Scutire taxa de timbru - documente justificative

Discutii privind procedura civila
nicolla

Post by nicolla » 06 Sep 2007, 11:27

Nu, nu ar trebui calculate si veniturile sotului.

AJAX

Post by AJAX » 06 Sep 2007, 11:29

bun propriu am vrut sa scriu si eu dar mi s-au amestecat tastele :-D
Asa zic si eu nicolla, dar nu prea sunt sigur....de aia intreb.

nicolla

Post by nicolla » 06 Sep 2007, 17:10

In legea taxei de timbru - 146/97 - inclusiv normele acesteia, gasesti scutirile de taxe de timbru.

Nu de alta....dan pana devii sigur.... :fluierat:
:lol:

AJAX

Post by AJAX » 06 Sep 2007, 18:04

nicolla wrote:In legea taxei de timbru - 146/97 - inclusiv normele acesteia, gasesti scutirile de taxe de timbru.

Nu de alta....dan pana devii sigur.... :fluierat:
:lol:
In legea 146/97 gasesc doar faptul ca instanta poate acorda reduceri, scutiri conform codului de proc. civ. si eventual cuantumul taxei de timbru (daca mi se respinge scutirea). Altceva ...mai nimic, folositor mie.
Prin legea asta NU devin sigur cu privire la faptul daca se calculeaza, sau nu, si veniturile sotului.
Pana la urma cred ca-mi voi raspunde singur la intrebare :lol: , cam asa:
-daca instanta imi va cere sa depun si acte doveditoare ale veniturilor sotului...le voi depune, si apoi, per ansamblu, instanta va acorda sau nu scutirea. Daca nu-mi va acorda :( ...va trebui sa platesc taxa. :-(
Pt. cei care pot sa-mi raspunda strict la intrebare...sa raspunda...pt. ceilalti...sa-mi ureze bafta si noroc :-D

axion

Post by axion » 06 Sep 2007, 18:42

Nu-ti fa probleme, o sa observi ca s-a respins cererea de scutire de taxa de timbru. Mai exista o varianta: sa nu se judece!

AJAX

Post by AJAX » 07 Sep 2007, 08:46

axion wrote:Nu-ti fa probleme, o sa observi ca s-a respins cererea de scutire de taxa de timbru. Mai exista o varianta: sa nu se judece!
:-D
Pe principiul: "atata stiu atata spun"

P.S.: oricum,multumesc... esti primun care nu poate raspunde la intrebare. :grin:

axion

Post by axion » 07 Sep 2007, 14:45

Poate, natura juridica a veniturilor salariale ale sotului urmeaza precederile C.fam., caz in care ...

NU STIU RASPUNSUL, completeaza-ma!

aprilie

Post by aprilie » 09 Sep 2007, 20:43

conform art 21 al legii 146/1997 : Instanta judecatoreasca poate acorda scutiri, reduceri, esalonari sau amanari pentru plata taxelor judiciare de timbru in conditiile art. 74-81 din Codul de procedura civila.

in art.74-81 cod procedura civila este reglementata detaliat (sub aspectul probarii situatiei financiare a partii) doar procedura solutionarii cererii de asistenta judiciara gratuita. Prin urmare, instanta investita poate sa solicite si in cazul solutionarii cererii de scutire plata taxa timbru aceleasi probe ( prevazute la art 77 alineat 1), prin analogie - am auzit ca exista instante care dispun scutirea de taxa timbru in baza unei declaratii pe proprie raspundere a partii cu privire la existenta si cuantumul veniturilor realizate.

aprilie

Post by aprilie » 09 Sep 2007, 21:05

CEDO s-a pronuntat deja in legatura cu caracterul excesiv al taxelor de timbru in raport cu situatia financiara a reclamantului - in sensul ca exista temeiuri pentru retinerea incalcarii dreptului la un proces echitabil In acest sens, citeste Hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului in Cauza Weissman si altii impotriva Romaniei (Cererea nr. 63.945/00) a fost publicat in Monitorul Oficial Partea I nr. 588 din 27.08.2007 .

Iti redau un articol citit recent:

Prin hotararea Malahov c. Moldova din 7 iunie 2007, CEDO a sanctionat din nou impunerea unor taxe de timbru excesive.

Curtea si-a reluat argumentele utilizate anterior, inclusiv in hotararea Wiessman c. Romania, pentru a decide ca impunerea unor taxe de timbru excesive in raport de situatia financiara a reclamantului in cursul unui proces civil, cu atat mai mult cu cat cuantumul acestora nu se raporteaza la eventualele sanse de succes a actiunii, iar plata taxelor se impune la inceputul procedurii, constituie o ingerinta neproportionala in dreptul de acces la justitie.

comunicatul de presa al Guvernului in legatura cu solutia pronuntata de CEDO in cauza Weissman il gasesti la adresa:http://www.guv.ro/presa/afis-doc.php?id ... =&pag=&dr=

ideea este ca legea romana reglementeaza procedura scutirii de la plata taxelor de timbru, iar cererea de acordare a scutirii trebuie acordata partii in masura in care probeaza ca se afla in imposibilitate de a suporta cuantumul acelei taxe ...succes!

axion

Post by axion » 09 Sep 2007, 21:59

Poate ne spui si dispozitivul hotararilor aratate...

Post Reply