Situatia inculpatului tau nu pare deloc roza. Nu trebuie sa te bazezi pe declaratia inculpatului, care este divizibila (se retine ceea ce se coroboreaza cu alte probe, iar in procesul tau avem "regina probelor" - proba testimoniala). Chiar daca declaratia inculpatului este si retractabila, retractarea se coroboreaza cu anumite fapte si imprejurari.bog28 wrote:ceva asemanator am intalnit eu in pratica.
speta: x este trimis in judecata pt tentativa de furt calificat, lit.a si i, constand in aceea ca intr-o seara fost surpins de organele de politie in timp ce incerca sa puna masina pe contact direct (masina nu avea bateria, dar x nu stia acest lucru.)
eu avocat din oficiu, citesc rechizitoriu, deci toate imprejurarile le stiu in varianta spusa de politisti in lucrari.cum am spus deja,in proc verbal incheiat politistii sustin ca inculp a recunoscut ca incerca sa puna contactul pe direct.sunt chiar si declaratiile a doi martori asistenti, care sustin la randul lor ca inculp a declarat aceste lucruri.dar undeva in lucrari,aparare si o sustinere a inculpatului ca era beat si intentiona doar sa doarma in masina.
in instanta, inculp nefiind arestat nu se prezinta, si asa ma aman pe lipsa lui si a martorilor din luna aprilie (halal celeritate!). la termenul trecut,dupa 3-4 termene cu procedura viciat sau necompleta, vine unul din martorii asistenti,care ne spune printre altele ca de fata cu el inculp. nu a declarat ca a vrut sa puna masina pe directeste intrebat de mai multe ori de procuror si de instanta. acelasi raspuns.
![]()
al doilea martor,cica e plecat in Italia-asa spune proc verbal de executare a mandatului.
daca il aduc pe inculpat, care declara ca intentiona doar sa doarma, care credeti ca va fi solutia? cum credeti ca va aprecia instanta decl celuilalt martor pe care nu il poate audia ?
credeti ca se va aplica in dubio pro reo si va ffi achitat pe 10, c?![]()
![]()
fapta penala sau nu?
N-am inteles ce ai vrut sa spui. :(mariusms wrote:... dintre declaratiile martorilor, numai declaratiile martorilor carora li s-a atribuit o alta identitate pot servi la aflarea adevarului numai in masura in care sunt coroborate cu fapte si imprejurari ce rezulta din ansamblul probelor existente in cauza..
Adica daca ai un martor care declara ceva marturia lui este "regina a probelor" si rastoarna prezumtia de nevinovatie fara posibilitatea de a fi combatuta cu alte probe?
Explica Marius!
Bineinteles ca si "regina" mai "abdica" sau este fortata "sa abdice". Martorul poate sa fie si mincinos sau sa perceapa gresit realitatea.
Tocmai, spuneam ca exista p-v de ascultare, declaratii ale martorilor care vor fi luate in seama. Prezumtia de nevinovatie spune ca inculpatul nu este obligat sa se apere. Insa avem probe in acuzare si nu stiu cum se va descurca.
Tocmai, spuneam ca exista p-v de ascultare, declaratii ale martorilor care vor fi luate in seama. Prezumtia de nevinovatie spune ca inculpatul nu este obligat sa se apere. Insa avem probe in acuzare si nu stiu cum se va descurca.
Eu stiam ca in penal toate probele sunt egale si ca nu mai sunt de muuuuuuuuuuuuuult regine.
Daca ai ceva de spus atunci spune asa...in cartea X la pag y scrie ca...
Eu nu am citit nicaieri ca proba cu martori ar fi considerata regina probelor ci ca in trecut marturisirea era considerata "regina" .
Marturisirea este una si marturi aeste alta.
Ce spui tu este asa o noutate pentru mine incat imi permit sa nu te cred pana nu indici exact sursa.

Daca ai ceva de spus atunci spune asa...in cartea X la pag y scrie ca...
Eu nu am citit nicaieri ca proba cu martori ar fi considerata regina probelor ci ca in trecut marturisirea era considerata "regina" .
Marturisirea este una si marturi aeste alta.
Ce spui tu este asa o noutate pentru mine incat imi permit sa nu te cred pana nu indici exact sursa.