o zi libera pentru proces

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
anutza

o zi libera pentru proces

Post by anutza » 11 Apr 2007, 14:50

Buna. Va rog sa-mi spuneti dc exista vreo lege care sa oblige angajatorul sa acorde angajatului o zi libera platita in conditiile in care acesta din urma este chemat la judecata cu citatie. Citatia poate fi singurul mijloc doveditor pt acordarea acestei zile libere?
Mentionez ca am facut o cerere de interventie personala si dupa ce am devenit parte, am fost citata la proces. Pana acum mi-am luat deja 2 zile din concediu ca sa ma prezint. Cum pot proceda de acum inainte ca sa nu mai fie nevoie sa-mi iau zile din concediu? Recomandati-mi, va rog, si un articol de lege. Merci mult. :floare:

kinga

Post by kinga » 11 Apr 2007, 15:18

pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concediu fara plata.... zile libere ..fara plata.

Zile libere cu plata...se acorda pentru evenimente familiare deosebite.. :lol: :lol: :lol:

anutza

Post by anutza » 11 Apr 2007, 20:22

kinga wrote:pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concediu fara plata.... zile libere ..fara plata.

Zile libere cu plata...se acorda pentru evenimente familiare deosebite.. :lol: :lol: :lol:
Deci, in continuare nu-mi ramane decat sa cer tot zile din CO, alta solutie nu ar fi.
Merci oricum. Speram sa existe o dispozitie legala in favoarea mea.

Dyana

Post by Dyana » 11 Apr 2007, 20:46

Ca sa crutati zilele din concediul de odihna,solutia ar fi un avocat ,care sa va reprezinte in acea cauza.Asa nu veti mai fi nevoita sa va prezentati termen de termen, la instanta.

yvar

O zi libera pentru proces

Post by yvar » 22 Apr 2007, 02:08

Buna ,Anutza.Daca imi permiti iti explic o situatie aproape identica:am fost citat la proces ca parte vatamata[un proces de furt].Presedintele completului de judecata ,la cererea mea,a scris pe citatie nprezentat la data de..n trimitindu-ma dupa aceea la arhiva sa pun o stampila.La serviciu am trimis-o la salarizare iar pe statul de plata au aparut 8 ore nobligatii cetatenestin Eu spun ca s-a procedat corect.

judge

Post by judge » 29 Apr 2007, 18:39

Obligatii cetatenesti, corect! Insa unii angajatori nu sunt prea corecti. 8)
Ideea este ca nu lipsesti de la serviciu ca asa vrei tu ci ca esti obligat printr-o citatie sa te prezinti ca parte in proces.

anutza

Post by anutza » 29 Apr 2007, 21:25

Multumesc mult pentru raspunsuri.
Stiti cumva si un art de lege ca sa nu-mi mai iau CO, pt aceste obligatii cetatenesti?
Bafta.

judge

Post by judge » 01 May 2007, 13:11

Art. 130 si urmatoarele din Codul Muncii, Contractul colectiv de munca unic la nivel national, Contractul de munca la nivel de unitate(daca exista), Regulamentul Intern al firmei.
Daca angajatorul nu accepta ideea obligatiilor cetatenesti poti sa fi libera chiar daca nu iti iei zi de concediu de odihna.
Discuta cu cei de la contabilitate si de la juridic.
Aici discutam de faptul ca ai dreptul la zile libere. Ca sunt platite sau nu e o alta poveste. O zi libera poate fi platita sau nu.
Ziua de concediu de odihna pe care o solicitai e platita. Mai corect era zi libera pentru rezolvarea problemelor personale, sau invoire cateva ore.

Post Reply