarile instantei sunt simple: il cunosti pe reclamant, cine stii ca e proprietar la imobilul in cauza, ai cunostinta despre alti proprietari ai imobilului).

Pelerinul

Post by Pelerinul » 01 Jun 2006, 18:19

De acord cu tine Ama. Dar pentru a invoca uzucapiunea trebuie ca posesia sa fie una utila. Trebuie sa existe animus.
Problema apare in faptul ca a platit unui frate partea lui de mostenire si a data bani altui frate in mod repetat. Prin urmare nu s-a comportat ca un proprietar si asta ii poate fi opus in cazul unui proces pe uzucapiune.
Si fie ca vorbim de uzucapiunea de 30 de ani, fie ca vorbim de uzucapiunea extratabulara de 20 de ani, reglementata de l.115/1938, posesia trebuie sa fie una utila, respectiv ma refer la faptul ca trebuie sa fie sub nume de proprietar.
Eu as merge clar pe uzucapiune dar exista acest punct slab.

serafim

Post by serafim » 01 Jun 2006, 23:13

dom-le spunene de "cercetarea" la Legea 18 sau ce ai spus mai sus mai amanuntit...este vorba de un teren intravilan sau extrravilan zile pe toate ca sa putem spune ceva :grin:

daca este vorba de teren p...pana la o anumita suprafata...se prezuma ca ti-a luat-o statul si poti uzucapa...depinde de toate detaliile pe care ni le vei da si spune tot...nu ne da cu picatura ca vorbim prostii atunci :roll:

victor

Post by victor » 02 Jun 2006, 05:33

Este exclusa uzucapiunea, pentru ca nu a posedat sub nume de proprietar intreg imobilul.
A posedat sub nume de proprietar doar cota lui.Stia tot timpul ca au si fratii, intre timp decedati, un drept de proprietate asupra imobilului.
Sustin in continuare ca trebuie sa faca iesirea din indiviziune, acum cu nepotii, daca nu a facut-o atunci, cand traiau fratii.

norocel

Post by norocel » 02 Jun 2006, 06:21

ama wrote:Eu, cu mintea mea de ardeleanca, inteleg ca omul a posedat neintrerupt si netulburat timp de peste 30 de ani imobilul, motiv pentru care, cred ca poate invoca uzucapiunea.
Nu prea stiu ce in vechiul regat, dar in Transilvania e clar: daca propietarii tabulari nu si-au exercitat dreptul de proprietate in cei 30 de ani, posesorul poate invoca uzucapiunea..
Tocmai pentru ca esti ardeleanca ma astept sa stii ca in zonele ce carte funciara, in privinta uzucapiunii se aplica regulile stabilite prin art. 27 (care permite dobandirea dreptului de catre cel care, fiind inscris nelegitim in cartea funciara, l-a posedat timp de 10 ani) si 28 (care reglementeaza uzucapiunea extratabulara, impotriva cartii funciare, prin stapanirea de fapt asupra imobilului timp de 20 de ani de la decesul titularului inscris in cartea funciara, ori de la inscrierea declaratiei acestuia de renuntare la drept) din Decretul nr. 115/1938.

In Transilvania, s-au aplicat totusi dispozitiile Codului civil, in privinta uzucapiunii, in perioada in care au fost in vigoare prevederile Legii nr. 389/1943.
Prin Legea nr. 241/1997, s-au pus in aplicare si in Transilvania prevederile Decretului Lege nr. 115/1938 (aplicabile in Bucovina)

Referitor la speta, eu cred ca trebuie formulata o actiune de iesire din indiviziune care sa aiba si un capat de cerere privind uzucapiunea dar, pentru a fi admis acest capat de cerere, va trebui dovedit faptul ca reclamantul a transformat coposesia in posesie exclusiva.

as2546

Post by as2546 » 02 Jun 2006, 09:15

In tot acest timp am fost si sunt coproprietar. Este adevarat ca vreau sa ajung proprietar prin forma care ma avantajeaza cel mai bine.
Legat de legea 18 vreau sa mentionez ca fratii mei nu au dorit sa ma ajute legat de un prejudiciu pe care nu reauseam sa-l acopar. Trebuia sa ma ajute fiecare cu circa 100 lei de frate. Locuiam cu mama mea intr-o casa (imobilul in cauza) pe o suprafata de 1140 mp. In perioada cand aveam probleme nici un frate nu a dorit s-o tina o zi doua.
Sunt mai multe probleme pe care le-am avut cu legea 18 si fratii sau unul dintre ei nu au dorit sa ma ajute. Chiar am sa caut sa vad daca mai am dosarul legat de lg. 18.

pisa

Post by pisa » 02 Jun 2006, 12:54

As avea si eu o parere, nu stiu dc am inteles eu bine speta, dar s-a afirmat ca nu s-a facut succesiune in nici unul dintre cele 2 cazuri de mostenitori ramas, nu ? si at nu a expirat termenul in care se poate manifesta dr de optiune succesorala ?

tore

Post by tore » 03 Jun 2006, 12:01

1. poti solicita iesirea din indiviziune, in contradictoriu cu mostenitorii fratilor decedati, urmand ca la stabilirea sultelor sa se aiba in vedere si cheltuielile pe care le-ai efectuat cu conservarea imobilului si impozitele pe care banuiesc ca doar tu le-ai suportat, inclusiv cheltuielile privind imbunatatirea imobilului (care cresc evidet valoarea imobilului), urmand sa soliciti atribuirea in natura a imobilului catre tine, cu obligarea ta la plata sultelor catre coindivizari, care sulte trebuie sa fie mai mici avand in vedere cheltuielile efectuate; daca la interogatoriu se recunoaste ca ai achitat sulta catre unul dintre cvoindivizari, aceasta va fi retinuta de catre instanta si evident sultele vor fi mult mai mici;
2. poti incerca si o uzucapiue, insa in materie imobiliara posesia genereaza o prezumtie relativa de proprietate. posesia este o conditie esentiala pentru dobandirea proprietatii prin uzucapiune, iar in cazul tau, parerea mea este ca posesia ta este echivoca, asfel incat va fi destul de greu sa probezi acest aspect, mai ales raportat la practica judiciara care exista, insa, nu este imposibil. oricum trebuie sa te gandesti foarte bine pe ce cale decizi sa promovezi actiunea, pentru ca pe uzucapiune taxele de timbru se calculeaza la valoare cererii. mult succes.

Post Reply