cum arata o cambie?

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
raluca_mihaela

cum arata o cambie?

Post by raluca_mihaela » 13 Mar 2007, 12:09

salut

nu am gasit pana acum nici un model de cambie. stiu cum arata restul titlurilor de credit, dar cum arata cambia?
aveti vreun model?

mersi

hell

Post by hell » 13 Mar 2007, 12:19

da-mi o adresa de mail pe mp si iti trimit!

wittmann

Post by wittmann » 13 Mar 2007, 16:09

Se mai folosesc cambiile?

alinutzza

Post by alinutzza » 13 Mar 2007, 22:01

N-am vazut si nici macar auzit sa se foloseasca in prezent. Model exista in cursurile de dr comercial, bancar, contracte comerciale ale lui Turcu de la Cluj, inclusiv cu jurisprudenta romana din perioada interbelica si franceza.

av_bbq

Post by av_bbq » 13 Mar 2007, 23:10

In linii generale arata aprox. ca un bilet la ordin(vezi anexe la "Manual practic de drept cambial - Radu Economu, Ed. Lumina Lex 1997) sau trimite-mi adresa de e-mail.
In general nu se mai folosesc cambiile deoarece mediul de afaceri e de asa natura. Biletul la ordin este mult mai eficient deoarece e doar un dublu report (emitent si beneficiar) , fata de cambie ("cambium"-lat.) unde e raportul triplu ( tras , tragator si beneficiar).
In perioada interbelica erau la mare moda cambiile si asta nu doar la noi ci in toata Europa ( Legea cambiei si a BO - nr. 58/1934 fiind o lege unitara cel putin la nivelul Europei daca bine mai tin eu minte).

raluca_mihaela

Post by raluca_mihaela » 14 Mar 2007, 08:57

am primit raspunsul la intrebare si am vazut si cum arata. multumesc tuturor

ist314

Post by ist314 » 19 Mar 2007, 10:44

Utilitatea cambiei ar fi necontestata si in operatiunile comerciale curente, insa bancile "nu le recomanda" sub diferite motive. Unul dintre acestea ar fi comisionul consistent care le revine de pe urma operatiunilor cu bilete la ordin. Cambia, asa cum mentiona av_bbq ca avand parti: tragator, tras si beneficiar, era introdusa, dupa natura ei, de mai putine ori spre decontare in institutiile bancare.

ailiv

Post by ailiv » 06 Nov 2009, 14:08

imi puteti trimite un model de cambie
ID-ul ailiv.lyay@yahoo.com
va multumesc anticipat

razman

Post by razman » 06 Nov 2009, 15:18

E ok?

mishly

cum arata o cambie?

Post by mishly » 15 Feb 2010, 21:33

cine imi poate trm un model?va rog frumos,imi trebuie urgent:(