L 554/2004, exceptia de nelegalitate

Discutii privind Contenciosul Administrativ
Post Reply
cumintzica

Post by cumintzica » 20 Mar 2005, 15:13

Elis, am citit doar legea si mi-am dat cu parerea, fara alta baza, gindindu-ma ca daca se refera la o lege ar putea avea caracter normativ (macar din punct de vedere semantic). deci nu este asa...bad luck, catalin...
dar atunci care este criteriul prin care delimitam actele normative de cele individuale? putem spune ca actele individuale se refera la o persoana sau la anumite persoane strict determinate, si actele normative se refera la colectivitate in ansamblu?
cred ca daca actul este si comunicat, este un indiciu in directa ca este un act individual, caci altfel aceasta procedura nu si-ar gasi rostul.

sscatalin

Post by sscatalin » 20 Mar 2005, 16:51

hmmmm,
oameni buni, imi dati o veste naspa...
dar am o intrebare: voi chiar nu credeti ca pot invoca exceptia si fata de un act adm individual?
faza e in felul urmator:acolo unde legiutorul a dorit sa apara un termen(vezi art 14) l-a precizat...6 luni, un an, oricand...in cazul exceptiei termenul nu apare...

Lmihai

Post by Lmihai » 21 Mar 2005, 07:59

Pentru attorneyatlaw:
Solicita direct constatarea nelegalitatii dispozitiilor regulamentului aprobat prin Ordinul M.E.C. nr. 4747/2001. In felul acesta, procurorul nu mai poate sustine ca actul administrativ atacat nu are caracter normativ.

elis

Post by elis » 21 Mar 2005, 10:01

Cumintzica, distinctia dintre actul administrativ normativ si cel individual se face in functie de caracterul general obligatoriu sau individual al actului.
In plus, actul normativ trebuie adus la cunostinta publica, pentru ca este "lege", in sens larg, iar legea trebuie sa fie accesibila si previzibila (conform CEDO :lol: ).
Actul individual se comunica doar celui direct interesat.

fira

Post by fira » 21 Mar 2005, 14:27

ia uite cine a invatat la cedo :aplauze:

apropos de asta, cam cum o fi respectata conditia accesibilitatii in cazul sa zicem a hotaririlor consiliului local prin care se stabilesc contraventii de ex.?
in afara de site-ul primariei(acolo unde exista) nu stiu pe unde altundeva se publica

croc

Post by croc » 21 Mar 2005, 14:55

foarte interesanta intrebare, mai ales ca sunt un proaspat sanctionat in baza unei astfel de hotarari;

fira

Post by fira » 21 Mar 2005, 15:17

hehe ai calcat pe iarba in parc ?
nasol, invoca asta in plingere si spune-ne daca s-a abtinut completul din ris :)

croc

Post by croc » 21 Mar 2005, 19:23

hehe;
nu am spalat trotuarul fix lunea pana in ora 12.00; (vorbesc in numele unei persoane juridice, pe care o reprezint);

in alta ordine de idei (sau in subsidiar, onor presedinte), cum adica daca s-a abtinut completul din ras?
nu inteleg!

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 21 Mar 2005, 20:29

S-a pronuntat onorata: Se respinge ca tardiva.

fira

Post by fira » 21 Mar 2005, 21:43

pai am vazut multi judecatori "zimbind" la invocarea unei banale exceptii de neconstitutionalitate, dar sa-i soliciti anularea unei hotariri date de domn primar si consilierii sai pe motiv ca nu-i previzibila

elis

Post by elis » 22 Mar 2005, 08:05

In cazul lui attorney, solutia mi se pare ciudata pentru ca era vorba totusi despre un act administrativ cu caracter normativ.

croc

Post by croc » 22 Mar 2005, 16:08

si mie mi se pare ciudata solutia lui att.;

pentru fira: am vazut si eu si mult prea multi judecatori zambind cand chiar nu aveau motiv, ti-am cerut sa raspunzi insa pentru ca imi era teama ca asta se "prinde" inca din institut;
asa mi s-a parut din mesajul tau, se pare ca m-am inselat si ma bucur;

elis

Post by elis » 22 Mar 2005, 16:22

fira wrote:pai am vazut multi judecatori "zimbind" la invocarea unei banale exceptii de neconstitutionalitate, dar sa-i soliciti anularea unei hotariri date de domn primar si consilierii sai pe motiv ca nu-i previzibila
Iti spun sigur ca majoritatea judecatorilor ar considera ca ai picat din stele si nu stii ce vorbesti.

fira

Post by fira » 22 Mar 2005, 17:47

nu e deloc ciudata solutia, respectiva judecatoare invocind exceptia tardivitatii a demonstrat ca ori n-a citit noua lege a contenciosului ori a citit-o si n-a ramas cu nimic din ea. De procurorul de sedinta nu mai zic. Asadar ma indoiesc sincer ca argumentul lui attorney ar fi determinat-o pe respectiva jude sa citeasca din nou legea, motiv pentru care si-a admis propria exceptie ca doar nu era sa recunoasca implicit ca n-a avut dreptate ;)

pt croc: nu "educatia" data in institut sau la facultate cred ca e problema ci faptul ca multi se considera inca functionari la stat in loc sa realizeze ca sint o putere in stat.

croc

Post by croc » 22 Mar 2005, 18:23

fira mie mi-e teama ca situatia sta fix invers;
prea se considera putere absoluta;

cum ai cataloga atitudinea judecatoarei pentru care era mai important sa nu recunoasca faptul ca a gresit decat corecta solutionare a dosarului?

mie mi se pare ingrozitor!

nu te supara pe mine, nu am vrut sa critic nimic atunci cand am zis de institut, eu sper din tot sufletul ca judecatorii tineri vor schimba ceva;

Post Reply