facturi, avize de insotire
facturi, avize de insotire
ce inseamna accepterea unei facturi,doar semnarea ei? dar a unui aviz de expeditie?in ce masura pot fi folosite acestea ca mijlloace de proba in dovedirea pretentiilor?
Ai grija in instanta deoarece in lipsa unui contract o semnatura pe factura, mai ale pe somatie de plata, nu te prea ajuta. In instanta am observat (mai ale in Bucuresti) ca tendinta este de a respinge o actiune intemeiata doar pe o factura semnata fara stampila si contract.
Oricum vezi daca poti gasi alte acte care sa demonstreze existenta relatiei comerciale dintre parti precum si acceptarea facturii (o plata partiala, corespondenta etc.)
Succes.
Oricum vezi daca poti gasi alte acte care sa demonstreze existenta relatiei comerciale dintre parti precum si acceptarea facturii (o plata partiala, corespondenta etc.)
Succes.
Factura emisa si acceptata la plata tine loc de contract. Daca factura este acceptata la plata - chiar si printr-o semnatura- somatia de plata recomandata de "juristu" este calea cea mai simpla. In ceea ce priveste avizul de insotire al marfii exista instante care care admit somatiile de plata si daca numai avizul este semnat, iar factura nu, in ideea ca de vreme ce marfa a fost acceptata este acceptata si plata.
Daca si avizul si factura sunt semnate de client cu atat mai bine.
Marex te contrazic, se pare ca practica difera foarte mult de la o instanta la alta, pentru ca pe la noi, somatia de plata se admite fara probleme daca factura este semnata de client.
Daca si avizul si factura sunt semnate de client cu atat mai bine.
Marex te contrazic, se pare ca practica difera foarte mult de la o instanta la alta, pentru ca pe la noi, somatia de plata se admite fara probleme daca factura este semnata de client.
Facturile pot fi folosite ca mijloace de proba. Mai mult, cuantumul despagubirilor, atunci cand se cer, se poate stabili in multe cazuri tocmai pe baza facturilor doveditoare care insotesc marfa, in ipoteza, de ex. a sustragerii marfurilor in cursul unui expeditii, asadar cand se pune problema raspunderii si cand, fireste, avem la baza un acord de vointa.
Am avut in caz eu ... Am emis o factura de 1600 EURO din aceasta clientul meu a achitat 1000 euro stipulad clar pe ordinul de plata c/val factura nr..... exact nr. facturi. Brusc s-a razgandit si a spun ca nu mai vrea sa plateasca diferenta desi facuse 2 plati partiale la factura initiala in val toatala de 1000 EURO. Motivul a fost ca a fost nevoit sa plateasca cei 600 euro la intermediarul afaceri ... Eu cu acel intermediar am un conflict in sesul ca stabilisem cu el o data de descarcare si din vina lui ca nu mi-a comunicat ca descarcarea s-a amat am stat o saptamana prin Italia ... si am spus ca nu ii mai platesc nici un leu comision... Intial asa stabilisem eu incasez toata suma si ii dau lui comisonul aferent afacerii ... dar el s-a adresat direct clientului si si-a luat comisionul de la client in defavoarea mea...
Este totusi o diferenta...
Factura este un inscris ce consfinteste o tranzactionare comerciala, pe cand avizul este un document de insotire. Prectic, el nu poate face decat dovada ca marfa nu este furata ori ilegal tranzactionata. DPDV contabil, pe avizul de expeditie trebuie adaugat regimul marfii, cum ar fi "urmeaza factura" sau "pentru prelucrare la terti".
In cazul in care marfa a fost livrata pe baza unui aviz de expeditie, esti obligat ca in cel mult 10 zile sa emiti factura, dar nu mai tarziu de finele lunii. Asadar, este limpede ca factura nu poate fi substituita cu avizul de expeditie. Nu pot spune cu exactitate care-i fundamentul legal, dar te sfatuiesc sa cauti in legislatia referitoare la formularele contabile.
Dintr-un oarecare punct al logicii juridice, de cele mai multe ori factura fiind emisa de catre o persoana juridica pentru o alta persoana juridica, ar trebui semnata si stampilata de primitorul marfurilor. Nu trebuie confundata cu acceptarea de catre o persoana fizica. Am vazut situatii in care fostul delegat al unei societati, tinand seama de notoriateatea pe care o dobandise in domeniu, chiar dupa incetarea raporturilor de munca, a acceptat in numele fostului angajator facturi... adica le-a semnat, a luat marfa si dus a fost.
In instanta, trebuie aduse dovezi cat mai clare pentru dovedirea raportului intre parti. In functie de "adversar", semnatura ca acceptare, poate fi sau nu admisa ca fiind suficienta. Prin analogie, citind legea 31 poti vedea care sunt atributiile administratorului si cele ale Adunarii Generale. Doar administratorul, direct ori prin interpusi, poate angaja societatea la tranzactionare; altfel, trebuie sa faci dovada mandatarii celui care a receptionat sau transportat bunurile.
Practica in domeniu, oricum, e un haos si nu prea am vazut soferi care sa vina dupa marfa si sa mai aiba si stampila societatii la ei. Depinde de instanta si de rigiditate... nu in ultimul rand de intelegerea diferentei intre un raport de drept comercial si unul civil.
Mare grija si mult succes!
Factura este un inscris ce consfinteste o tranzactionare comerciala, pe cand avizul este un document de insotire. Prectic, el nu poate face decat dovada ca marfa nu este furata ori ilegal tranzactionata. DPDV contabil, pe avizul de expeditie trebuie adaugat regimul marfii, cum ar fi "urmeaza factura" sau "pentru prelucrare la terti".
In cazul in care marfa a fost livrata pe baza unui aviz de expeditie, esti obligat ca in cel mult 10 zile sa emiti factura, dar nu mai tarziu de finele lunii. Asadar, este limpede ca factura nu poate fi substituita cu avizul de expeditie. Nu pot spune cu exactitate care-i fundamentul legal, dar te sfatuiesc sa cauti in legislatia referitoare la formularele contabile.
Dintr-un oarecare punct al logicii juridice, de cele mai multe ori factura fiind emisa de catre o persoana juridica pentru o alta persoana juridica, ar trebui semnata si stampilata de primitorul marfurilor. Nu trebuie confundata cu acceptarea de catre o persoana fizica. Am vazut situatii in care fostul delegat al unei societati, tinand seama de notoriateatea pe care o dobandise in domeniu, chiar dupa incetarea raporturilor de munca, a acceptat in numele fostului angajator facturi... adica le-a semnat, a luat marfa si dus a fost.
In instanta, trebuie aduse dovezi cat mai clare pentru dovedirea raportului intre parti. In functie de "adversar", semnatura ca acceptare, poate fi sau nu admisa ca fiind suficienta. Prin analogie, citind legea 31 poti vedea care sunt atributiile administratorului si cele ale Adunarii Generale. Doar administratorul, direct ori prin interpusi, poate angaja societatea la tranzactionare; altfel, trebuie sa faci dovada mandatarii celui care a receptionat sau transportat bunurile.
Practica in domeniu, oricum, e un haos si nu prea am vazut soferi care sa vina dupa marfa si sa mai aiba si stampila societatii la ei. Depinde de instanta si de rigiditate... nu in ultimul rand de intelegerea diferentei intre un raport de drept comercial si unul civil.
Mare grija si mult succes!
Au existat multe discutii daca factura poate constitui temei pentru somatia de plata. Eu consider ca este mai ales daca a fost semnata de debitor sau nesemnata fiind a fost achitata partial.
Oricum debitorul poate invoca orice scuza pentru plata si pentru care probatiunea depaste limitele somatiei de plata si cererea ta se va respinge.
Oricum debitorul poate invoca orice scuza pentru plata si pentru care probatiunea depaste limitele somatiei de plata si cererea ta se va respinge.