Art.304 pct.10 - abrogat.

Discutii privind procedura civila
excalibur

Post by excalibur » 07 Aug 2005, 16:44

Numai normele de competenta si de organizare sunt de imediata aplicare, in rest, daca ai un drept procedural nascut sub legea veche, nu ti-l poate lua prin legea noua pentru ca ar insemna ca legea sa retroactiveze.
Cand s-a abrogat recursul in anulare, Curtea a continuat sa le judece pe cele care erau declarate inainte de abrogare, dar nu au fost puse pe rol.

ainsof

Re: Art.304 pct.10 - abrogat.

Post by ainsof » 20 Aug 2005, 09:41

nicuvar wrote:De ce au abrogat pct.10 de la art.304:
10. cand instanta nu s-a pronuntat asupra unui mijloc de aparare sau asupra unei dovezi administrate, care erau hotaratoare pentru dezlegarea pricinii;
Nu era un motiv pentru modificarea hotararii?
Recursul este o cale de atac extraordinara.
Motivele pentru care poti desfiinta o hotarare definitiva nu ar trebui sa fi altele decat incalcarea unui text de lege.

nicuvar

Post by nicuvar » 20 Aug 2005, 09:45

O hotarare supusa unei cai de atac este definitiva?

ainsof

Post by ainsof » 20 Aug 2005, 09:50

ART. 377
(1) Sunt hotarari definitive:
1. hotararile date in prima instanta, potrivit legii, fara drept de apel;
2. hotararile date in prima instanta care nu au fost atacate cu apel sau, chiar atacate cu apel, daca judecata acestuia s-a perimat ori cererea de apel a fost respinsa sau anulata;
3. hotararile date in apel;
4. orice alte hotarari care, potrivit legii, nu mai pot fi atacate cu apel.*)
Raspunsul este deci, da, sunt definitive daca nu po/nu mai pot fi atacate cu apel.
Recursul este o cale de atac extraordinara.

nicuvar

Post by nicuvar » 20 Aug 2005, 09:55

Dar daca o hotarare nu este supusa apelului ci doar recursului, motivele de recurs nu se limiteaza la cele prevazute de art.304.

ainsof

Post by ainsof » 20 Aug 2005, 10:00

In cazul asta vorbim despre recursul devolutiv si ai dreptate nu trebuie sa te limitezi la motivele din art. 304 si poti invoca si netemeincia nu numai nelegalitatea.
Hotararea insa tot definitiva ramane doar ca legiuitorul permite analiza acesteia si sub aspectul temeniciei nu numai a legalitatii.

nicuvar

Post by nicuvar » 20 Aug 2005, 10:08

Ca sa revin la intrebarea de la inceput, am inteles ca tu consideri ca este justificata abrogarea pct.10 din art.304. Eu am pus intrebarea pentru ca am folosit intr-un recurs faptul ca instanta nu s-a pronuntat asupra unei dovezi hotaratoare pentru dezlegarea pricinii si as fi vrut sa stiu ce se intampla.

ainsof

Post by ainsof » 20 Aug 2005, 10:12

Depinde de doua lucruri:
- data cand s-a definitivat hotararea pe care ai atacat-o cu recurs;
- felul recursului promovat de tine, devolutiv sau nedevolutiv.

Abrogarea pct. 10 influenteaza numai situatia recursului nedevolutiv in care se analizeaza numai nelegalitatea nu si netemeincia hotararii.

nicuvar

Post by nicuvar » 20 Aug 2005, 10:16

Multumesc. Acum sunt lamurit. Hotararea este din 13.04.2005, recursul este devolutiv. Netemeinicia hotararii.

ainsof

Post by ainsof » 20 Aug 2005, 10:20

Daca recursul este devolutiv nici nu te mai intereseaza data, oricum nu era limitat la motivele din 304.

Post Reply