pai parca era o diferenta intre simplul functionar si functionarul public, nu?kinga wrote:Traficul de influenta (Codul Penal , Art .257)
Primirea ori pretinderea de bani sau alte foloase ori acceptarea de promisiuni, de daruri, direct sau indirect, pentru sine ori pentru altul, savarsita de catre o persoana care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar pentru a-l determina sa faca ori sa nu faca un act ce intra in atributiile sale de serviciu
are influenta asupra unui functionar....
de ce nu e musai sa am un functionar???
:( :( :(
trafic/inselaciune, concurs/continuata
dupa parerea mea x, y in calitate de subiecti pasivi ai infractiunii nu sunt obligati sa cunoasca competenta functionarilor RAR. deci nu vad de ce ar trebui incadrata o fapta functie de cunostintele legale ale victimei sau functie de convingerile ei.cardozzo wrote:RAR n-are competentza de a elibera certificate de inmatriculare...
nimeni nu poate invoca necunoasterea legii .. care este
dar mergand pe rationamentul tau.. daca eu maine conving fetele de la contabilitate sa faca ceva "chestii" in evidentele contabile, ei cred ca savarsesc o contraventie dar de fapt este evaziune fiscala....
ei sunt "victime" ..eu autorul moral...
conteaza in instanta ce au crezut ei???

dar mergand pe rationamentul tau.. daca eu maine conving fetele de la contabilitate sa faca ceva "chestii" in evidentele contabile, ei cred ca savarsesc o contraventie dar de fapt este evaziune fiscala....
ei sunt "victime" ..eu autorul moral...

Medeea are dreptate. Cred ca este trafic de influenta. Nu trebuie sa interpretam textul de lege in sens strict. Partea vatamata intr-adevar nu are cunostinte aprofundate asupra competentelor diferitelor institutii publice. Si chiar se leaga. Omul simplu stie ca fara actul de omologare sau identificare eliberat de RAR, Serviciul Inmatriculari (care nu mai apartine politiei) nu elibereaza certificatul de inmatriculare. Faptuitorul i-a facut o promisiune in sesns larg, de a-i elibera actul de identificare RAR care i-ar fi oferit cale libera spre inmatricularea la Serviciul Inmatriculari. Si de cand RAR este o regie autonoma? RAR este o institutie publica apartinand de Ministerul Transporturilor si functionarii acestei institutii se supun Legii nr. 188/99 privind functionarii publici.