hotarare partiala - cine-i prostul, eu sau ei ?

Discutii privind procedura civila
aho

Post by aho » 02 Jun 2005, 12:14

In temeiul carui art. s-ar putea dispune disjungerea?

norocel

Post by norocel » 02 Jun 2005, 15:46

Art. 270 coroborat cu art. 129 Cod pr.civ.
Stiu ca tu optezi pentru incheiere, dar art. 270 spune "hotarare" iar art. 255 spune ca hotararile prin care se rezolva fondul cauzei in prima instanta se numesc "sentinte", fara a distinge in functie de solutionarea in intregime sau partiala a cererii de chemare in judecata.

Daca ar fi vorba despre o cerere de interventie principala, in privinta careia instanta ar dispune disjungerea, nu s-ar forma un dosar nou si nu s-ar pronunta doua sentinte, chiar daca initial a fost un singur dosar?

Lacordu

Post by Lacordu » 03 Jun 2005, 06:40

Norocel, din motive de sanatate am lipsit o vreme de la slujba, iar colegele mele nu se inghesuie sa-mi rezolve problemele... Asa ca nu am apucat sa ajung la presedinta. Sper sa ajung saptamana viitoare, si va voi tine la curent.

norocel

Post by norocel » 03 Jun 2005, 07:04

Multumesc!
Chiar ma intereseaza subiectul, mai ales ca, spre mirarea mea, nici judecatorii cu experienta nu prea stiu cum se procedeaza intr-o astfel de situatie.
Sanatate si spor la invatat! (am vazut ca te pregatesti pentru INM)

Lacordu

Post by Lacordu » 03 Jun 2005, 10:44

Da, am fost nehotarat o vreme, finnca la anul in primavara as face 5 ani vechime, dar nu mai am rabdare... Singurul lucru care ma franeaza e cel care-o chinuie din cate am vazut si pe Ally McBeall : familie, copil ( ce-i drept mai maricel), vestul tarii. Din fericire imi incurajeaza damblaua.
Am dat o singura data, in 2000 la INM si mi-au lipsit 4 intrebari ca sa intru. A cam venit vremea sa-mi iau revansa.

sansiro

Post by sansiro » 03 Jun 2005, 14:47

Prostul cered ca este judecatoarea aceea hunedoreana. Din moment ce constata in hotarare ca este suspendatata judecata pe baza unor dispozitii legale speciale, cum naiba mai spune ca judecata s-a finalizat? Este suspendata sau finalizata?! Confuzia pleaca de la faptul ca legiuitorul spune in art. 270 C. pr. civ. "o hotarare", nu decizie, incheiere, sentinta, ordonanta sau altceva. Chir sunt curios ce ai rezolvat in audienta la Presedintele de instanta.

excalibur

Post by excalibur » 04 Jun 2005, 07:52

Instanta trebuia sa pronunte o sentinta pentru partea recunoscuta (art. 270 spune hotarare, nu incheiere) iar pentru restul pretentiilor trebuia dispusa suspendarea prin incheiere.
Daca prin sentinta a dispus si suspendarea cred ca se poate cere repunerea cauzei pe rol iar in caz de respingere a cererii de repunere pe rol se poate face apel.

sofia

Post by sofia » 26 Jul 2005, 14:23

Am citit astazi o speta de la ICCJ si mi-am amintit de discutiile care au fost in legatura cu posibilitatea de a pronunta doua hotarari in acelasi dosar.
Se pare ca se poate:-Decizia nr.2608/2003

"Tribunalul Iasi prin sentinta civila nr.288/25.06.2000 pronuntata in dosarul nr.2937/2001 a anulat cererea de daune morale si a dispus judecarea cererii pentru despagubiri materiale in suma de 38.000 USD si totodata s-a suspendat judecarea acestei din urma cereri in temeiul art.244 pct.1 C.proc.civ., pana la ramanerea irevocabila a sentintei.
Pentru a pronunta aceasta solutie s-a retinut ca desi reclamantului i s-a pus in vedere sa achite o cautiune de 30.000.000 lei in temeiul O.G.53/2000 pentru pretentiile de daune morale, acesta nu s-a conformat. S-a retinut ca este datorata cautiunea indiferent de izvorul acestei pretentii si aceasta obligatie izvorand din lege nu se confunda cu obligatia de plata a taxei judiciare de timbru, prevazuta de Legea nr.146/1997 si se aplica si cererilor care sunt scutite potrivit art.15 din Legea 146/1997 de plata taxei judiciare de timbru.
Judecata celui de al doilea capat de cerere a fost reluata dupa repunerea cauzei pe rol, la solicitarea reclamantului si s-a finalizat prin sentinta civila nr.24 din 14.01.2002, pronuntata in acelasi dosar, prin care a fost respinsa actiunea. Instanta a retinut ca nici reclamantul nici avocatul ales nu s-au mai prezentat la cele doua termene acordate in cauza dupa repunerea pe rol, desi s-au emis citatii."

norocel

Post by norocel » 26 Jul 2005, 18:06

Deci...se pot pronunta doua sentinte si se poate suspenda doar un capat de cerere.
Interesant!

Post Reply