cetaþean strãin - cumpãrare teren -

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
sechmet

Post by sechmet » 04 Dec 2005, 08:59

1. Daca in contract scrie ca ambii soti sunt cumparatori, nu mai conteaza ca banii au fost doar ai unuia.

2. Constitutia permite dobandirea terenurilor de catre straini prin acte intre vii dar nu acum ci dupa intrarea in Uniunea Europeana si numai in conditiile prevazute intr-o lege speciala.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 05 Dec 2005, 16:22

din cate stiam eu chestia aia cu trecerea in proprietatea statului a terenului dobandit prin mostenire legala s-a abrogat.
verific si revin

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 05 Dec 2005, 16:41

asa este, s-a abrogat
si inca de multisor, de pe vremea L54/98 parca, aia cu circulatia juridica a terenurilor. Care, ma rog, si ea a fost abrogata prin L247/2005.
deci nimic nu mai trece la stat. instanta trebuie sa constate nulitatea absoluta

tamara

Post by tamara » 05 Dec 2005, 19:23

Multumesc pentru mesaje, mai ales ca sunt noua pe aici!
Cetateanul nostru strain nu se incadreaza in conditiile prevazute de noua Constitutie, deci datorita incapacitatii speciale in care se afla, nu putea dobandi in proprietate terenuri in Romania.
Dan Chirica in Drept civil. Succesiuni, p.37, spune: "Interdictia fiind de ordine publica, nesocotirea acestor prevederi legale se sanctioneaza cu nulitatea absoluta a actului juridic de cumparare sau dobandire in orice alt mod".
Cum sotia nu se afla in incapacitate de a cumpara, ma intreb daca constatarea nulitatii nu atrage numai reductiunea actului juridic?

sechmet

Post by sechmet » 10 Dec 2005, 09:14

Daca sotii au cumparat impreuna si bunul ar fi proprietatea devalmasa a sotilor, este mai greu de inteles cum va actiona nulitatea.
Daca spunem ca este partiala inseamna ca am stabilit cotre parti pentru bunul devalmas al sotilor si asta nu pare a fi in regula pentru ca nu avem un text de lege care sa ne permita.
Daca se anuleaza integral actul iarasi nu pare a fi in regula pentru ca unul dintre soti indeplinea conditiile cerute de lege.

aho

Post by aho » 10 Dec 2005, 17:03

D emis de Primarie = anulabil.

Vanzatorul a vandut tot terenul + casa sotilor, desi cetatenul strain nu a putut dobandi decat constructia, cetateanul roman a putut cumpara .
Cu priv. la chestiunile legate de proprietatea devalmasa a sotilor fct. prezumtia ca fiecare sot detine 1/2 din dreptul de proprietate si nu din b. comune, deci nu-i musai sa aiba jumatate din teren. N-as zice, deci ca-i musai nulitate, desi asa pare .

Eu trag urmatoarele concluzii :

1. act. impotriva Primariei ptr. anularea D emise ca fiind lipsita de temei legal.

2. act in constatare cerand a se constata ca sotul roman a dobandit calitatea de proprietar ptr. intreg terenul + rectificare CF.

3.O alta varianta, daca mergem pe nulitatea absoluta .
Eu zic ca aceasta nulitate absoluta( partiala avand in vedere prezumtia )poate acoperita .Sotii pot face si un partaj volunar ptr. sistarea indiviziunii prin care stabilesc care sunt b. proprii si deci, act. ptr. sistarea indiviziunii cerand:
- a se constata ca masa de impartit este compusa din : casa + teren;
-sistarea indiviziunii si atr. in prop. exclusiva a terenului s. cetaten roman si atr. in proprietate a casei conf. intelegerii sotilor.

Recunosc ca este ciudata speta si spun solutia numai cu jumatate de gura.

tamara

Post by tamara » 10 Dec 2005, 23:14

:aplauze: Felicitari, AHO !
:roll: M-ai luminat! Acum sunt de acord cu tine ca nu este nulitate. Actul este perfect valabil.
Proprietatea in devalmasie a sotilor presupune ca dreptul de proprietate le apartine simultan si concurent fara a fi divizat in cote-parti pentru fiecare dintre ei.
Deci, nu rezulta de nicaieri, ca fiecare ar fi cumparat cate 1/2 din teren, respectiv 1/2 din casa, ci au cumparat in devalmasie, fiecare ce a putut cumpara:
-sotul, cetateanul strain, a cumparat casa sau doar o parte din ea, pentru ca terenul nu-l putea cumpara fiind in incapacitate speciala;
-sotia a cumparat restul din bunurile vandute prin contractul de v-c respectiv, deci terenul si eventual o parte din casa (in functie de valoarea casei si a terenului).
Ramane de introdus, asa cum spuneai, doar o actiune impotriva primariei pentru anularea D emise, ca fiind lipsita de temei legal.
Actiunea in constatare nu se justifica, iar rectificarea in CF stiu ca nu este obligatorie in cazul sotilor.

mirelas

Post by mirelas » 11 Dec 2005, 10:17

[quote="claudiasb"]"Vanzatorii sunt plecati din tata, ca daca ar fi fost am fi mers cu ei la notar si am fi facut un act aditional( sau o declaratie ceva), din care sa rezulte ca intentia lor a fost ca sotia sa cumpere terenul si eventual sotul sa cumpre casa. Dar nu sunt aici..."

Vanzatorii nu pot fi contactati? Pot faca o procura pt cineva din tara care ii reprezinte in problema aceasta.Procura, pt a fi valabila in Romania, se face la consulatul din tara in care locuiesc.
Doar ca s-ar putea sa nu ii prea intereseze sa colaboreze la repararea unei greseli care nu e a lor si nici nu ii afecteaza..

teodora29

Post by teodora29 » 25 Jan 2006, 18:06

Tamara.....pot dobandi terenuri numai din anul 2007 si doar daca Romania adera la Uniunea Europeana.Deci, contracul de lovit de nulitatea obsoluta, parerea mea.

teodora29

Constitutie

Post by teodora29 » 25 Jan 2006, 18:06

Tamara.....pot dobandi terenuri numai din anul 2007 si doar daca Romania adera la Uniunea Europeana.Deci, contracul de lovit de nulitatea obsoluta, parerea mea.

tamara

Post by tamara » 25 Jan 2006, 23:10

Da, stiu de prevederile actualei Constitutii.
Referindu-ne la speta noastra, asa cum argumentam mai sus, fiind o proprietate in devalmasie a celor doi soti, fara a se cunoaste intinderea exacta a dreptului lor de proprietate din bunurile detinute in comun, putem presupune ca sotul (cetatean stain) a cumparat casa iar sotia (cetatean roman) a cumparat terenul. Cetatenii straini sunt in incapacitate speciala de a cumpara terenuri in Ro, nu si cetatenii romani casatoriti cu cetateni straini.
La un eventual partaj, sotului (cetatean strain) nu i s-ar putea atribui terenul, putand primi in compensatie alte bunuri sau o sulta, in cazul in care valoarea terenului ar fi mai mare.
Un sot poate cumpara bunuri mobile si imobile fara acordul celuilalt sot (in baza mandatului tacit intre soti), in schimb nu poate instraina bunurile imobile decat cu acordul celuilalt sot.
Deci, daca un sot merge la notar in vederea cumpararii unui bun imobil, notarul nu-l obliga sa vina si cu celalalt sot. In cazul vanzarii (instrainarii) unui bun comun imobil, este obligatoriu consimtamantul ambilor soti dat in fata notarului. In concluzie, sotia (cetatean roman) nu a trebuit sa declare decat faptul ca este casatorita pentru a se sti viitoarea natura juridica a bunului: bun comun sau propriu.
Parerea mea!

marin_unghe

Post by marin_unghe » 17 Mar 2006, 14:21

Acest lucru ma intereseaza si pe mine:
"Cetateanul nostru strain nu se incadreaza in conditiile prevazute de noua Constitutie".

Care ar fii conditiile prevazute de noua constitutie? Sub ce forma ar putea
cetateanul strain sa cumpere un teren?

Post Reply