Impartire retragere asociat din SRL

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
principessapunc

Impartire retragere asociat din SRL

Post by principessapunc » 04 May 2007, 14:16

Am tot citit despre retragerile de asociati dar nu am gasit nicaieri
> situatia mea. Asadar, ma aflu in situatia de a ma retrage dintr-o
> societate SRL unde suntem 3 asociati cu 33,33% parti sociale fiecare.
> Acum, problema e ca firma are bani in banca, iar eu consider corect sa
> imi revina si mie parte din acei bani. Proprotional la cei 3 asociati.
> De exemplu, dau o cifra de 15000 ron, deci impartit la 3 ar trebui sa
> primesc 5000 ron. Ceilalti 2 asociati vor sa ramana in societate in
> continuare, asta trebuie sa precizez. Am inteles ca nu se poate scoate din banii firmei partea asociatului care pleaca. O varianta care era convenabila pt mine, ca sa primesc si eu ceva, ar fi fost un contract de cesiune in care sa se precizeze ca se cedeaza partile sociale cu valoare nominala X la un pret de vanzare Y mai mare ca X. De asemenea am inteles ca trebuie ca asociatii ramasi carora li se cedeaza partile sociale sa plateasca aceasta suma din banii lor de buzunar.
> De asemenea am mai citit ca se poate face o evaluare si se calculeaza capitalul propriu pe baza
> ultimului bilant sau balanta si se imparte la 3 si se da asociatului
> care se retrage suma care ii revine astfel. Insa capitalul propriu in
> bilantul societatii este cu minus, societatea e pe pierdere, asa ca nu
> stiu cum se procedeaza in cazul asta. Cred ca totusi ar fi mai bine treaba cu cesiunea la valoare mai mare si atat.
> Va rog mult, din suflet, sa imi raspundeti si sa ma sfatuiti cum sa fac.
> Multumesc anticipat.

judge

Post by judge » 04 May 2007, 15:29

Capitalul propriu al societatii nu inseamna banii din banca sau mobilierul din birou. Se ia intradevar valoarea contabila calculata conform bilantului. Daca este negativa societatea nu are ce sa iti dea. Eventual dividende daca sunt. De exemplu daca societatea are facturi neachitate mai mari decat capitalurile proprii existente va avea capitalul propriu negativ. O societate poate sa fie pe profit dar sa aiba capitaluri proprii negative din acest motiv.
Ceea ce trebuie insa sa primesti este contravaloarea partilor sociale (partea ta din capitalul social initial). Daca societatea este pe pierdere nu prea ai ce sa primesti. Daca banii existenti in banca acopera pierderea si capitalurile negative atunci e posibil ca la ultima balanta contabila/bilant societatea sa fie pe profit, sa nu ai capitaluri negative si sa primeste 1/3 din capitalurile existente. Trebuie expertiza contabila.

principessapunc

Post by principessapunc » 04 May 2007, 17:41

Pai cum am spus suma este negativa, dar o parte majoritara as putea spune, din datoriile pe care le are firma si care sunt prinse in bilant sunt reprezentate de dividendele de platit catre asociati, care au fost distribuite intr-un an anterior(2001) si care din cauza ca intotdeauna s-a considerat ca e mai bine sa lasam banii in banca ca sa poata firma functiona bine, nu s-au incasat de asociati decat partial.
In principiu mie nu imi mai trebuie toate dividendele respective, chiar daca ar fi bani de unde sa se plateasca, mie imi trebuie doar o suma care o consider eu corecta a fi pt cat m-am implicat eu in firma si pt ce are firma in proprietate la ora actuala si pt ce bani sunt in banca acum si nu stiu ce modalitate poate fi de a-i primi.
Ar fi cred modalitatea vanzarii partilor sociale la o valoare mai mare decat valoarea lor nominala. Si ca sa ma asigur ca cei care raman ar avea de unde sa imi dea banii am putea fiecare din noi sa incasam parte din dividendele ramase de incasat. Cred ca ar fi o solutie buna. Ce pareri aveti?

judge

Post by judge » 05 May 2007, 12:15

Nu intotdeauna cum vrem noi sa procedam este si legal. Societatea comerciala iti datoreaza tie ca si asociat, conform ultimului bilant aprobat, dividende. Ai dreptul de asemenea la cota parte din capitalul social initial (partile tale sociale). La SRL nu este ca la SA. Partile sociale au o valoare fixa. Eventual se poate majora capitalul social si atunci fie primesti mai multe parti sociale, fie partile sociale isi maresc valoarea.
Daca firma este pe minus atunci nu ai ce sa primesti. Adica primesti 1/3 din minus. :grin:
Asta dupa ce ai incasat partea ta de dividende, sau ma rog, cat poate firma sa iti achite (cat disponibil banesc are). Din banii existenti in banca soliciti ca firma sa iti plateasca partea ta din dividende.
Bafta!

principessapunc

Post by principessapunc » 05 May 2007, 20:25

Asa, am inteles, in ce lege scrie ca nu se poate vinde partea de parti sociale la o valoare mai mare, ca sunt interesata sa stiu, ca sa procedez corect, asta in cazul meu SRL fiind. Multumesc anticipat.

raluca_mihaela

Post by raluca_mihaela » 07 May 2007, 09:03

conform art.202 din lg 31/90 republ, partile sociale pot fi transmise intre asociati. transmiterea catre persoane din afara societatii este permisa numai daca a fost aprobata de asociati reprezentand cel putin 3 patrimi din capitalul social.
cedentul va transmite catre cesionar partile sociale detinute de el la societate, iar cesionarul va achita contravaloarea partilor sociale.
cesiunea se poate face cu titlu gratuit, dar si la o valoare mai mare. nu exista in nici o lege vreo interdictie in acest sens.

principessapunc

Post by principessapunc » 07 May 2007, 09:50

Si eu am citit legea 31 a soc com si nu am gasit ca nu se pot vinde la o valoare mai mare. Dar stand si gandidndu-ma la ce a zis judje nu stiu ce sa zic in ceea ce priveste faptul ca vanzand la o valoare mai mare, atunci se schimba valoarea unei parti sociale? Oare? Sau cum?

raluca_mihaela

Post by raluca_mihaela » 07 May 2007, 10:46

atunci s-a schimba si valoarea partilor sociale. pe tine cred ca te intereseaza sa vinzi partile sociale care valoreaza 100lei sa zicem la 150lei fara sa schimbi valoarea lor. e ca si cum ai face un contract de vanzare-cumparare in care stabilesti pretul. asta e pararea mea. asta nu inseamna sa schimbati valoarea partilor.
o sa apara in contract: cedentul vinde 10 ps care reprezinta 20%(sa zicem ca ex), iar cesionarul se obliga sa achite valoarea de.,......
repet ea poate fi mai mare decat valoarea ps.

valic

Post by valic » 07 May 2007, 11:26

E ca la imobile, una e valoarea reala a acestuia (vezi vechime, stare, zona, grila notarilor, etc.) si alta e valoarea de piata, care e mult mai mare.Nimeni nu ma poate opri sa vand la pretul dorit. O firma poate avea un capital social mic, dar sa fie bine vazuta din "n" motive.

principessapunc

Post by principessapunc » 07 May 2007, 15:13

Va multumesc mult pt raspunsurile date! Atunci daca eu vand parti sociale care au o valaore nominala de 1000 RON cu 5000 RON e ok. Si pe diferenta am inteles ca se plateste impozit 16%.

Post Reply