Amanari fara discutii...

Discutii privind procedura civila
Post Reply
norocel

Amanari fara discutii...

Post by norocel » 25 Mar 2007, 09:04

Potrivit prevederilor art. 126 Cod pr civila "Partile pot cere instantei, la inceputul sedintei, amanarea pricinilor care nu sunt in stare de judecata, daca aceste cereri nu provoaca dezbateri".
Potrivit art. 104 alin. 11 din Regulamentul de ordine interioara a instantelor aprobat prin HCSM nr. 397/2005"Cauzele care se amana, fara discutii, vor putea fi strigate la inceputul sedintei, in ordinea listei, daca toate partile legal citate sunt prezente si cer amanarea sau in cauza s-a solicitat judecata in lipsa.".

Fata de textele de lege mai sus citate, in ce situatii credeti ca instanta este obligata sa ia cauza la inceputul sedintei si sa amane judecata, respectiv, care ar fi amanarile care nu comporta discutii si trebuiesc luate peste rand?

Eu m-am gandit ca singura amanare fara discutii ar fi lipsa de procedura (art. 107 Cod pr civila) dar si aici ma gandesc ce se intampla daca dupa ce cauza s-a amanat "fara discutii" se prezinta totusi cel care nu a fost legal citat si invoca art. 89 alin. 2 teza I Cod pr civila si cere sa fie judecata cauza "la rand".

adnonses

cred ca ar fi:

Post by adnonses » 25 Mar 2007, 09:43

Lipsa raportului de expertiza-daca nu mai sunt alte probatorii de administrat,s-a depus intampinare la dosar si vrei sa ti se comunice.si.... altele nu imi mai vin in minte.in ceea ce priveste viciul de procedura daca este o nulitate absoluta a actului cred ca se amana deoarece trebuie sa mai fie citata inca o data legal.

norocel

Post by norocel » 25 Mar 2007, 10:15

Cred ca ai remarcat ca am spus "fara discutii", "la inceputul sedintei" (deci nu in ordinea de pe lista) si "instanta este obligata".

Prin urmare cererea de a ti se comunica intampinarea nu se incadreaza.
In privinta lipsei raportului de expertiza, desi merge la amanari, cred ca trebuie strigata totusi "la rand"" pentru ca raportul trebuie comunicat cu 5 zile inainte dar comporta discutii pentru ca se pot cere despagubiri pentru neindeplinire obligatiei expertului in termenul stabilit de instanta si expertul poate fi si amendat, prin urmare nu cred ca instanta este obligata sa ia cauza la inceputul sedintei.

M-ar interesa insa un caz in care instanta este obligata sa ia cauza la inceputul sedintei, fara a fi prezente toate partile.

Dau o cafea virtuala... :cafea:

adnonses

nu stiu daca exista unul cum vrei tu

Post by adnonses » 25 Mar 2007, 10:25

in majoritatea cazurilor de amanare se pun in discutia partilor pentru a se respecta principiul contradictorialitatii...........dar m-ai facut curios sa vada daca are cineva vreun exemplu.Ma gandesc la nulitatile absolute in ceea ce priveste citare.............

AllyMcBeal

Post by AllyMcBeal » 25 Mar 2007, 10:35

O cerere de amanare formulata de avocatul partii adverse si justificata cu certificat medical?
Cand reclamanta la un divort a depus din timp o cerere de amanare (cu dovada scrisa),ea fiind la...maternitate?
O lipsa de procedura unde trebuia facuta afisarea prin publicitate.
Sau cand pe dovada de citare nu exista stampila societatii?

norocel

Post by norocel » 25 Mar 2007, 10:41

La art. 107 Cod pr civila m-am gandit si eu ca ar fi un caz clar in care instanta este obligata sa dea termen si m-am gandit si ca nu ar putea exista motive pentru a nu fi luata cauza la inceputul sedintei dar...am vazut recent o situatie in care paratul necitat s-a prezentat totusi in instanta si, cand trebuia strigata cauza lui, s-a ridicat si a spus ca nu intelege de ce se sare peste aceasta cauza.
I s-a explicat ca s-a luat cauza la amanari fara discutii pentru ca nu a fost legal citat.
Omul nostru a invocat art. 87 Cod pr civila si a spus ca s-a acoperit lipsa de procedura prin prezenta lui ("Infatisarea partii in instanta, in persoana sau prin mandatar, acopera orice vicii de procedura") si cred ca avea dreptate.

jojo

Post by jojo » 25 Mar 2007, 12:01

Omu nostru unde a fost cand s-au cerut si strigat amanarile fara discutii?

norocel

Post by norocel » 25 Mar 2007, 12:44

Daca as sti, ti-as raspunde. :razz:
Ideea insa era ca a fost in sala in momentul in care cauzei i-ar fi venit randul sa fie strigata daca nu ar fi fost luata peste rand.

kinga

Post by kinga » 25 Mar 2007, 19:21

cand paratul a formulat cerere de angajare de aparator...

minodora

Post by minodora » 26 Mar 2007, 11:59

Strict procedural ai dreptate, Norocel.

Dar mi se pare aiurea sa stau de la 8,30 la ora 16, sa propun probe in conditiile in care si adversarul este prezent si avem un banal de divort in care partile nu-si scot ochii. Asta ca sa-mi zic oful. :grin:

Amanare fara discutii: depunerea cererii modificatoare.

Post Reply