se poate gaja contractul de cumparare al apartamentului?

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
rallu

se poate gaja contractul de cumparare al apartamentului?

Post by rallu » 06 Dec 2004, 00:50

daca cineva face un inscris prin care garanteaza plata datoriei cu contractul de cumparare al apartamentului, acesta are valoare de gaj?
daca datornicul nu plateste, ce poate face creditorul?
e vorba de 15 milioane de lei :roll:
multumesc

conjurnd

Post by conjurnd » 06 Dec 2004, 07:20

asta se cheama teapa
am mai vazut din astea dar cu cecuri date in alb

alrofa

Post by alrofa » 06 Dec 2004, 13:33

si presupun ca apartamentul cumparat prin contractul ce urmeaza sa constitue gaj, nici nu este inca achitat. :) dar asta probabil ca nu mai are importanta atat timp cat garantia o constitue contractul si nu apartamentul.
la intrebarea ta "ce poate face creditorul?" raspunsul este simplu:
1. cere o garantie care stie cu certitudine ca se afla in patrimoniul debitorului si asta inainte de a semna contractul de imprumut
2. nu da banii

ilej

Post by ilej » 06 Dec 2004, 16:51

tu in ce situatie te afli? de pacalit sau de pacalitor? eu zic sa te feresti si de una si de alta. din punct de vedere legal asa ceva nu exista. garantia nu are nici un fel de valoare pt ca persoana respectiva garanteaza cu ceva ce nu are in mod definitiv si in momentul in care nu iti plateste banii, te lasa pe tine sa te lamuresti de una singura daca apartamentul este sau nu al lui.
singurul motiv pt care nu iti garanteaza cu apartamentul ci cu contractul( 8O 8O 8O ) este ca nu a platit pretul integral si a ramas ca la data stipulata in contract sa plateasca si restul de pret. in aceasta situatie, de obicei, se insereaza in contract si privilegiul vanzatorului daca acesta il cere, si trebuie inscris in cartea funciara. sau nu a platit deloc....? desi nu cred pt ca altfel actul nu ar putea fi incheiat in fata notarului care trebuie sa certifice plata pretului sau parte din pret inaintea autentificarii actului.
in cazul platii partiale, contractul nu face altceva decat sa demonstreze existenta datoriei cumparatorului fata de vanzator si la o adica, acest cumparator isi garanteaza datoria lui fata de tine cu o alta datorie?!
dc cineva a intalnit asemenea cazuri nemaiauzite(de mine), il rog sa ne dea si noua mai multe amanunte.

virtual

Post by virtual » 09 Dec 2004, 18:14

Nici nu prea am avut rabdare sa citesc toate mesajele pe topicu asta, dar poate ma lamureste si pe mine daca are vreo legatura cu penalul...

Ca daca da, poate are sens sa fie mesajulaici....iar daca nu, nu!.:)

gabrielle

Post by gabrielle » 10 Dec 2004, 15:10

De cand "contractul" este un bun mobil corporal sau incorporal cu valoare economica intrinseca ce ar putea valorificat in cazul in care debitorul nu-si indeplineste la scadenta obligatia astfel garantata pentru a fi obiectul valabil al unui contract de gaj?
Un act instrumentum probationem nu va putea fi niciodata un obiect valabil al gajului.
Sa nu uitam ca un contract da vanzare-cumparare este un act sinalagmatic, care se incheie in cel putin doua exemplare(cand este autentificat un exemplar original ramane si in arhiva notarului) si partile pot oricand reconstitui un act - "actele recognitive". Practic cine a gajat un contract nu a gajat nimic, nu si-a asumat nici o obligatie valabila si in acest fel a profitat de lipsa de cultura a imprumutarorului.

croc

Post by croc » 10 Dec 2004, 18:17

:lol: :lol: :lol:
scuze;
nu m-am putut abtine.

Post Reply