taxa de timbru

Discutii privind procedura civila
aeliasentia

Post by aeliasentia » 18 Feb 2005, 14:08

m-am convins, thanks to NOROCEL & CONJURND si din cauza ca n-am citit HCSM & LEGEA 146/1997. sa-mi fie rusine!

aeliasentia

Post by aeliasentia » 18 Feb 2005, 14:11

m-am convins, thanks to NOROCEL & CONJURND si din cauza ca n-am citit HCSM & LEGEA 146/1997. sa-mi fie rusine!

sofia

Post by sofia » 18 Feb 2005, 14:59

Mie mi-au fost restituite (prin posta) cererile de chemare in judecata si nu aveau nici data certa.
Am sunat si mi s-a explicat ca daca inregistreaza cereri fara taxa de timbru i se imputa judecatorului de serviciu taxa de timbru.

aeliasentia

Post by aeliasentia » 18 Feb 2005, 16:14

special thanx to NOROCEL and CONJURND. m-ati convins si sa-mi fie rusine ca nu stiu legea. pedeapsa: o sa copiez 146/97 de douazeci de ori.

alta kestie: care e natura timbrajului? e o conditie extrinseca a cererii de chemare in judecata? de ce natura?

elis

Post by elis » 19 Feb 2005, 12:09

Timbrajul este, evident o conditie extrinseca cererii de chemare in judecata.
Fiind o conditie extrinseca nu este nevoie sa se dovedeasca nici vatamarea si nu se cere nici conditia ca vatamarea sa nu poata fi inlaturata decat prin anularea cererii.
In legatura cu natura acestei nulitati ma gandesc ca timbrajul este o norma de ordine publica deci nulitatea este absoluta.

norocel

Post by norocel » 19 Feb 2005, 12:45

Daca a timbrat totusi, dupa expirarea termenului fixat de instanta si instanta a jujdecat cauza, s-ar putea desfiinta sentinta in apel (sau recurs) pentru acest motiv?

aeliasentia

Post by aeliasentia » 19 Feb 2005, 14:41

norocel, nu cred ca se poate desfiinta o sentinta pentru faptul ca timbrarea s-a facut dupa termenul impus de instanta.
din cate stiu eu, chiar in situatia in care se descopera, dupa pronuntarea sentintei (deci in apel, recurs, alte situatii) ca cererea introductiva nu a fost timbrata, partea care trebuia sa plateasca taxa va fi data in debit prin administratia financiara a locului de domiciliu.
ceva de genul asta, nu-mi amintesc exact.
elis, si eu sunt de acord cu tine.

norocel

Post by norocel » 19 Feb 2005, 14:45

Vrei sa spui ca desi opereaza decaderea, se poate totusi timbra valabil cererea?

Ce spui tu cu darea in debit are in vedere situatiile in care nu s-a timbrat suficient din vina instantei (instanta nu a calculat corect taxa sau a apreciat cererea ca fiind neevaluabila in bani si supusa unei taxe fixe etc).

sofia

Post by sofia » 21 Feb 2005, 08:04

Norocel wrote:Daca a timbrat totusi, dupa expirarea termenului fixat de instanta si instanta a jujdecat cauza, s-ar putea desfiinta sentinta in apel (sau recurs) pentru acest motiv?
Cred ca da pentru ca era decazut din dreptul de a mai timbra dar numai in cazul in care a invocat decaderea (decaderea opereaza de drept dar trebuie constatat, iar actul efectuat dupa ce a operat decaderea este sanctionat cu nulitatea).

aeliasentia

Post by aeliasentia » 21 Feb 2005, 12:50

norocel, sanctiunea netimbrarii este anularea, nu decaderea.
deci anularea, nu constatarea nulitatii. cererea este anulata de instanta, constatand lipsa timbrajului. repet: netimbrarea, solo factu, nu determina nulitatea, ci este nevoie de constatarea instantei.

sofia, decaderea este eo ipso o sanctiune.

dinubocos

Post by dinubocos » 21 Feb 2005, 13:18

De multe ori, la procesele cu obiect de valoare f. mare trimit prin posta cererea si achit doar 3-4 milioane taxa de timbru restul urmand sa-l achit pana la primul termen daca mi se pune in vedere prin citatie.
Niciodata nu mi s-a refuzat inregistrarea cererii.

In schimb, judecatoria Bistrita mi-a trimis cererea inapoi prin posta pentru motivul ca timbrul judiciar era de 1.500 lei in loc de 50.000 lei.

elis

Post by elis » 21 Feb 2005, 13:41

In privinta timbrului judiciar exista o alta reglementare (OG nr. 32/1995), in car se prevede: "Cererile pentru care se datoreaza timbru judiciar nu vor fi primite si inregistrate, daca nu sint timbrate corespunzator.-art. 9 alin. 1)

12345

Eu personal am avut diferite experiente ....

Post by 12345 » 21 Feb 2005, 16:50

In functie de judet, judecatorie sau judecator de serviciu, am intilnit :
- sitatia in care judecatorul mi-a refuzat pur si simplu admiterea cererii ca netimbrata;
- situatia in care nu am timbrat cererea(investire cu formula executorie), dar m-am prezentat la termen si nu m-a tras nimeni de urechi;
- am depus o cerere de chemare in judecata netimbrata, iar ulterior am primit citatie in care eram instiintat sa completez taxa de timbru pana in prima zi de infatisare, ceea ce nu am facut si mi-a anulat-o.
Eu cred ca locul si omul face regula in situatia asta.

Post Reply