cetaþean strãin - cumpãrare teren -

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
claudiasb

cetaþean strãin - cumpãrare teren -

Post by claudiasb » 28 Oct 2005, 16:15

Ce-i de facut? :? :?
Na, fi atent!
Sot si sotie cumpara o casa cu teren. El - cetatean strain, ea - cetatean roman.
Notarul face contract de vanzare-cumparare pe numele la amandoi. Intrebat fiind daca nu e o problema cu cetatenii straini care cumpara terenuri in Romania, notarul spune ca noua Constitutie da dreptul acestora sa cumpere si terenuri. Intabuleaza dreptul de proprietate in consecinta, pe teren si casa pe numele amandurora.
Se inscriu la primaria locala - pt imozite.
Dupa un timp primesc de la Primarie somatie ca au un debit fata de acesta reprezentand contavaloarea chiriei pentru 1/2 din teren, pe motiv ca acesta a intrat in proprietatea statului.

almaparens

Post by almaparens » 01 Nov 2005, 16:24

E un lant de greseli. Notarul a autentificat un act anulabil iar judecatoria a intabulat un drept de proprietate viciat.
Asa ca primul pas este sa mearga la notarul care a facut actul si la judecatorie si sa caute impreuna o solutie.

claudiasb

Post by claudiasb » 03 Nov 2005, 12:27

Notarul spune ca nu are solutii asa ca a venit la av.

sechmet

Re: cetaþean strãin - cumpãrare teren -

Post by sechmet » 03 Nov 2005, 13:00

claudiasb wrote:Dupa un timp primesc de la Primarie somatie ca au un debit fata de acesta reprezentand contavaloarea chiriei pentru 1/2 din teren, pe motiv ca acesta a intrat in proprietatea statului.

Cum adica ?????
Nulitatea trebuia constata de instanta.

claudiasb

Post by claudiasb » 03 Nov 2005, 14:45

Trebuia sau nu trebuia, nu conteaza.
Interesul este sa se rezolve cumva situatia. Eventual sa treca in proprietatea sotie terenul. Intrebarea este cum a constatat statul ca doar 1/2 a din teren a fost al sotului cetatean strain, atata timp cat este o copropriete de bunuri.....

norocel

Post by norocel » 03 Nov 2005, 15:04

Nulitatea absoluta nu se acopera si, dupa constatarea nulitatii absolute si partiale a contractului de vanzare, se vinde terenul numai unuia dintre soti, respectiv celui care are cetatenia romana.
Totusi, ceva nu se leaga aici...sanctiunea este nulitatea absoluta si nu trecerea terenului in proprietatea statului.
Cine a fost vanzatorul?

madalina

Post by madalina » 03 Nov 2005, 15:37

O incheiere de rectificare la contract si pe cale de consecinta modificarea inscrierilor din CF ?
Zic si eu...

sechmet

Post by sechmet » 03 Nov 2005, 17:44

Se poate rectifica un contract incheiat la notar daca este sanctionat cu nulitatea absoluta?

claudiasb

Post by claudiasb » 04 Nov 2005, 09:32

Vanzatorii sunt plecati din tata, ca daca ar fi fost am fi mers cu ei la notar si am fi facut un act aditional( sau o declaratie ceva), din care sa rezulte ca intentia lor a fost ca sotia sa cumpere terenul si eventual sotul sa cumpre casa. Dar nu sunt aici.
Pe de alta parte nimeni nu a solicitat constatarea nulitatii absolute si nu o voi solicita chiar eu. Faptul ca terenul a trecut in proprietatea statulului este ceea ce scrie in somatie. In cartea funciara nu exista modificari cu privire la dreptul de proprietate, cel putin nu cunoastem sa fie, intrucat la noi dureaza 2-3 luni o intabulare, iar somatia prin care primaria solicita chiria (si nu o suma simbolica!), motivand ca terenul a trecut in proprietatea statului, a venit recent.
Ceea ce stiu cert este ca notarul a gresit, ca desi intrebat de cumparatori afirma ca nu e nici o problema in acest sens, iar acum nu-si asuma nici o resposbilitate.

dinubocos

Post by dinubocos » 04 Nov 2005, 09:47

Cereti notarului sa emita o Incheiere de rectificare in care sa arate ca din greseala sa cetateanul strain a fost trecut ca si cumparator al terenului.

Cred ca primaria nu a considerat contractul ca fiind lovit de nulitate partiala. Cred ca a aplicat acea prevedere mai veche care spune ca daca un cetatean strai dobandeste proprietatea asupra unui teren si nu instraineaza dreptul sau intr-un an acel teren intra in proprietatea statului. Si eu sunt de parere ca acel contract este nul absolut in ceea ce priveste calitatea de cumparator de teren a cetateanului strain si prin urmare, in cel mai rau caz 1/2 din teren raman in proprietate vanzatorului.

orange

Post by orange » 04 Nov 2005, 11:59

Norocel wrote:Nulitatea absoluta nu se acopera si, dupa constatarea nulitatii absolute si partiale a contractului de vanzare, se vinde terenul numai unuia dintre soti, respectiv celui care are cetatenia romana.
Totusi, ceva nu se leaga aici...sanctiunea este nulitatea absoluta si nu trecerea terenului in proprietatea statului.
Cine a fost vanzatorul?
Pai daca erau sot si sotie....si cumpara numai unul dintre soti...cum? Nu devine tot bun comun?

madalina

Post by madalina » 04 Nov 2005, 17:04

Subscriu la parerea lui dinubocos.
In practica am intalnit urmatoarea rezolvare: sotul roman proprietar pe teren, sotul strain superficiar, sotii in devalmasie proprietari pe constructii.
Si cred ca notarul ar putea rectifica actul...

excalibur

Post by excalibur » 05 Nov 2005, 12:37

Avem o nulitate absoluta partiala si eu ma tot intreb cum opereaza aceasta nulitate partiala in cazul comunitatii de bunuri (daca exista comunitate de bunuri in cazul acestei casatorii intre un cetatean roman si unul strain :lol: ).

Legat de incheierea de rectificare solutia pare simpla dar cei care o sustin ar trebui sa indice si textele legale care ar permite acest lucru in conditiile in care nulitatea absoluta cu poate fi confirmata sau ratificata.

Notarul a gresit, fara indoiala, dar greseala nu este numai de forma ci chiar de fond.

claudiasb

Post by claudiasb » 07 Nov 2005, 10:13

Nu stiu daca ar putea notarul sa de-a o astfel de incheiere si nici nu vrea. Daca ar fi partile prezente ar fi simplu ca as merge la alt notar si as incheia un act aditional din care sa rezulte ca vointa lor intr-un sens sau altul. De ex: ea cumnpara terenul si el constructiile. Dar nu sunt vanzatorii.
Si pe deasupra notarul nici nu-si asuma greseala.

tamara

Post by tamara » 03 Dec 2005, 23:32

Modul de dobandire a terenurilor in Romania de catre cetatenii straini ma intereseaza si pe mine, motiv pentru care am studiat Lg.18/91 si potrivit art.68 al.(1), rezulta ca acestia nu pot dobandi terenuri prin acte intre vii, iar potrivit al. (2) persoanele prevazute la al. (1), care dobandesc terenuri prin mostenire, sunt obligate sa le instraineze in termen de un an de la data dobandirii. sub sanctiunea trecerii in mod gratuit a acestora in proprietatea statului.
In speta data, notarul a incheiat un act civil lovit de nulitate absoluta daca terenul a fost cumparat cu bani comuni, sotul fiind cetatea strain si neavand dreptul de a cumpara.
Situatia ar fi diferita daca sotia ar putea demonstra ca banii folositi la cumpararea terenului erau bani proprii si nu bani comuni, astfel ca terenul cumparat ar fi tot bun propriu si, in consecinta, nefiind un bun comun, sotul nu ar avea drept de proprietate asupra lui. Ar fi doar o eroare la incheierea contractului, cu privire la capacitatea (cetatean strain) unuia dintre cumparatori, ceea ce inseamna ca respectivul contract de v-c ramane valabil incheiat, iar sotia este singurul proprietar al terenului, ca bun propriu.
Totusi cum ramane cu actuala Constitutie care prevede ca cetatenii straini pot dobandi terenuri in proprietate?

Post Reply