concediu maternitate

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
cazanoanar

concediu maternitate

Post by cazanoanar » 22 May 2007, 15:22

Buna ziua,
Apelez din nou la ajutorul d-voastra deoarece am primit un raspuns prompt la o intrebare precedenta...
Referitor la concediul de maternitate:Daca inainte de nastere imi iau doar una-doua saptamani de concediu de maternitate restul de pana la 126 de zile imi raman pentru perioada de dupa nastere prelungindu-se data de la care ar trebui sa raman in indemniz de crestere a copilului sau pierd pur si simplu aceste zile de concediu....?
Va multumesc!
Si mai o problema....Cand voi intra in concediul de maternitate trebuie anuntat seful printr-o metoda speciala (cerere scrisa,etc) sau este suficient sa duc concediul la fetele de la personal?

Karmina

concediu maternitate

Post by Karmina » 22 May 2007, 22:29

In primul rand iti spun ca nu poti fi in concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului decat pana la implinirea varstei de 2 ani a copilui, sau 3 ani in cazul copilului cu handicap. Ziua in care copilul implineste 2 (respectiv 3 ani) este ultima zi din concediu ante-mentionat. In perioada efectuarii acestui concediu, Contractul Individual de munca este suspendat. Pentru a putea efectua acest concediu trebuie sa formulezi o Cerere catre conducerea societatii prin care soliciti aprobarea efectuarii concediului pentru cresterea si ingrijirea copilului. Nu stiu care este procedura la locul tau de munca, dar de obicei, cererea, ca orice alta cerere adresata conducerii societatii (director general) se inregistreaza la secretariat (registratura) care o inainteaza directorului general, iar acesta este obligat sa puna o rezolutie. Nu te poate impiedica sa efectuezi acest concediu, deci 100% TREBUIE sa ti-o aprobe.
Sincera sa fiu nu stiu daca, relativ recent (dar nu cred), s-a modificat legea maternitatii, insa, din ceea ce stiu, legea te obliga doar la efectuarea a cel putin 42 de zile de concediu de maternitate, DUPA NASTEREA COPILULUI, inainte de a intra in concediu pt. cresterea si .... Neefectuarea celor 126 de zile nu prelungeste durata concediului pentru crestere, mai ales ca, asa cum ti-am spus, acesta nu poate fi efectuat decat pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului. Cele 126 de zile poti sa le imparti cum vrei inainte sau dupa nastere, insa nu poti intra in concediu pt. crestere decat dupa cel putin 42 de zile de concediu de maternitate, calculate de la nastere. Daca nu ai un salariu mare, te sfatuiesc sa intri in concediu pt. crestere copil dupa cele 42 de zile pt. ca in perioada concediului de materniate iei 75% din media salariului luat pe ultimele 3 luni anterioare efectuarii concediului de maternitate.
Daca poti sa mai astepti 1-2 zile o sa-ti trimit legea maternitatii ca sa intelegi mai bine cum stau lucrurile.
Vezi ca la nastere iti pot acorda o prima( cat este salariul tau brut neimpozabil). Vorbeste cu cei din contabilitate! Practic, nu sunt bani de la firma ci de la stat! Nu stiu sa-ti dau prea multe detalii financiare. Serviciul contabilitate trebuie sa stie!

cazanoanar

Re: concediu maternitate

Post by cazanoanar » 23 May 2007, 08:08

Karmina wrote:In primul rand iti spun ca nu poti fi in concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului decat pana la implinirea varstei de 2 ani a copilui, sau 3 ani in cazul copilului cu handicap. Ziua in care copilul implineste 2 (respectiv 3 ani) este ultima zi din concediu ante-mentionat. In perioada efectuarii acestui concediu, Contractul Individual de munca este suspendat. Pentru a putea efectua acest concediu trebuie sa formulezi o Cerere catre conducerea societatii prin care soliciti aprobarea efectuarii concediului pentru cresterea si ingrijirea copilului. Nu stiu care este procedura la locul tau de munca, dar de obicei, cererea, ca orice alta cerere adresata conducerii societatii (director general) se inregistreaza la secretariat (registratura) care o inainteaza directorului general, iar acesta este obligat sa puna o rezolutie. Nu te poate impiedica sa efectuezi acest concediu, deci 100% TREBUIE sa ti-o aprobe.
Sincera sa fiu nu stiu daca, relativ recent (dar nu cred), s-a modificat legea maternitatii, insa, din ceea ce stiu, legea te obliga doar la efectuarea a cel putin 42 de zile de concediu de maternitate, DUPA NASTEREA COPILULUI, inainte de a intra in concediu pt. cresterea si .... Neefectuarea celor 126 de zile nu prelungeste durata concediului pentru crestere, mai ales ca, asa cum ti-am spus, acesta nu poate fi efectuat decat pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului. Cele 126 de zile poti sa le imparti cum vrei inainte sau dupa nastere, insa nu poti intra in concediu pt. crestere decat dupa cel putin 42 de zile de concediu de maternitate, calculate de la nastere. Daca nu ai un salariu mare, te sfatuiesc sa intri in concediu pt. crestere copil dupa cele 42 de zile pt. ca in perioada concediului de materniate iei 75% din media salariului luat pe ultimele 3 luni anterioare efectuarii concediului de maternitate.
Daca poti sa mai astepti 1-2 zile o sa-ti trimit legea maternitatii ca sa intelegi mai bine cum stau lucrurile.
Vezi ca la nastere iti pot acorda o prima( cat este salariul tau brut neimpozabil). Vorbeste cu cei din contabilitate! Practic, nu sunt bani de la firma ci de la stat! Nu stiu sa-ti dau prea multe detalii financiare. Serviciul contabilitate trebuie sa stie!
Multumesc frumos Karmina!!!
DE fapt de asta ma interesez eu cum sa procedez pentru ca am salariu mare si seful meu m-a rugat daca as putea sa mai vin o luna pana gaseste el pe cineva....Astfel, as mai veni daca as sti ca nu pierd zilele de concediu de maternitate daca imi raman vreo 100 dupa nastere chiar daca indemnizatie primesc doar pana la varsta de 2 ani ai copilului, pentru ca as avea o perioada dupa nastere in care as avea un venit mai mare (cei 75 % din salariu) si as intra in crestere copil doar dupa efectuarea acestor zile.
Multumesc mult pt nteresul acordat!

Karmina

concediu maternitate

Post by Karmina » 23 May 2007, 16:17

Legea nu te obliga sa efectuezi concediul pentru crestere copil. E dreptul tau; doar daca tu vrei poti efectua acest concediu! Pe de alta parte efectuarea acestui concediu nu este obligatorie din momentul nasterii copilului ( de fapt, dupa cele 42 de zile minim care sunt OBLIGATORII). Poti ca, dupa ce nasti, sa stai cele 42 de zile si apoi sa-ti reiei activitatea, iar tu sa intri in concediu pentru crestere oricand vrei pana la implinirea celor 2 anisori ai copilului.
Pe de alta parte, poti ca inainte de nastere sa-ti iei tot concediul de odihna la care ai dreptul pentru anul in curs, calculat cu aproximatie pana la data la care incepi efectuarea concediului pentru crestere copil ( pt. ca de la aceea data contractul ti se suspenda si nu mai ai dreptul la concediu de odihna), inclusiv pentru anul anterior daca nu l-ai efectuat pe tot in anul 2006. iar cand termini concediul de odihna incepi concediul de maternitate de 126 de zile si abia apoi pe cel pentru cretere copil.

cazanoanar

Re: concediu maternitate

Post by cazanoanar » 24 May 2007, 07:45

Karmina wrote:Legea nu te obliga sa efectuezi concediul pentru crestere copil. E dreptul tau; doar daca tu vrei poti efectua acest concediu! Pe de alta parte efectuarea acestui concediu nu este obligatorie din momentul nasterii copilului ( de fapt, dupa cele 42 de zile minim care sunt OBLIGATORII). Poti ca, dupa ce nasti, sa stai cele 42 de zile si apoi sa-ti reiei activitatea, iar tu sa intri in concediu pentru crestere oricand vrei pana la implinirea celor 2 anisori ai copilului.
Pe de alta parte, poti ca inainte de nastere sa-ti iei tot concediul de odihna la care ai dreptul pentru anul in curs, calculat cu aproximatie pana la data la care incepi efectuarea concediului pentru crestere copil ( pt. ca de la aceea data contractul ti se suspenda si nu mai ai dreptul la concediu de odihna), inclusiv pentru anul anterior daca nu l-ai efectuat pe tot in anul 2006. iar cand termini concediul de odihna incepi concediul de maternitate de 126 de zile si abia apoi pe cel pentru cretere copil.
Am inteles multumesc frumos de tot!

Karmina

concediu de maternitate

Post by Karmina » 08 Jun 2007, 14:57

Sper sa fie bine cum ti-am explicat in cazul subiectului "CONTRACT PE PER. DETERMINATA". N-as vrea sa ma simt vinovata cu ceva, in cazul in care nu ti-am dat un sfat bun.
Cert este ca indemnizatia oricum o vei lua.
Daca mai ai nelamuriri poti sa ma mai intrebi, oricand, chiar si dupa nastere.
Iti doresc un copil SANATOS, FRUMOS si DESTEPT!
Si eu am o dulceata de 2 ani si 11 luni si "este VIATA MEA"!
Din pacate, din cauza serviciului eu nu i-am putut oferi 24 de ore din 24. Am reinceput serviciul cand avea doar 2 luni si jum.
NASTERE USOARA!
Sa nasti normal! E cel mai bine si pt. tine si pt. copil!

cazanoanar

Re: concediu de maternitate

Post by cazanoanar » 08 Jun 2007, 15:02

Karmina wrote:Sper sa fie bine cum ti-am explicat in cazul subiectului "CONTRACT PE PER. DETERMINATA". N-as vrea sa ma simt vinovata cu ceva, in cazul in care nu ti-am dat un sfat bun.
Cert este ca indemnizatia oricum o vei lua.
Daca mai ai nelamuriri poti sa ma mai intrebi, oricand, chiar si dupa nastere.
Iti doresc un copil SANATOS, FRUMOS si DESTEPT!
Si eu am o dulceata de 2 ani si 11 luni si "este VIATA MEA"!
Din pacate, din cauza serviciului eu nu i-am putut oferi 24 de ore din 24. Am reinceput serviciul cand avea doar 2 luni si jum.
NASTERE USOARA!
Sa nasti normal! E cel mai bine si pt. tine si pt. copil!
Multumesc frumos de tot!Mi-am inchipuit ca si tu trebuie sa fi mamica...
Stai linistita ca nu ar trebui sa te simti vinovata cu nimic..Eu iti sunt reconoscatoare ca macar ai avut bunavointa sa ma ajuti. :kiss:

Post Reply