Cand m-am referit la art 266 am vb serios, dar cu zambetul pe buze, ca sa zic asa. Exista acolo un alineat (ala ultim), in care s-ar incadra organul care face astfel de mascari fata de martor.
Iar pentru cel care ar incerca sa determine martorul sa declare altfel decat ii spune constiinta, exista o infractiune mititica :aia prev la 261 cpen
Acum sicer , eu nu vad ratiunea pentru care un martor ar avea nevoie de avocat (si nu aparator, cum gresit m-am exprimat data trecuta). Martorul se prezinta acolo pentru a ajuta organul sa lamureasca o cauza, nu pentru a-l induce in eroare. Dreptul de a spune doar adevarul, asa cum i-l dicteaza constiinta si simtul ii este adus la cunostinta de acesta. Nu vad ce ar putea face un avocat. Cel mult sa il invete cum sa nu spuna anumite lucruri, adica, sa il invete cum sa comita marturie mincinoasa, nu? So, martorul are nevoie de un avocat ca sa invete cum sa impiedice infaptuirea justitiei. In ritmul asta s-ar paraliza de tot infaptuirea justitiei si nu si-ar mai gasi aplicare rolul martorului in proces. Dimpotriva, ar dauna.
Iar daca ar avea dreptul sa taca, atunci chiar ca nu inteleg de ce am mai avea martori. Toti ar prefera sa taca atunci cand nu ar avea chef sa se prezinte in proces...ca au lucruri mai importante de facut, cum ar fi : pierde nu stiu ce telenovela. Prin urmare, societatea este obligata sa ma apere si sa imi asigure dreptate, dar eu, ca cetatean, nu fac nimic pentru a o ajuta la aceasta.
Daca e vorba despre cum sa isi controleze emotiile, pai ar avea nevoie de consiliere psihologica, nicidecum juridica. Sincer, nu inteleg de ce ar avea un martor motive sa aiba emotii intr-o cauza in care nu are nevoie sa se implice emotional. In afara de faptul ca este ceva nou prezenta sa in fata autoritatilor, teoretic (de aceea e martor si nu parte), nu are ce sa ascunda.
In fine, eu sunt deschisa oricaror opinii si poate imi modific opinia,dar deocamdata nu s-a postat nimic care sa ma convinga de contrariu.