Art.1180 C.civ

Discutii privind procedura civila
Post Reply
jojo

Art.1180 C.civ

Post by jojo » 04 May 2007, 05:38

Pot eu zice (fara sa ma fac de minune :lol: ) ca un angajament de plata, scis in intregime de catre cel ce se obliga, nu indeplineste conditiile de forma cerute de 1180 pe motiv ca suma este trecuta doar in cifre?

Inca o rugaminte.
Va rog sa imi ziceti o alta formula valabila care poate inlocui "bun si aprobat".
:cafea:

kinga

Post by kinga » 04 May 2007, 11:12

Sectia civila a Curtii de apel

Decizie nr. 590/2000
din 14/03/2000

(Cluj). Conventie constatata prin inscris sub semnatura privata, consecintele neindeplinirii celor doua conditii cerute de art. 1179 si 1180 cod civil.

Nerespectarea conditiilor cerute de art. 1179 si art. 1180 Cod civil, atrage nulitatea actului ca inscris sub semnatura privata fara sa afecteze intru nimic valabilitatea conventiei insasi. Valabilitatea conventiei va putea fi dovedita prin orice mijloc de proba.
Prin sentinta civila nr. 341 din 3 februarie 1999 a Judecatoriei Zalau, s-a admis actiunea reclamantului D.I.R. impotriva paratului Cs.A., pe care l-a obligat sa plateasca reclamantului contravaloarea in lei, la cursul zilei, a sumei de 4.300 DM, 300 USD si 2000 forinti.
Pentru a pronunta aceasta solutie, prima instanta a retinut ca in data de 24 iunie 1998, reclamantul l-a imprumutat pe parat cu sumele de 300 USD, 2000 forinti si 4.300 DM.
Acest imprumut a fost dovedit cu inscrisul emanat de la parat, in care recunoaste imprumutul si cu declaratia martorului G.A.
A mai retinut prima instanta ca paratul a fost citat cu mentiunea "personal la interogator", insa nu s-a prezentat, ceea ce, conform art. 225 Cod procedura civila, reprezinta un inceput de dovada in folosul reclamantului.
Apelul declarat de parat, a fost respins ca nefondat de catre Tribunalul Salaj prin decizia civila nr. 414 din 17 iunie 1999.
Impotriva deciziei a declarat recurs paratul.
In motivele de recurs, se sustine ca in solutionarea actiunii inaintate de reclamant nu au fost respectate prevederile art. 1179, 1180 si art. 1191 Cod civil.
Astfel, actul nu a fost scris in intregime de catre paratul, care s-a obligat si nu a fost intocmit in atatea exemplare cate parti sunt.
Recursul este neintemeiat.
Prima instanta si instanta de apel au analizat judicios probele administrate, au stabilit o situatie de fapt reala, pronuntand hotarari temeinice si legale, motivate corespunzator.
Astfel, corect s-a retinut ca inscrisul sub semnatura privata, prin care paratul recunoaste ca datoreaza reclamantului suma de 300 USD, 2.000 forinti si 4.300 DM este semnat de parat, ceea ce confirma primirea sumelor si obligatia de restituire.
Prin inscris sub semnatura privata, se intelege in principiu orice inscris, indiferent de felul cum este intocmit, cu singura conditie de a fi semnat de partea sau de partile de la care emana.
Inscrisul de la dosarul de fond, este semnat de parat.
Paratul a contestat semnatura de pe act si a formulat plangere la Parchetul de pe langa Judecatoria Zalau. Plangerea i-a fost restituita cu indrumarea de a depune originalul actului, pe care nu l-a mai depus, de unde rezulta ca a recunoscut semnarea inscrisului sub semnatura privata.
In regula generala, in afara semnarii partii sau a partilor, nu se cere nici o alta conditie pentru validitatea inscrisurilor sub semnatura privata.
Ca exceptii de la regula generala, Codul civil cere pentru unele inscrisuri sub semnatura privata anumite conditii de forma, in plus. Astfel, art. 1179 Cod civil cere ca inscrisurile sub semnatura privata care constata conventii sinalagmatice din care rezulta obligatii reciproce intre parti, sa fie intocmite in atatea exemplare originale cate parti cu interese contrare sunt si sa se mentioneze pe fiecare exemplar cate din ele s-au intocmit.
Art. 1180 Cod civil cere ca inscrisurile sub semnatura privata care constata obligatia unilaterala de a plati o suma de bani, sa fie scrise in intregime de mana debitorului sau, in caz contrar, sa cuprinda inaintea semnarii mentiunea "bun si aprobat pentru".
Conditia pluralitatii de exemplare, se cere numai pentru conventii sinalagmatice perfecte (vanzare, locatiune, imparteala etc), din care rezulta drepturi si obligatii reciproce intre parti, caci numai in aceste conditii exista interese distincte, care au nevoie de a avea fiecare la dispozitie un exemplar original, al inscrisului doveditor ce s-a intocmit. Ea nu este necesara pentru actele unilaterale in care numai una dintre parti se obliga (imprumut, gaj, depozit etc), si in care numai una din ele - creditorul - are interes sa posede inscrisul doveditor.
Nerespectarea conditiilor cerute de art. 1179 Cod civil, atrage nulitatea inscrisului ca inscris sub semnatura privata, fara sa afecteze intru nimic valabilitatea conventiei insasi. Valabilitatea conventiei va putea fi dovedita prin orice mijloc de proba.
Reclamantul a dovedit cu martorul G.A. sumele de bani imprumutate paratului.
Critica privind neaplicarea dispozitiilor art. 1180 Cod civil, este de asemeni, nefondata.
Curtea constata ca intr-adevar, inscrisul care constata o obligatie unilaterala de a plati o suma de bani, este nul ca inscris sub semnatura privata, daca nu a fost scris in intregul sau de mana celui care se obliga, sau care fiind scris de altul sau la masina de scris, nu cuprinde inaintea semnaturii debitorului mentiunea "bun si aprobat".
Dar, ca si in cazul neindeplinirii conditiilor prevazute de art. 1179 Cod civil, nulitatea inscrisului nu afecteaza cu nimic valabilitatea obligatiei unilaterale constatata prin inscris, care ramane neatinsa. Ea va putea fi dovedita prin marturisire sau prin acelasi inscris, care valoreaza insa numai ca inceput de dovada scrisa si care va trebui completat prin orice alte dovezi, inclusiv martori si prezumtii.
Reclamantul a completat inscrisul cu martori, dovedind din plin sumele imprumutate paratului.
In temeiul acestor considerente, se va respinge recursul paratului, ca nefondat.
(Judecator Mora Ioan)

Sectia civila a Curtii de apel

Decizie nr. 1457/2000
din 23/11/2000

(Targu-Mures). Inscris olograf fara mentiunea "bun si aprobat". Consecinte juridice.

Inscrisul olograf depus de reclamant la dosar nu intruneste conditiile cerute de art. 1180 Cod civil, in sensul ca nu este scris in totalitate de debitorul parat, nu contine formula "bun si aprobat" asa cum cere textul aratat.
S-a dovedit ca persoanele inscrise in acest act nu au asistat la predarea sumei de bani, acesti martori neputand clarifica raporturile dintre parti, catimea datoriei paratului fata de reclamant. Neputand fi considerat nici un inceput de dovada scrisa, inscrisul aratat anterior nu va fi luat in considerare de instanta, situatie in care justificat instanta de apel a obligat paratul numai in limita recunoasterii efectuate la interogator.
Din considerentele deciziei pronuntate rezulta motivele ce au dus la adoptarea acestei solutii, iar sustinerea recurentului conform careia in cauza este incident motivul de casare prevazut de art. 312 Cod pr. civila, este neintemeiata.

jojo

Post by jojo » 04 May 2007, 13:32

Cum a zis clasicul acela?
Doamna Kinga, ca de obicei, intr-o tinuta impecabila. :lol:
Multam, Kinga.

Dar nu-s lamurita intrutoata, de aceea mai insist, poate ma lumineaza cineva.
Deci, 1180 zice ca ori una ori alta, in sensul ca fie inscrisul este scris in intregime, fie sa contina mentiunea aceea sacramentala.
Apoi, dupa virgula textul de lege zice aratand intotdeauna in litere suma.

Intrebarea mea este: intotdeauna e totdeauna sau doar in cazul in care este obligatorie formula "bun si aprobat" ?
Eu cred ca aratarea sumei si in litere este necesara in ambele situatii, insa n-as vrea sa strig prea tare ca angajamentul acela nu e bun si sa ma rada lumea.

kinga

Post by kinga » 04 May 2007, 14:14

eu cred ca e clar... " in litere"
vezi ca este o practica constanta si la actele notariale, in paranteza se scrie intotdeauna suma in litere.

Acu eu sincer nu stiu daca te ajuta prea mult.. tu ai toate datele..

dar chiar daca ...inscrisul.. angajamentul de plata este lipsit de putere probatorie.. intervin martorii... etcc....

PS
mai caut..
sa vad ce spun desteptii .. :lol: :lol:

kinga

Post by kinga » 04 May 2007, 14:19

ia uite ce am gasit... :-D :-D

http://www.scj.ro/SC%20rezumate%202002/ ... 202002.htm

extras....
O conditie de forma in plus este ceruta de dispozitiile art.1180 C.civ., potrivit cu care inscrisurile sub semnatura privata, care constata obligatia unilaterala a unei parti de a plati altei parti o suma de bani sau o cantitate de lucruri fungibile, trebuie sa fie scrise in intregime de mana debitorului sau, in caz contrar, sa cuprinda inaintea semnaturii mentiunea "bun si aprobat pentru..." sau o alta mentiune asemanatoare, urmata de indicarea in litere a sumei sau a cantitatii de lucruri fungibile la plata careia debitorul se obliga.

si e musai in litere..
spune si tu..
daca e scris cu cifre.. si eu mai bag acolo vreo 0000 .. ce o sa iasa???

:mrgreen: :mrgreen:

jojo

Post by jojo » 04 May 2007, 14:39

kinga wrote: trebuie sa fie scrise in intregime de mana debitorului sau, in caz contrar, sa cuprinda inaintea semnaturii mentiunea "bun si aprobat pentru..." sau o alta mentiune asemanatoare, urmata de indicarea in litere a sumei sau a cantitatii de lucruri fungibile la plata careia debitorul se obliga.

:-( :-(
De ce nu zice curtea ca debitorul trebuie sa scrie in intregime cu manuta lui tot, inclusiv suma in litere? :-D , ca aia stim si noi ce trebuie sa urmeze dupa bunul si aprobatul.

Mda, pana la urma ma prevalez de chestia asta, stiu ca obligatia ramane valabila, stiu si ca-i inceput de dovada scrisa... martori, etc.
Dar sa ne judecam pe drept comun si sa probeze reclamantii tot ce vor, nu sa ceara ei tot felul pe somatie. :mrgreen:

kinga

Post by kinga » 04 May 2007, 14:41

hai JOJO ca zace... :-D :-D :-D

urmata de indicarea in litere a sumei...
cu manuta lui .. of course..ca doar se subintelege.. :-D :-D

jojo

Post by jojo » 04 May 2007, 14:48

Kinga, nu zice.
Zice ca in caz contrar...formula aia sau echivalentul, urmata de.

Deci, Kinga, sa ne intelegem noi 2.
Mentiunea bun si aprobat de la sfarsitul actului nu este necesara, in caz ca inscrisul este scris de catre debitor.

kinga

Post by kinga » 04 May 2007, 15:07

stai calm..
am glumit.. si eram cu gandul in alta parte..deci.. bun si aprobat doar daca nu e scris de debitor... stiu... :-D :-D pai asta e clar...
dar la tine problema este doar suma in litere.. nimik altceva.. si pe asta insistam.. pe suma in litere

valic

Post by valic » 04 May 2007, 21:27

jojo a scris:
Inca o rugaminte.
Va rog sa imi ziceti o alta formula valabila care poate inlocui "bun si aprobat
Poti sa-l inlocuiesti cu pretul a fost incasat.

jojo

Post by jojo » 05 May 2007, 08:26

Nu cred ca-i corect ce zici valic.
Pretul a fost incasat te elibereaza de obligatie, ori 1180 se refera la inscrisurile care constata obligatii unilaterale, vizand nasterea lor si nu executarea.

kynes

Post by kynes » 10 May 2007, 13:25

"Sunt de acord ca datorez suma de 1 (un) leu". Semnatura.
"Sunt de acord pentru....."
"OK pentru...."
"o sa dau 1 (un) leu"...
Din astea.... echivalente....

jojo

Post by jojo » 10 May 2007, 19:19

Aha. Deci estea ar fi valabile.
Asa ce frumos suna "bun si aprobat"? :lol:

Multam Kynes

Post Reply