firme de consultanta juridica

Examene, rezultate, pareri, etc
gstefan5

Post by gstefan5 » 06 Apr 2006, 18:38

Prin sintagma "poate sa fie" legiuitorul a trasat cel putin doua posibilitati de exercitare profesionala
Acel "poate" se refera la una din doua, doar cine nu vrea nu vede asa.
...nu inseamna ca in mod obligatoriu, acesta nu poate fi si altfel decat salariat.
Dar cum altfel? cumva profesia de consilier juridic este profesie liberala si noi nu stim?

Art. 4. - Consilierul juridic in activitatea sa asigura consultanta si reprezentarea autoritatii sau institutiei publice in serviciul careia se afla ori a persoanei juridice cu care are raporturi de munca,...

Consider ca orice consilier juridic isi poate face o societate comerciala de consultanta, al carei obiect sa fie exercitat de avocati, iar consilierul sa reprezinte si sa-si exercite profesia numai raportat la acea societate, nicidecum sa ofere consultanta tertilor.

wittmann

Post by wittmann » 06 Apr 2006, 19:19

gstefan5 wrote: Consider ca orice consilier juridic isi poate face o societate comerciala de consultanta, al carei obiect sa fie exercitat de avocati, iar consilierul sa reprezinte si sa-si exercite profesia numai raportat la acea societate, nicidecum sa ofere consultanta tertilor.
Nici... :-?

der_graaf

Post by der_graaf » 06 Apr 2006, 19:36

Consilierii juridici au dreptul sa se asocieze doar in scopurile prevazute de lege si statut. NU reprezinta decat persoane juridice si doar cu ei incheie contracte nu si cu persoanele fizice (exceptie facand rudele pana la gr. 4 pe care le pot reprezenta in justitie gratuit).
Nu ai avut curaj sa copiezi tot ce am scris eu la interpretarea art. 2 si anume:" Prin sintagma "poate sa fie" legiuitorul a trasat cel putin doua posibilitati de exercitare profesionala, deoarece legiuitorul nu a ales varianta "este angajat sau numit", iar pe tot parcursul actului normativ legiuitorul se fereste de sintagme precum "functie publica" si "functionar public".

Si inca una si sper ca de data asta v-am inchis:

Art. 6. - Consilierii juridici au drepturile si obligatiile prevazute de lege potrivit statutului profesional si reglementarilor legale privind persoana juridica in serviciul careia se afla sau cu care are raporturi de munca.

Daca stiti sa interpretati un text legislativ, ati putea f bine vedea si din art. de mai sus (e tot din Lg. 514/2003) ca legiuitorul a spus f clar PERSOANA JURIDICA IN SERVICIUL CAREIA SE AFLA SAU CU CARE ARE RAPORTURI DE MUNCA (asadar aici a fost f clar si direct: "prin serviciul" SAU "cu care are raporturi de munca". Un consilier care face parte dintr-o societate profesionala poate sa fie IN SERVICIUL pers. jur (prin contract de asistenta/reprezentare) iar unul angajat e in raporturi de munca. :-P
F simplu. Dar pt unii e mai greu de acceptat, nu de crezut. :twisted:
Daca si de data asta ma contraziceti..........
Parca in anul 1 de facultate am facut interpretarea actelor juridice, nu?? Sau in 2? Nu conteaza.

wittmann

Post by wittmann » 06 Apr 2006, 19:40

Bine, e cu spui tu................. :fluierat:

der_graaf

Post by der_graaf » 06 Apr 2006, 19:43

Mai ganditi-va pana maine. :-D
:-D

gstefan5

Post by gstefan5 » 06 Apr 2006, 20:37

Se pare ca nu vrei sa vezi faptul ca legiuitorul are in vedere doar 2 modalitati de exercitare a profesiei: "numit in functie sau angajat in munca".
Acestor 2 modalitati prevazte de art. 2 le corespund expresiile din art. 4 si 6 "in serviciul careia se afla ori a persoanei juridice cu care are raporturi de munca".

Articolele se mai si coroboreaza atunci cand se interpreteaza.

Ma vad nevoit sa repet o parte din art. 4 : "Consilierul juridic in activitatea sa asigura consultanta si reprezentarea autoritatii sau institutiei publice in serviciul careia se afla ori a persoanei juridice cu care are raporturi de munca"

bozo

Post by bozo » 06 Apr 2006, 21:16

wittmann wrote:
der_graaf wrote: Revin cu citat din Statutul consilierilor juridici (art. 21) "persoana juridica infiintata in baza Legii nr. 31/1990, constituita de catre unul sau mai multi consilieri juridici inscrisi in Tabloul tinut de colegiile teritoriale, are caracter de societate profesionala." sau citat din Lg. 514/2003 Art.5. - Consilierii juridici pot constitui asociatii profesionale in scopul apararii si promovarii intereselor profesionale in conditiile legii privind asocierea si constituirea persoanelor juridice..
We can succede together, donnt worry!
:bye:
Revin si eu... Conform legii 514/2003 consilierul juridic nu poate fi decat angajat al persoanei juridice pe care o apara sau functionar public al institutiei publice.

Art. 2
Consilierul juridic poate sa fie numit in functie sau angajat in munca, in conditiile legii.
Art. 3
(1) Consilierul juridic numit in functie are statutul functionarului, potrivit functiei si categoriei acesteia.
(2) Consilierul juridic angajat in munca are statut de salariat.

De aceea spun ca statutul nu poate deroga de la prevederile legii, oricat ar vrea unii.
In ceea ce priveste asociatiile profesionale prevazute de art. 5 acestea sunt asociatii reprezentative ale consilierilor juridici, menite sa apere si sa promoveze interesele lor, adica au cam acelasi rol ca si barourile.

Asa ca nu incerca sa ma "aburesti" cu argumente de astea. N-oi fi eu cel mai destept de pe lumea asta :grin: , dar nici nu m-am nascut prost.
Sunt perfect de acord cu Wittmann, desi n-am nimic cu consilierii juridici si e prima oara cand citesc legea si statutul acestora. Statutul contravine legii si cred ca a fost conceput asa tocmai pentru a exista o portita pentru consilieri.

Daca legea ar fi fost clara ca lumina zilei, probabil n-ar mai fi existat discutiile astea acum.

der_graaf

Post by der_graaf » 06 Apr 2006, 22:28

Legea este f clara pt cei care au citit-o. Daca tu spui ca nu ai facut asta, e mai bine sa te abtii. :-P

bozo

Post by bozo » 07 Apr 2006, 08:19

Am citit legea acum, curioasa de disputele voastre. Nu vb. in necunostinta de cauza. Si legea nu spune nimic de firme de consultanta juridica. Oricum ai interpreta-o tot nu spune nimic. Doar statutul este explicit si mie mi se pare ca art. din statut a fost introdus tocmai pentru a da o aparenta de legalitate firmelor de consilieri juridici.

Repet, nu sunt contra, si eu am o prietena care are o asemenea firma si nu m-a interesat niciodata s-o intreb ce si cum.

Dar, luand cunostinta de continutul legii si statutului consilierilor juridici, sunt in acordul celor care contrazic legalitatea societatilor de consultanta infiintate de consilieri.

Apropo, cand a fost introdus art. din Statut? Si in lege s-a operat vreo modificare corespunzator? Sau a ramas la fel?

Post Reply