cerere de divort-procuror

Discutii privind procedura civila
norocel

Post by norocel » 22 Jan 2005, 13:58

Dar daca este in interesul interzisului sa divorteze si acesta nu are momente de luciditate, in baza art. 614 Cod pr. civ. (la care ai facut trimitere) poate introduce avocatul cererea?

elis

Post by elis » 23 Jan 2005, 09:05

Parerea mea este ca nu, si o argumentez:
1. art. 614 se refera numai la reprezentarea in fata instantei (nu si la depunerea cererii de divort, unde avem un text special, art. 612), sau mai exact numai in fata instantelor care judeca fondul (citez din acest text "in fata instantelor de fond", nu si la depunerea cererii (in aceasta privinta in practica parerile sunt impartite);
2. Si daca am accepta idee ca art. 614 se aplica si la depunerea cererii de divort, oricum incapabilul nu este in masura sa dea mandat valabil de reprezentare;

norocel

Post by norocel » 23 Jan 2005, 10:17

Nu mi se pare corect ca incapabilul (capabil) la data incheierii casatoriei sa nu poate divorta desi sotul capabil ar putea sa aiba cu acesta doar o relatie formala si strict in interesul lui, spre exemplu ca sa-l poata mosteni (indiferent de realtiile dintre ei, sotul capabil il va mosteni).
Cand am pus intrebarea m-am gandit ca sunt situatii in care ar fi in interesul incapabilului sa se introduca o actiune de divort si cum nimeni alcineva se pare ca nu poate, ar fi fost bine sa poata procurorul.

ainsof

Post by ainsof » 23 Jan 2005, 11:08

Dar ti se pare corect ca minorul sub 16 ani nu poate dispune prin testament de bunurile lui?
Sunt multe lucruri care nu par corecte dar, trebuie sa aplicam legea asa cum este si nu sa o inventam.

excalibur

Post by excalibur » 02 Jul 2005, 12:35

Hombres...veniti-va in fire...cum adica sa stea omul casatorit chiar daca ar fi in dezavantajul lui si sotul/sotia capabila nu ar introduce actiune de divort doar pentru ca ar vrea sa beneficieze (sa zicem...) de situtuatia materiala a sotului pe care vrea sa-l mosteneasca?
Mi se pare ca abia aici si-ar gasi cu adevarat justificarea institutia procurorului (m arefer la civil).
Mai judecati si voi dupa regulile lumii civilizate!

mariusms

Post by mariusms » 02 Jul 2005, 19:32

attorneyatlaw wrote:toata procedura divortului asa cum este ea reglementata de C.pr.civ te conduce la ideea ca procurorul nu poate introduce cererea de divort.
Achiesez. In plus, problema unui interes material nu se pune in timpul casatoriei ci la incheierea acesteia. Pentru acest aspect, procurorul poate sa ceara anularea casatoriei.

Post Reply