Nu gasesc in Codul familiei si nici in alta parte

Familiei
sechmet

Post by sechmet » 10 Dec 2005, 11:40

1. Asa cum ti-am spus, orice drept isi are temeiul in ceva (lege, vointa partilor etc)
Unui drept ii corespunde o obligatie.
Pentru a beneficia de un drept care isi are temeiul intr-un act normativ, trebuie sa te incadrezi in situatia premisa (in cazul tau sa existe relatia de filiatie prevazuta in Codul famililie).
Firma poate insa sa acorde anumite drepturi peste cele prevazute de lege si in alte situatii decat cele prevazute expres de lege.
Spre exemplu drepturile care se acorda in baza contractului colectiv de munca si care pot sa aiba o alta situatie premisa decat filiatia legal recunoscuta.
Chiar si fara CCM o firma privata poate, daca vrea, sa acorde orice drepturi in conditiile pe care le doreste, cu singura restrictie sa nu afecteze interesele publice (ex: nu poate sa dea drepturi neimpozabile daca nu exista un act normativ expres in acest sens).

2. In legatura cu durata legala a intretinerii pentru copii o sa gasesti raspunsul in Legea nr. 19/2000 (pana la 18 ani este regula si exceptia este pana la finalizarea studiilor dar nu mai mult de 25 de ani)

3. In legatura cu adoptia trebuie sa fie de acord tatal copilului.

mirelas

Post by mirelas » 11 Dec 2005, 08:29

[quote="defectu"]Mirelas,
Vrei [i]sa rezolvi o ecuatie [/i]in care ai multe necunoscute.
Iti recomad TRATATUL DE DREPTUL FAMILIEI de Ion P. Filipescu - Ed. All BECK. Cred ca se gaseste la tarabele din pasajul [i]Universitate[/i].
Acolo vei gasi raspunsuri la toate intrebarile.[/quote]

Imi voi nota si, cand voi ajunge in tara, voi cumpara cartea.
Daca eram acasa, nu apelam la un forum ca sa imi lamuresc dilemele ci direct la un avocat ..Multumesc mult.

mirelas

Post by mirelas » 11 Dec 2005, 09:23

[quote="Sechmet"]1.
Pentru a beneficia de un drept care isi are temeiul intr-un act normativ, trebuie sa te incadrezi in situatia premisa (in cazul tau sa existe relatia de filiatie prevazuta in Codul famililie).
Firma poate insa sa acorde anumite drepturi peste cele prevazute de lege si in alte situatii decat cele prevazute expres de lege.

Mai limpede nici ca se poate!

In mintea mea (din pacate se pare ca doar acolo e loc pt asa ceva :oops:), dupa ce am recitit Codul familiei, ramasese ideea ca nu se defineste expres notiunea de "parinte" si speram sa existe undeva o portita.
Tot in mintea mea, era speranta ca, un Cod al familiei, cuprinde reglementari pentru toate tipurile de familii - noi suntem totusi o familie potrivit legilor romanesti si nu numai.
Aceasta atitudine a mea se datoreaza in mare parte si faptului ca alte drepturi au fost acordate de-a lungul timpului (am recunoscut deja ca nu era folosit termenul parinte acolo).

Nici pe departe nu e vorba de o firma particulara ci, de o institutie de stat.Ti se pare relevanta diferenta?

Legea in cauza (poate ne va fi mai usor asa) este Legea 495/12.11.2004 M.O.nr 1136 din 01.12.2004 aparuta ca o consecinta a Legii 269/2003 (care prevedea drepturi ce urmau a fi reglementate printr-o lege ulterioara).
Nu stiu daca vei avea timp sa arunci o privire peste ele.

mirelas

Post by mirelas » 11 Dec 2005, 09:30

[quote="Sechmet"]

2. In legatura cu durata legala a intretinerii pentru copii o sa gasesti raspunsul in Legea nr. 19/2000 (pana la 18 ani este regula si exceptia este pana la finalizarea studiilor dar nu mai mult de 25 de ani)

Multumesc.Voi cauta acum articolul cu pricina sa vad cum suna.

3. In legatura cu adoptia trebuie sa fie de acord tatal copilului.[/quote]
Ai dreptate si tu dar cred ca am si eu, daca e vorba de un copil....major,nu? :)

mirelas

Post by mirelas » 11 Dec 2005, 09:45

[quote="Sechmet"]1.

Cum se impaca asta cu art.23 lit.g din Legea 269/2003 si cu art37 lit.e (de la f doar ce ne-am luat gandul :) ) din Legea 495/2004?

mirelas

Post by mirelas » 11 Dec 2005, 09:50

Buna dimineata,Sechmet
Am vazut ca ai venit sa bei o :cafea: pe forum :aplauze:

sechmet

Post by sechmet » 11 Dec 2005, 10:05

Buna!
Chiar ai nimerit-o cu cafeaua. :cafea:

Nu am la indemana actele normative despre care vorbesti asa ca daca vrei sa discutam concret pe niste texte scrie-le.

Referitor la notiunea de familie este clar ca daca sunteti casatoriti atunci sunteti o familie dar nu trebuie uitat ca ai un copil fata de care s-a stabilit filiatia fata de tata, care nu este si sotul tau.
Tatal care este scris in actul de nastere este parintele copilului din punct de vedere legal.

mirelas

Post by mirelas » 11 Dec 2005, 10:21

Buna dimineata din nou
Pot sa trimit pe privat legile acelea? Ar ocupa prea mult spatiu pe forum.

mirelas

Post by mirelas » 11 Dec 2005, 10:23

[quote="Sechmet"]Buna!
Chiar ai nimerit-o cu cafeaua. :cafea:

Nu am la indemana actele normative despre care vorbesti asa ca daca vrei sa discutam concret pe niste texte scrie-le.

Referitor la notiunea de familie este clar ca daca sunteti casatoriti atunci sunteti o familie dar nu trebuie uitat ca ai un copil fata de care s-a stabilit filiatia fata de tata, care nu este si sotul tau.
Tatal care este scris in actul de nastere este parintele copilului din punct de vedere legal.[/quote]

Nu ai da o veste buna pentru nimic in lume :-x :-D :-D :-D

sechmet

Post by sechmet » 11 Dec 2005, 10:36

Le poti trimite dar as prefera sa pui intrebari punctuale cu trimitere la textele care ti se par confuze.
Nu am foarte mult timp sa studiez problema si raspund mai usor din ce imi amintesc fara sa verific legea.

mirelas

Post by mirelas » 11 Dec 2005, 11:48

[quote="Sechmet"]1.
Chiar si fara CCM o firma privata poate, daca vrea, sa acorde orice drepturi in conditiile pe care le doreste, cu singura restrictie sa nu afecteze interesele publice (ex: nu poate sa dea drepturi neimpozabile daca nu exista un act normativ expres in acest sens).

In opinia fiscului, o persoana fizica autorizata sau o persoana juridica, pot dispune dupa bunul plac doar de acele sume care le raman dupa achitarea si fara prejudicierea impozitelor datorate.
Am citit si paranteza! ;-)
Voiam doar sa subliniez ca e un teren alunecos acesta cu poate sa acorde si alte drepturi.
Iar punctul de vedere al fiscului si al juristului unei firme, cu privire la acelasi text de lege, rareori sunt la fel.

Eu as zice si ca ti-am trimis un mesaj pe privat, dar nu sunt asa sigura :-D pentru ca nu prea stiu daca am procedat cum trebuia.

sechmet

Post by sechmet » 11 Dec 2005, 15:51

Nu mi-ai trimis.
In general, drepturile pe care le acorda in plus o firma, sunt toate impozabile.
Regula este impozitarea.
Exceptiile trebuie sa fie expres prevazute de lege.

Post Reply