Prea multe intrebari pentru un singur caz
sa stii ca eu o vad un pic altfel;
nu mi se pare suficienta aceasta aparare a ta, ba chiar mi se pare subtirica;
este ceva de genul "exceptiei procesului rau condus" (nu mai stiu cum se scrie exact in latina
si nu am timp sa verific);
stiu insa din practica faptul ca instantele nu sunt foarte sensibile la acest aspect;
mi se pare mai important sa verificam daca se poate angaja raspunderea administratorului in acest sens (nu stiu, trebuie sa verific), care sunt conditiile angajarii acestei raspunderi, si ar fi trebui sa chem si tu in judecata pe cei care aveau in fisa postului atributiile a caror neindeplinire sau indeplinire defectuoasa a generat amenda de la fisc.
o sa verific treaba cu angajarea raspunderii si o sa-mi dau cu parerea;
insist insa ca fara actiune, sentinta si motivarea sa (nu vreau recursul tau) nu iti pot fi de mare ajutor deoarece trebuie sa vad exact cursul discutiilor in fata instantei;
tu ai retinut corect si bine, sunt convinsa, dar sunt anumite lucruri pe care tu probabil nu le vezi importante, dar pot insemna mult pentru un ochi "format".
este ceva de genul "exceptiei procesului rau condus" (nu mai stiu cum se scrie exact in latina

stiu insa din practica faptul ca instantele nu sunt foarte sensibile la acest aspect;
mi se pare mai important sa verificam daca se poate angaja raspunderea administratorului in acest sens (nu stiu, trebuie sa verific), care sunt conditiile angajarii acestei raspunderi, si ar fi trebui sa chem si tu in judecata pe cei care aveau in fisa postului atributiile a caror neindeplinire sau indeplinire defectuoasa a generat amenda de la fisc.
o sa verific treaba cu angajarea raspunderii si o sa-mi dau cu parerea;
insist insa ca fara actiune, sentinta si motivarea sa (nu vreau recursul tau) nu iti pot fi de mare ajutor deoarece trebuie sa vad exact cursul discutiilor in fata instantei;
tu ai retinut corect si bine, sunt convinsa, dar sunt anumite lucruri pe care tu probabil nu le vezi importante, dar pot insemna mult pentru un ochi "format".
Si eu am citit cam in diagonala, dar sper ca am inteles bine problema.
Daca respectivul te-a chemat practic in garantie, cred ca ai putea sa invoci ca ai fi avut mijloacele sa te aperi, dar nu ti s-a dat ocazia. Asa ca cel care a cedat pretentiilor fiscului, trebuie sa rapsunda pentru propria sa proasta inspiratie.
Exceptia asta (era in materia vanzarii) avea un nume latin mai pompos, dar imi scapa exact acum.
Dar daca esti deja in recurs si nu ai invocat asta din start, nu stiu dc mai poti sa o faci..
Daca respectivul te-a chemat practic in garantie, cred ca ai putea sa invoci ca ai fi avut mijloacele sa te aperi, dar nu ti s-a dat ocazia. Asa ca cel care a cedat pretentiilor fiscului, trebuie sa rapsunda pentru propria sa proasta inspiratie.
Exceptia asta (era in materia vanzarii) avea un nume latin mai pompos, dar imi scapa exact acum.
Dar daca esti deja in recurs si nu ai invocat asta din start, nu stiu dc mai poti sa o faci..

legat de exceptio mali processus...daca nicuvar invoca aceasta exceptie scapa de obligatia de garantie doar daca dovedeste ca ar fi avut mijloace suficiente cu care , participand la judecata in primul proces ar fi putut obtine respingerea cererii formulate de catre tert.
intrebarea este: nicuvar, ai fi putut obtine acest lucru?(ma refer la respingerea cererii)
intrebarea este: nicuvar, ai fi putut obtine acest lucru?(ma refer la respingerea cererii)
Voi scana actiunea si sentinta. Repet, nu este urgent, inca nu am primit nici termenul.
Eu am mizat pe urmatoarele: In 2001, inainte de a cesiona, i-am predat reclamantei toate documentele firmei, inclusiv cele contabile, programul de contabilitate folosit si evidenta contabila, pentru verificare, reclamanta fiind de profesie expert contabil. Nu mi-a spus ca ar fi ceva in neregula. Si am semnat contractul de cesiune si actul aditional.
La controlul din 2003 eu nu am asistat. A semnat reclamanta si am si o declaratie prin care isi asuma raspunderea pentru semnarea documentelor.
Cand am vazut actele de control i-am scris sa le conteste in contencios pentru: incalcarea prescriptiei, a unei Decizii a Curtii Supreme de Justitie (au preluat sume dintr-un pv anulat), aplicarea retroactiva a legii.
Eu am mizat pe urmatoarele: In 2001, inainte de a cesiona, i-am predat reclamantei toate documentele firmei, inclusiv cele contabile, programul de contabilitate folosit si evidenta contabila, pentru verificare, reclamanta fiind de profesie expert contabil. Nu mi-a spus ca ar fi ceva in neregula. Si am semnat contractul de cesiune si actul aditional.
La controlul din 2003 eu nu am asistat. A semnat reclamanta si am si o declaratie prin care isi asuma raspunderea pentru semnarea documentelor.
Cand am vazut actele de control i-am scris sa le conteste in contencios pentru: incalcarea prescriptiei, a unei Decizii a Curtii Supreme de Justitie (au preluat sume dintr-un pv anulat), aplicarea retroactiva a legii.
Si totusi Croc...care este izvorul obligatiei lui Nicuvar (inteleg prin Nicuvar si Nucuvaracroc wrote:sa stii ca eu o vad un pic altfel;
este ceva de genul "exceptiei procesului rau condus" (nu mai stiu cum se scrie exact in latinasi nu am timp sa verific);

Eu vad ca este un proces verbal care lui nu-i este opozabil pentru ca nu l-a semnat si nu l-a putut contesta (daca il contesta s-ar fi retinut ca nu are calitatea procesuala).
Totusi...cred ca mai trebuie clarificat ceva.
Nicuvar pe tine te-a dat in judecata societatea ? (daca ai mai spus, scuza-ma dar nu am retinut, mie mi s-a parut ca ai spus ca te-a dat in judecata asociatul in nume personal).
eu am inteles asa:
societatea X a fost amendata de fisc pentru ceva nereguli descoperite la un control;
asta s-a intamplat dupa ce nicuvar si nicuvara au cesionat actiunile, dar controlul s-a referit si la perioada in care ei erau asociati;
avand in vedere calitatea lor de administratori, societatea le-a cerut sa plateasca amenda;
nicuvar si nicuvara au evidentiat in scris neregulile procesului verbal si au cerut societatii sa faca contestatie;
societatea nu a vrut sa conteste, a platit si acum s-a intors impotriva lor, in considerarea calitatii lor de administratori de la acea data;
nicuvar a mizat in acest dosar numai pe faptul ca procesul verbal nu era corect;
eu apreciez aici ca este vorba despre exceptio mali processus, dar nu cred ca a facut-o cum trebuie, dpdv al procedurii: nu a invocat ca exceptie, etc., iar instanta a zis sarun mana si nu a bagat in seama simplele aparari, neimbracate in haine de exceptie;
nu am verificat inca aspectele in drept pe care mi le-a enumerat nicuvar;
societatea X a fost amendata de fisc pentru ceva nereguli descoperite la un control;
asta s-a intamplat dupa ce nicuvar si nicuvara au cesionat actiunile, dar controlul s-a referit si la perioada in care ei erau asociati;
avand in vedere calitatea lor de administratori, societatea le-a cerut sa plateasca amenda;
nicuvar si nicuvara au evidentiat in scris neregulile procesului verbal si au cerut societatii sa faca contestatie;
societatea nu a vrut sa conteste, a platit si acum s-a intors impotriva lor, in considerarea calitatii lor de administratori de la acea data;
nicuvar a mizat in acest dosar numai pe faptul ca procesul verbal nu era corect;
eu apreciez aici ca este vorba despre exceptio mali processus, dar nu cred ca a facut-o cum trebuie, dpdv al procedurii: nu a invocat ca exceptie, etc., iar instanta a zis sarun mana si nu a bagat in seama simplele aparari, neimbracate in haine de exceptie;
nu am verificat inca aspectele in drept pe care mi le-a enumerat nicuvar;
Aici este o intreaga poveste. M-a dat in judecata reclamantul, asociat administrator al SC. SRL, dupa ce mi-a inmanat notificarea conform art.720^1 c.pr.civ. Actiunea a introdus-o in data de 29 iulie 2003. (inca nu intrase in vigoare OUG 58 ). Eu am solicitat declinarea competentei catre Tribunal, considerand-o o cauza comerciala. Termenul a fost in 15 septembrie, a intrat in vigoare ordonanta, Judecatoria mi-a respins cererea de declinare a competentei, cauza a ramas in pronuntare, apoi s-a repus pe rol, si-a declinat competenta (pentru ca actiunea fost introdusa gresit la judecatorie) si l-a pus pe reclamant sa modifice actiunea in numele societatii.
nicuvar wrote:In fapt isi motiveaza actiunea asa: La data de societatea a fost supusa unui control care a descoperit mai multe nereguli, cele mai grave fiind in perioada anilor 1998-2000 cand societatea era administrata de asociatii noi doi, nereguli care s-a soldat cu majorari, penalitati in cuantum de... plus amenzi.
In drept, art.969-970, 998-999, 1086 C.Civ. si urmatoarele.
Cazul pe larg l-am prezentat la Juridic, Alte discutii, Sentinta in alb. Recursul este cam lung.
Cand sunt in aparare, am "prostul obicei", mai ales in cazurile in care aparentele sunt impotriva mea, sa speculez inclusiv greselile reclamantului.
In speta, reclamantul si-a fundamentat in drept actiunea pe art.969-970, 998-999, 1086 C.Civ. Ce legatura are reglemtarile ref. la conventii cu raspunderea delictuala? ori este raspundere contractuala, ori delictuala....
Conform art.72 si 73 din L 31/1990 , raspunderea administratorului este reglementata de regulile referitoare la mandat. Administratorii sunt solidari raspunzatori fata de societate in cazurile enumerate la art.73. Faptele constatate prin PV au fost savarsite la data cand tu si sotia erati administratori. Deci, o eventuala raspundere putea fi antrenata in temeiul mandatului de administrator indeplinit la vremea aceea...Mai departe, se poate specula tot ce au spus antevorbitorii cat si, de ce nu, prescriptia dreptului la actiune... Stiu, unii or sa-mi sara in cap insa atunci cand te aperi folosesti gloante, bombe, sageti, chiar si pietre... Cu cat mai multa munitie ai in dotare, cu atat mai mare este sansa de a lovi in ceva care-ti foloseste...

Motivele de drept invocate de reclamant sunt exclusiv din codul civil. Eu am vrut neaparat sa merg pe comercial pentru ca am crezut ca am sanse mai mari. Initial tribunalul mi-a dat dreptate, respingand actiunea la toate capetele de cerere. La rejudecare, sentinta a motivat exclusiv pe statutul societatii pe care l-am intocmit eu in 1991 reproducand pasaje intregi din legea 31/90.
PS. Nu prea inteleg ce e cu chemarea in garantie.
PS. Nu prea inteleg ce e cu chemarea in garantie.
Cum adica l-a pus judecatorul pe reclamant sa modifice actiunea in numele societatii??? 8Onicuvar wrote:Aici este o intreaga poveste. M-a dat in judecata reclamantul, asociat administrator al SC. SRL, dupa ce mi-a inmanat notificarea conform art.720^1 c.pr.civ. Actiunea a introdus-o in data de 29 iulie 2003. (inca nu intrase in vigoare OUG 58 ). Eu am solicitat declinarea competentei catre Tribunal, considerand-o o cauza comerciala. Termenul a fost in 15 septembrie, a intrat in vigoare ordonanta, Judecatoria mi-a respins cererea de declinare a competentei, cauza a ramas in pronuntare, apoi s-a repus pe rol, si-a declinat competenta (pentru ca actiunea fost introdusa gresit la judecatorie) si l-a pus pe reclamant sa modifice actiunea in numele societatii.
KKO, ai dreptate exact aceleasi lucru i-am scris lui Nicuvar in mp.
Administratorii raspund in baza legii nr. 31/1990, respectiv in baza regulilor de la mandat.
Or, mandatarul raspunde pentru dol si culpa... ( dar Nicuvar are o sentinta, decizie, prin care s-a anulat pv. ptr. aceleasi sume care au fost retinute si cu ocazia controlului din 2003)
In alte ordine de idei, tragerea la raspundere a administratorului se face in baza unei hotarari AGA, in care se desemneaza inclusiv persoana care reprezinta societatea. Dar nu stiu daca exista o asemena hotarare....
Nu in ultimul rand, la data cesionarii partilor sociale au fost revocati si administratorii. S-a facut sau nu descarcarea de gestiune? Daca au fost descarcati de gestiune ei nu m-ai raspund.
Noua asociata fiind expert contabil, putea sesiza neregulile din contabilitate daca au existat.....nimeni nu poate invoca propria culpa, nu?
Administratorii raspund in baza legii nr. 31/1990, respectiv in baza regulilor de la mandat.
Or, mandatarul raspunde pentru dol si culpa... ( dar Nicuvar are o sentinta, decizie, prin care s-a anulat pv. ptr. aceleasi sume care au fost retinute si cu ocazia controlului din 2003)
In alte ordine de idei, tragerea la raspundere a administratorului se face in baza unei hotarari AGA, in care se desemneaza inclusiv persoana care reprezinta societatea. Dar nu stiu daca exista o asemena hotarare....
Nu in ultimul rand, la data cesionarii partilor sociale au fost revocati si administratorii. S-a facut sau nu descarcarea de gestiune? Daca au fost descarcati de gestiune ei nu m-ai raspund.
Noua asociata fiind expert contabil, putea sesiza neregulile din contabilitate daca au existat.....nimeni nu poate invoca propria culpa, nu?