extindere proc.penal

Discutii privind procedura penala
wittmann

Post by wittmann » 31 Oct 2005, 16:53

Parerea ta... Am intalnit situatia aceasta de prea multe ori.
Tot cu condescendenta... :lol:

mariusms

Post by mariusms » 31 Oct 2005, 17:03

De dragul stiintelor penale, voi da un citat: "instanta nu poate extinde procesul si asupra altor persoane decat cele aratate in plangerea prealabila a persoanei vatamate", G. Antoniu, N. Volonciu, I. Neagu, V. Stoica, V. Papadopol, D. Popescu - "Practica judiciara penala, vol. IV, ed. Academiei Romane, 1993, p.228.
Este gresita practica instantei la care te referi.
Parerea mea. Cu acelasi deosebit respect.

alaya_78

Post by alaya_78 » 31 Oct 2005, 18:10

Pt. Dricaru - as imparti cu drag onorariul cu tine, insa in cele trei mesaje pe care le-ai trimis drept raspuns la problema ridicata scrii doar de dragul de a scrie fara a comunica nimic cu privire la tema propusa... Amintesti doar ceva de "solidaritatea raspunderii penale", care de fapt e indivizibilitate....

Referitor la ultimille pareri exprimate, exista un articol publicat in rev. Dreptul nr.2/n99 referitor la extinderea procesului penal in materia plangerii prealabille. Autoarea precizeaza ca nu este de acord cu interpretarea dispozitiilor art. 337/C.p.p. in sensul ca extinderea procesului penal cu privire la alte persoane nu poate avea loc cand plangerea preal. se adreseaza direct instantei de judecata, ci dimpotriva, considera ca extinderea poate avea loc in temeiul dispozitiilor art.131, alin.4/C.p.

wittmann

Post by wittmann » 31 Oct 2005, 18:17

alaya_78 wrote: Referitor la ultimille pareri exprimate, exista un articol publicat in rev. Dreptul nr.2/n99 referitor la extinderea procesului penal in materia plangerii prealabille. Autoarea precizeaza ca nu este de acord cu interpretarea dispozitiilor art. 337/C.p.p. in sensul ca extinderea procesului penal cu privire la alte persoane nu poate avea loc cand plangerea preal. se adreseaza direct instantei de judecata, ci dimpotriva, considera ca extinderea poate avea loc in temeiul dispozitiilor art.131, alin.4/C.p.
Cine era autoarea? Cineva cunoscut?

alaya_78

Post by alaya_78 » 31 Oct 2005, 18:33

Articolul e semnat de Georgeta Luminita Nicolae - director adjunct INM

elecktra

Post by elecktra » 31 Oct 2005, 19:18

In cazul extinderii procesului penal cu privire la alte persoane pot fi intalnite 2 ipoteze: descoperirea unor date cu privire la participarea si a altor persoane (autori, instigatori, complici) la savarsirea infractiunii; descoperirea unor date cu privire la savarsirea unei fapte penale de catre o alta persoana dar in legatura cu fapta inculpatului, in corelativitate cu aceasta.
Initiativa extinderii procesului penal cu privire la alte persoane o poate avea numai procurorul.
Daca instanta are motive intemeiate sa creada ca fapta nu a fost savarsita de inculpat solutia este alta.

alaya_78

Post by alaya_78 » 31 Oct 2005, 21:18

Este f. adevarat ce spui tu, elecktra, insa cum se aplica dispozitiile art.131, al.4/C.p.?Are loc o extindere a procesului penal sau doar se introduc in cauza si ceilalti participanti, dand curs acestor prevederi ale C.p.? Avand in vedere ca procurorul nu participa la judecata, instanta nu ar putea sa dispuna extinderea procesului penal si cu privire la alte persoane...

mariusms

Post by mariusms » 31 Oct 2005, 21:27

V-am dat solutiile din practica, date de autorii consacrati. Cititi si tratatul lui Neagu din 2004 ca sa va convingeti. Este clar, referitor la alte persoane, instanta nu se sesizeaza din oficiu.

dricaru

Post by dricaru » 01 Nov 2005, 19:08

Si ca zic si ceva "pe fondul cauzei", introducerea in proces in calitate de inculpati si a celorlalti participanti nu este gresita. Instanta nu numai ca poate face acest lucru, ba chiar este obligata.[/quote]

Asta e raspunsul. Nu ma mai stresatzi ca nu se extinde nimic.

Apropo Wittmann...stai calm dragule ca eram doar intrigat de avatarul mai neobisnuit. Mie imi place tare mult. Nu st paranoic si nu avea nici o legatura cu apologia nazismului.

mariusms

Post by mariusms » 01 Nov 2005, 19:21

Wittmann, citeste ce ti-am spus eu mai sus si practica si tratatul respectiv.
Nu te lua dupa vorbe spuse la nervi de simpaticul dricarutu. Asculta un sfat prietenesc, nu spun prostii doar de dragul de a spune ceva.
Cu cel mai al dreaq respect.

Post Reply