Succesiune

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
wav

Post by wav » 25 Jul 2005, 12:59

AHO wrote:wav: data deschid. sucesiunii =data decesului.
Am spus eu altceva? ca mi-am recitit postul cu ochi critic si tot nu m-am prins de ce ai tint sa-mi atragi atentia asupra acestui aspect.
E o situatie interesanta, sigur ca da.
In situatia asta se va putea obtine, pe cale judecatoreasca, anularea certificatului de mostenitor.
in practica insa situatia asta nu prea cred sa existe. daca fratele vitreg a aflat de succesiune de ce crezi ca se ducea pe sest sa faca declaratie de acceptare si nu lua legatura cu sotia supravietuitoare si cu fratele ca sa vada daca are ce mosteni

ada_35

Post by ada_35 » 30 Jul 2005, 21:18

Notarul nu este obligat sa notifice, daca chiar vrei poti sa-l notifici tu. Sau cere-i notarului sa solicite un extras de uz oficial dupa certificatul lui de nastere de la starea civila (daca cunosti anul nasterii si locul nasterii) si tot notarul poate solicita la evidenta populatiei (in vederea solutionarii succesiunii) date despre fratele tau.
Notarul va cita )pentru siguranta 3 citatii) mostenitorul la ultimul domiciliu al defunctului si la mica publicitate intr-un ziar de circulatie. si la usa biroului notarial, desi e o mare prostie ca nimeni nu merge de nebun prin 200 de notariate sau cate or fi sa vada daca s-a deschis o succesiune. Aceasta solutie nu mai este respectata pentru ca dupa procedura civila se afisa la avizierul notariatelor de stat si era mult mai usor pentru ca nu erau decat 6 in Bucuresti)
Daca a facut o declaratie de acceptare crezi ca ar fi stat cu mainile in san fara sa faca nimic? Asta cred ca ar fi rea credinta. Pana la implinirea termenului de 6 luni nici un notar nu ti-l va da strain de succesiune pe art. 700 cod civil., decat daca este inconstient.
Instanta, sigur va anula certificatul de mostenitor si ii va da fratelui tau ceea ce i se cuvine (stiu doua cazuri).
Nu are, insa, nici o legatura dezbaterea succesiunii dupa expirarea termenului de 6 luni cu onorariul notarului. Onorariul este acelasi si pana in 6 luni si dupa 6 luni, cu singura diferenta ca s-au marit onorariile. Daca chiar vrei sa nu ai probleme, cheama-l si dupa dezbarea succesiunii faceti partajul succesoral, il despagubiti...ca s-ar putea sa va coste mai putin decat ar cere (fratele) anularea certificatului de mostenitor prin instanta si apoi si tranzactia din instanta.

Post Reply