Demisia

Discutii privind litigiile de munca
kko

Post by kko » 22 Sep 2005, 08:46

Legea 53/2003 a intrat in vigoare la 01.03.2003, ulterior articolului si deciziei la care faci tu trimitere.

Nu stiu daca a existat sau nu vreun departament juridic la locul de m-ca al amicilor mei. Unul din ei a cazut anul trecut cu motoreta fracturandu-si maxilarul. A beneficiat de concediu medical si CO integral.Altul a facut hepatita dupa efectuarea integrala a CO. Nu au intampinat nici o problema pe la serv. personal ori din partea dep.jur.(daca a existat asa ceva)Oricum, ei m-au intrebat atunci cum este cu CO in ac . situatii si le-am spus ce am spus si acum.Deci, si altii probabil ca au gandit ca mine fara sa-i fi influentat eu cumva.... :mrgreen:

danutza

Post by danutza » 22 Sep 2005, 09:27

maxxim wrote:1. Retractarea demisiei este posibila numai cu acordul expres sau implicit al angajatorului.
unde ziceai ca scrie? sau interpretand care art. ai ajuns tu la concluzia asta?

danutza

Post by danutza » 22 Sep 2005, 09:33

aici scrie???!!! m-am prins! nu prea le am cu dr. muncii
:lol:
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

kinga

Post by kinga » 22 Sep 2005, 10:55

Citez din Decizia civila nr. 971/LM/2004- Curtea de apel Bucuresti

" Prevederile art. 140 al.2 din Codul muncii se aplica in raport de data depunerii cererii de concediu de odihna, iar nu in raport cu ultima zi a anului calendaristic ori de data incetarii raporturilor de munca intre parti.
Astfel, daca la data depunerii cererii de concediu de odihna integral se constata ca pe perioada pana la data depunerii cererii ( calculata incepand cu prima zi a anului calendaristic), contractul individual de munca al salariatului solicitant a fost suspendat ori aceasta a devenit salariat al angajatorului solicitat in cursul anului calendaristic pentru care se solicita concediul de odihna, salariatul nu va putea beneficia de concediu de odihna integral, ci doar de un numar de zile de concediu ce reprezinta diferenta dintre numarul de zile de concediu de odihna integral si numarul de zile de concediu de odihna aferente perioadei nelucrate efectiv.

Publicat in Revista Romana de Dreptul muncii, nr. 1/2005, pag. 176-177

maxxim

Post by maxxim » 22 Sep 2005, 11:00

Sunt dator de cinste!
:floare: :floare: :floare:

maxxim

Post by maxxim » 22 Sep 2005, 11:20

Si da, Danutza, art. 79 (alin. 7) din C. muncii ma determina sa spun ca retractarea demisiei este inadmisibila daca angajatorul nu este de acord.

:floare: :floare: :floare: pentru domnite.

conjurnd

Post by conjurnd » 22 Sep 2005, 13:11

da, demisia e irevocabila si concediul e proportional cu timpul efectiv lucrat. e adevarat ca unii patroni se mai inseala. alteori au de recuperat sume acordate pentru concedii necuvenite dar se lasa lehamite.

maxxim

Post by maxxim » 22 Sep 2005, 14:59

:-x Cum ai ajuns la concluzia ca demisia este irevocabila?

kinga

Post by kinga » 22 Sep 2005, 15:25

Sunt curioasa si eu.......

diaboliq

Post by diaboliq » 22 Sep 2005, 15:28

cred ca a citit la contractul de donatie. :evil: :evil: :evil:

Zgabeata_Iftode

Post by Zgabeata_Iftode » 22 Sep 2005, 17:08

Dragi colegi,

Cred ca s-au incins prea tare spiritele pe topicul asta. Parerea mea :?

Sa le luam pe rand:
1. in privinta demisiei- art.79 alin.1 este destul de explicit "actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz..."
Alin.7 al aceluiasi articol spune ca CIM "inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv"
Deci singurele coordonate care le putem urmari dupa inregistrarea demisiei sunt curgerea termenului de preaviz sau manifestarea angajatorului in sensul renuntarii la acest preaviz. Personal consider ca in absenta unui accept expres al angajatorului care a inregistrat respectiva demisie, contractul de munca va inceta la expirarea preavizului indiferent cat va incerca angajatul sa revina la demisia respectiva. Nu spun ca angajatul nu poate reveni asupra demisiei ci numai ca manifestarea sa de vointa nu mai e suficienta. Mai mult, in situatia in care angajatorul renunta la (o parte) preaviz, este clar ca angajatul demisionar poate sa renunte la demisie fara ca aceasta renuntare sa aiba finalitatea scontata.

2. In privinta concediului de odihna: prin OUG nr.65/2005 s-a abrogat alin.4 al art.140 C.muncii care lega calculul numarului de zile de concediu de odihna de tipul de contract de munca (cu timp partial sau norma intreaga) care permitea o interpretare de genul - zilele de concediu fara plata sau perioadele de incapacitate de munca nu impieteaza numarul de zile de concediu legal de odihna.
In momentul de fata proportionalitatea intre timpul efectiv lucrat si numarul de zile de concediu de odihna devine regula. Iar decizia curtii de apel citata de kinga ne ofera o imagine despre cum interpreteaza o instanta de dreptul muncii acest text.
In privinta CCM-ului national cred ca problema ar trebui pusa in discutia comisiei paritare constituita cf art.7 din CCM national care are printre atributiuni si interpretarea dispozitiilor contractuale (pct.6 din Anexa 1 a CCM) iar interpretarile ar fi obligatorii pentru partenerii sociali. Numai ca pana acum nu am auzit pe cineva ca a sesizat comisia cu pricina. :twisted: O interpretare "eretica" ar putea transa problema in avantajul salariatilor. Pana atunci insa cred ca va trebui sa pastram proportionalitatea cu pricina.

:)

conjurnd

Post by conjurnd » 23 Sep 2005, 06:31

cu privire la faptul ca demisia e irevocabila vedeti in Al. Ticlea - "Contractul individual de munca"- Lumina lex 2003, pag. 449.

maxxim

Post by maxxim » 23 Sep 2005, 12:01

Ha, ha , cred ca nu ai citit si continuarea!
Sa-ti ofer o pereche de ochelari in locul celor de cal! :mrgreen:

diaboliq

Post by diaboliq » 23 Sep 2005, 12:09

si eu credeam ca sunt cel mai rau. :evil: :evil: :evil:

e bine sa citim ce spun altii dar poate e mai bine daca judecam si singuri. ca nu suntem plante. :twisted: :evil: :twisted:

botexe

Post by botexe » 23 Sep 2005, 13:06

Dragii mei,

Subscriu opiniilor conform carora demisia poate fi revocata.
Revocarea este un atribut al actelor unilaterale. Iar atat timp cat Codul muncii nu contine o prevedere expresa cu privire la revocarea demisiei consider ca se aplica regulile dreptului comun.....
Nimeni nu-l poate impiedica pe salariat sa faca un inscris catre angajator prin care sa-i aduca la cunostinta acestuia revenirea asupra deciziei de a demisiona.

Totusi pentru realizarea acestui lucru, din punct de vedere practic, este nevoie de acordul angajatorului. Nici un angajator nu poate fi fortat sa reprimeasca un salariat dupa ce si-a dat demisia.

Asa ca atentie la demisie si la sefi.....

Cat despre proportionalitatea concediului de odihna cu durata muncii prestate.....cam asa trebuie sa fie. Dar de aici pana a chema salariatul din CO pentru ca nu mai are dreptul la inca ceva zile de CO, ca nu a lucrat destul in anul cu pricina.... e mult. E o situatie absurda.

Angajatorul ar trebui sa-si asume riscul acordarii integrale a CO, astfel salariatul nu poate beneficia in veci de intregul CO.

La mai mare !!

Post Reply