concubinaj si partaj

Discutii privind procedura civila
Post Reply
alinar

concubinaj si partaj

Post by alinar » 05 Jul 2007, 09:27

Buna
Va rog sa ma ajutati sa-mi lamuresc anumite aspecte . Am fost impreuna 2 ani ,timp in care ne-am cumparat apartament , banii au fost pusi 1/2 - 1/2 , creditul ipotecar este facut pe numele meu , el e trecut codebitor , actul de vz cumparare este 1/2 eu , 1/2 el . Am cumaparat apartamentul la o val de 36000 eur , am facut investitii in el de renovare de 20.000 eur ( chitantele pt materialele de renovare au fost luate pe firma lui ) . Acum ne-am despartit si el ma ameninta ca in urma partajului , el imi poate lua toata casa , singurii bani pe care ii voi vedea in urma partajului vor fi cei de avans care i-am dat 10.000 eur .Acum apartamentul valoreaza 70.000 eur dar nu vrea sa-l vindem sa impartim , ci efectiv imi cere o suma aberanta de 30.000 eur in conditiile in care eu raman si cu creditul de achitat . Ma ameninta ca daca nu ii dau banii astia in urma partajului eu nu voi castiga nimic . E posibil ?Datorita faptului ca s-au facut acele ch de renevoare pe firma el poate avea castig de cauza ?Nu stiu cum sa procedez si el ma ameninta zilnic . In prezent el sta in apartamentul respectiv , eu nici macar nu il pot da afara din casa , eu in prezent locuind in alta parte .

bromul

Re: concubinaj si partaj

Post by bromul » 05 Jul 2007, 10:28

alinar wrote:Buna
Va rog sa ma ajutati sa-mi lamuresc anumite aspecte . Am fost impreuna 2 ani ,timp in care ne-am cumparat apartament , banii au fost pusi 1/2 - 1/2 , creditul ipotecar este facut pe numele meu , el e trecut codebitor , actul de vz cumparare este 1/2 eu , 1/2 el . Am cumaparat apartamentul la o val de 36000 eur , am facut investitii in el de renovare de 20.000 eur ( chitantele pt materialele de renovare au fost luate pe firma lui ) . Acum ne-am despartit si el ma ameninta ca in urma partajului , el imi poate lua toata casa , singurii bani pe care ii voi vedea in urma partajului vor fi cei de avans care i-am dat 10.000 eur .Acum apartamentul valoreaza 70.000 eur dar nu vrea sa-l vindem sa impartim , ci efectiv imi cere o suma aberanta de 30.000 eur in conditiile in care eu raman si cu creditul de achitat . Ma ameninta ca daca nu ii dau banii astia in urma partajului eu nu voi castiga nimic . E posibil ?Datorita faptului ca s-au facut acele ch de renevoare pe firma el poate avea castig de cauza ?Nu stiu cum sa procedez si el ma ameninta zilnic . In prezent el sta in apartamentul respectiv , eu nici macar nu il pot da afara din casa , eu in prezent locuind in alta parte .
Daca chitantele sunt pe firma, banii au fost scosi din firma, sau doar chitantele au fost facute asa ca sa isi poata deduce TVA?
Cum sunteti coproprietari daca esti titulara creditului? A platit si el la notar jumatate din suma?Cum poate fi codebitor daca nu e din familie? Legea defineste familia ca...soti, sau parinti si copii care gospodaresc impreuna...e ciudat ca banca a putut face un asemenea contract.
In afara de jumatatea lui poate avea un drept de retentie asupra apartamentului ...pentru jumatate din suma ce priveste imbunatatirile aduse acestuia. Asta cu conditia sa dovedeasca ca a platit efectiv acele suma din banii firmei.
Incearca sa ma lamuresti cum detine el 1/2 daca e credit pe numele tau si tu ai dat avansul si cum e codebitor daca nu face parte din aceeasi familie cu tine si discutam in continuare.

alinar

Post by alinar » 05 Jul 2007, 10:42

Creditul este facut prin Volksbank , si chiar daca nu am fost casatoriti ne-au acordat credit , eu principal imprumutant si el codebitor - coplatitor Avansul l-am platit jumatate - jumatate el 7000 , eu 7000.La notar , la fel cheltuieliel au fost jumatate - jumatate .Banii pentru modernizarea casei au fost pusi jumatate / jumatate , dar am luat tot timpul acte pe firma lui ca sa-si deduca din tva .Ideea e ca tot ce s-a facut s-a facut jumatate - jumatate dar ca sa ne fie bine le-am pus pe firma si asta ii da lui acum siuranta . Nu am pretentii la el de nimic mai mult , vreau doar sa vindem si sa ne luam amandoi parti egale .
ce inseamna drept de retentie asupra casei ?

bromul

Post by bromul » 05 Jul 2007, 11:02

alinar wrote:Creditul este facut prin Volksbank , si chiar daca nu am fost casatoriti ne-au acordat credit , eu principal imprumutant si el codebitor - coplatitor Avansul l-am platit jumatate - jumatate el 7000 , eu 7000.La notar , la fel cheltuieliel au fost jumatate - jumatate .Banii pentru modernizarea casei au fost pusi jumatate / jumatate , dar am luat tot timpul acte pe firma lui ca sa-si deduca din tva .Ideea e ca tot ce s-a facut s-a facut jumatate - jumatate dar ca sa ne fie bine le-am pus pe firma si asta ii da lui acum siuranta . Nu am pretentii la el de nimic mai mult , vreau doar sa vindem si sa ne luam amandoi parti egale .
ce inseamna drept de retentie asupra casei ?
In primul rand cotele sunt stabilite gresit. El nu poate avea decat partea care corespunde celor 7 mii dati de el. Restul a fost platit de catre tine, din credit. Cum au acceptat cei de la banca acest contract de vanzare cumparare? Tu esti imprumutatul, el este doar garant. Prin urmare...tu ai platit 7+ 36=43 mii, iar el 7 mii. Asta daca este adevarat ceea ce spui si nu sunteti de fapt comimprumutati, adica imprumutul a fost luat pe numele amandurora. Normele BNR permit acest lucru decat pentru membrii aceleiasi familii, deci un asemenea contract ar incalca aceste norme. ramane ca singura varianta faptul ca tu esti imprumtat si el doar garant ( girant). Notarul a gresit cand a stabilit cotele de proprietate, sau poate nu am inteles eu exact.
Chitantele acelea sunt valabile doar daca se dovedeste ca banii aceia au fost efectiv platite de catre firma, din actele contabile rezultaaceasta plata. De asemenea el trebuie sa justifice cum a scos aceste bunuri din firma si s-a folosit de el in interes personal. Daca nu este asa el nu poate uza de aceste facturi...
Cu un avocat bun poti obtine cam 6/7 din casa ( cam atat reprezinta ceea ce ai platit tu ). In cel mai rau caz ai 1/2 ( mai putin jumatate din imbunatatirile aduse, cu conditia ca aduca dovezile de mai sus)

Dreptul de reptentie este acel drept pe care il are cineva de a detine posesia bunului si de a o opune proprietarului pana cand primeste pretul imbunatatirilor aduse imobilului.

Norma 10/2005 privind limitarea riscului de credit modificata prn Norma 20 /2005, prevede faptul ca pot fi codebitor doar membrii familiei, in definitia data in mesajul anterior. Desi aceasta norma a fost abrogata anul acesta, din cele spuse de tine deduc ca ati incheiat contractul acum 1-2 ani, iar in virtutea principiului"tempus regit actum" i se alica acea norma de drept. Prin urmare contractul fostul de credit incalca o norma imperativa. De sanctiune e culpabila banca ( sanctiune prevazuta de legea bancara), nu cred ca poate fi vorba de nulitatea, nici macar relativa , a contractului. Imi exprim parerea ca acest contract poate fi atacat in instanta, pentru a fi modificat in sensul ca el sa fie doar garant si nu coplatitor. Astfel vei fi proprietara asupra partii din apartament cumparata din credit si a partii tale din avans. Vei fi probabil obligata sa-i restitui jumatate din ratele deja platite in conditiile in care nu poti dovedi ca ai platit doar tu rata.

alinar

Post by alinar » 05 Jul 2007, 11:49

Aceasta banca a fost singura care a convenit sa ne dea acest credit in conditiile in care nu eram casatoriti .Uite acum am verificat contractul , asa scrie "codebitor " si nu eram casatoriti .
Iti dai seama ca nu are rost sa creez astfel de intrebari daca nu e o situatie reala , a mea .
La notar asa am convenit , pentru ca nu am crezut ca vom ajunge in situatia asta ,sa avem fiecare 1/2 chiar daca in acte creditul e al meu , in realitate tot ce inseamna aceasta casa s-a platit 1/2 de fiecare .
intradevar el nu poate justifica ch facute in aceasta casa pe firma pentru ca sediul nu il are pe aceasta adresa , contractul de comodat fiind declarat pentru alta adresa .eu nu vreau decat ceva fair pt amandoi , sa vindem si sa ne impartim tot 1/2 dar el nu accepta decat situatia ca eu sa raman cu casa si sa-i dau 30.000 eur .in varianta in care o pastra el , el nu vrea sa-mi dea decat 12000 eur ...asta ma doare mult ...in concluzie am dreptul legal la acel 1/2 ? eu vreau doar partea mea , am muncit pt asta

bromul

Post by bromul » 05 Jul 2007, 11:53

Asa cum am spus mai sus ai dreptul la cel putin jumatate din apartament. Cum e corect sa fie facuta imparteala? Pai....din valoarea apartamentului se scade soldul actual al creditului ipotecar si se imparte la 2. Suma rezultata este suma pe care i-o datorezi. La atat are dreptul.

alinar

Post by alinar » 05 Jul 2007, 12:18

multumesc mult , sunt mai linistita acum

bromul

Post by bromul » 05 Jul 2007, 12:39

alinar wrote:multumesc mult , sunt mai linistita acum
cu multa placere!

alinar

Post by alinar » 05 Jul 2007, 13:16

se pare ca nu pot inchide acest subiect . am discutat cu el , el nu doreste sa vindem casa si sa impartim , pt el unica varianta e sa ii dau 30000 , ceea ce mi-e imposibil . Pot face eu ceva legal ? Sa incep procedura de partaj ? Mentionez ca el sta in apartament acum , eu locuiesc in alt oras detasata cu jobul . Pot sa-l scot afara din casa ?Cum pot face sa vindem acest apartament ?

bromul

Post by bromul » 05 Jul 2007, 13:20

Am sa iti raspund in privat despre asta. Citeste-ti mesajele private.

Post Reply