evalurea riscului
evalurea riscului
A facut cineva Evaluarea riscului si managementul SSM la vreun IMM. Aveti vreun model?
esti sigura???roxanali wrote:Nu exista "modele". Evaluarea riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala o fac numai persoanele abilitate de MMSSF.
ai citit legea???
hai sa spicuim.. ok???
4) In cazul microintreprinderilor si al intreprinderilor mici, in care se desfasoara activitati fara riscuri deosebite, angajatorul isi poate asuma atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca pentru realizarea masurilor prevazute de prezenta lege, daca are capacitatea necesara in domeniu.
(4) Fara a aduce atingere altor prevederi ale prezentei legi, tinand seama de natura activitatilor din intreprindere si/sau unitate, angajatorul are obligatia:
a) sa evalueze riscurile pentru securitatea si sanatatea lucratorilor, inclusiv la alegerea echipamentelor de munca, a substantelor sau preparatelor chimice utilizate si la amenajarea locurilor de munca;
b) ca, ulterior evaluarii prevazute la lit. a) si daca este necesar, masurile de prevenire, precum si metodele de lucru si de productie aplicate de catre angajator sa asigure imbunatatirea nivelului securitatii si al protectiei sanatatii lucratorilor si sa fie integrate in ansamblul activitatilor intreprinderii si/sau unitatii respective si la toate nivelurile ierarhice;
c) sa ia in considerare capacitatile lucratorului in ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca, atunci cand ii incredinteaza sarcini;
d) sa asigure ca planificarea si introducerea de noi tehnologii sa faca obiectul consultarilor cu lucratorii si/sau reprezentantii acestora in ceea ce priveste consecintele asupra securitatii si sanatatii lucratorilor, determinate de alegerea echipamentelor, de conditiile si mediul de munca;
e) sa ia masurile corespunzatoare pentru ca, in zonele cu risc ridicat si specific, accesul sa fie permis numai lucratorilor care au primit si si-au insusit instructiunile adecvate.
(5) Fara a aduce atingere altor prevederi ale prezentei legi, atunci cand in acelasi loc de munca isi desfasoara activitatea lucratori din mai multe intreprinderi si/sau unitati, angajatorii acestora au urmatoarele obligatii:
a) sa coopereze in vederea implementarii prevederilor privind securitatea, sanatatea si igiena in munca, luand in considerare natura activitatilor;
b) sa isi coordoneze actiunile in vederea protectiei lucratorilor si prevenirii riscurilor profesionale, luand in considerare natura activitatilor;
c) sa se informeze reciproc despre riscurile profesionale;
d) sa informeze lucratorii si/sau reprezentantii acestora despre riscurile profesionale.
(6) Masurile privind securitatea, sanatatea si igiena in munca nu trebuie sa comporte in nicio situatie obligatii financiare pentru lucratori.
deci papusico, ANGAJATORUL ARE OBLIGATIA....
cand ai peste 50 de angajati , se cam schimba lucrurile... dar nu cred ca IMM-ul are...
Observer eu acu sunt in plina .. evaluare
Drept nu e vorba de IMM... dar cu putin efort prelucrez datele.... trimite un mp...

Draga mea Kinga, scuze ca raspund atat de tarziu, dar mai bine mai tarziu decat niciodata. Am raspuns la mesajul lui observer documentat. Evaluarea o fac numai evaluatori autorizati si abilitati. Angajatorul poate face doar autoevaluare. Citeste legile, normele, hotararile de guvern si ordinele MMSSF si te vei lamuri sau intraba la ITM - serviciul SSM. Vezi ca gasesti la ei societatile si PF abilitate sa faca evaluari si sa presteze servicii, codurile de activitati si codurile CAEN pentru care au fost abilitati. Pentru orice alte detalii contacteaza-ma pe mp sau roxanali672004@yahoo.com.
Nu pierde timpul degeaba facand singura evaluarea, nu are nici o valoare.
Si..."papusico", ar trebui sa citesi legea si normele in totalitate sa te lamuresti exact cum sta treaba, angajatorul care se incadreaza la IMM vezi ce conditii trebuie sa indeplineasca ca sa-si organizeze si sa conduca activitatea SSM singur, fara serviciu intern sau extern(vezi studii, anexa 5 etc.)
Valic, angajatorii mor de plans, nu de ras de cand au intrat in vigoare aceste acte normative. Si stiu ce spun.
Nu pierde timpul degeaba facand singura evaluarea, nu are nici o valoare.
Si..."papusico", ar trebui sa citesi legea si normele in totalitate sa te lamuresti exact cum sta treaba, angajatorul care se incadreaza la IMM vezi ce conditii trebuie sa indeplineasca ca sa-si organizeze si sa conduca activitatea SSM singur, fara serviciu intern sau extern(vezi studii, anexa 5 etc.)
Valic, angajatorii mor de plans, nu de ras de cand au intrat in vigoare aceste acte normative. Si stiu ce spun.
ia nu mai spune... de unde ai ajuns la concluzia ca nu am citit???
1. am facut de mult contract cu o firma specializata, undeva prin noiembrie.
2. am angajat persoana acreditata cu o gramada de diplome, pe post de inspector securitate in munca
3. obiectul principal de activitate la societatea la care lucrez este import si distributie de echipamente si sisteme de protectia muncii.
deci crede-ma din moment ce noi raspundem de viata oamenilor , mai citesc si eu legislatia in domeniu......
4. daca am probleme pe SSM sun direct la Bucuresti la inspectorul general de stat adjunct pe probleme de SSM
5. multam de ajutorul oferit... dar ma descurc si fara...
1. am facut de mult contract cu o firma specializata, undeva prin noiembrie.
2. am angajat persoana acreditata cu o gramada de diplome, pe post de inspector securitate in munca
3. obiectul principal de activitate la societatea la care lucrez este import si distributie de echipamente si sisteme de protectia muncii.

4. daca am probleme pe SSM sun direct la Bucuresti la inspectorul general de stat adjunct pe probleme de SSM
5. multam de ajutorul oferit... dar ma descurc si fara...

Din raspunsul tau la postarea mea care nu avea nici in clin nici in maneca cu ce a intrebat observer si cu ce am raspuns eu.
Si revin, nu exista "modele", este doar metoda.
Si:
1. Cea care a raspuns urat ai fost tu. Vezi cum a fost intrebarea si raspunsul meu la aceasta intrebare.
2. Eu nu am jignit pe nimeni cu raspunsul meu, cea care a jignit ai fost tu.
3. Atitudinea mea nu a fost si nu este niciodata una de suficienta.
4. Nu imi place sa ma laud cu relatiile pe care le am.
5. Obiectele principale de activitate ale celor doua societati pe care le conduc sunt prestarea de servicii de medicina muncii si servicii externe de prevenire si protectie, societati autorizate si abilitate
6. Si chiar raspund material, civil si penal de sanatatea si securitatea lucratorilor...
Ar trebui sa nu mai fi asa pusa pe harta, este un forum unde cei care pot sa ajute, ajuta si unde ar trebui sa ne comportam civilizat.
Multumesc.
Si revin, nu exista "modele", este doar metoda.
Si:
1. Cea care a raspuns urat ai fost tu. Vezi cum a fost intrebarea si raspunsul meu la aceasta intrebare.
2. Eu nu am jignit pe nimeni cu raspunsul meu, cea care a jignit ai fost tu.
3. Atitudinea mea nu a fost si nu este niciodata una de suficienta.
4. Nu imi place sa ma laud cu relatiile pe care le am.
5. Obiectele principale de activitate ale celor doua societati pe care le conduc sunt prestarea de servicii de medicina muncii si servicii externe de prevenire si protectie, societati autorizate si abilitate
6. Si chiar raspund material, civil si penal de sanatatea si securitatea lucratorilor...
Ar trebui sa nu mai fi asa pusa pe harta, este un forum unde cei care pot sa ajute, ajuta si unde ar trebui sa ne comportam civilizat.
Multumesc.
Deci , la modul concret:
Conform normelor metodologice , poti sa faci singur evaluarea riscului :
Art. 16 - 3 conditii
Conditia 3 face trimitere la art 47-51.
Art. 16 stabileste ca "cazul intreprinderilor cu pana la 9 lucratori inclusiv angajatorul poate efectua activitatile din domeniul securitatii si sanatatii in munca, daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii"
Art. 15 : "Activitatile de prevenire si protectie desfasurate prin modalitatile prevazute la art. 14 in cadrul intreprinderii si/sau al unitatii sunt urmatoarele:
1. identificarea pericolelor si evaluarea riscurilor pentru fiecare componenta a sistemului de munca, respectiv executant, sarcina de munca, mijloace de munca/echipamente de munca si mediul de munca pe locuri de munca/posturi de lucru;
2. elaborarea si actualizarea planului de prevenire si protectie;"
Asa ca cei care le indeplinesc pot sa purceada la treaba.
Eu le indeplinesc.

Roxanali , cred ca kinga avea dreptate
Conform normelor metodologice , poti sa faci singur evaluarea riscului :
Art. 16 - 3 conditii
Conditia 3 face trimitere la art 47-51.
Art. 16 stabileste ca "cazul intreprinderilor cu pana la 9 lucratori inclusiv angajatorul poate efectua activitatile din domeniul securitatii si sanatatii in munca, daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii"
Art. 15 : "Activitatile de prevenire si protectie desfasurate prin modalitatile prevazute la art. 14 in cadrul intreprinderii si/sau al unitatii sunt urmatoarele:
1. identificarea pericolelor si evaluarea riscurilor pentru fiecare componenta a sistemului de munca, respectiv executant, sarcina de munca, mijloace de munca/echipamente de munca si mediul de munca pe locuri de munca/posturi de lucru;
2. elaborarea si actualizarea planului de prevenire si protectie;"
Asa ca cei care le indeplinesc pot sa purceada la treaba.
Eu le indeplinesc.

Roxanali , cred ca kinga avea dreptate
Iti doresc mult succes.
Insa, sfatul meu este sa intrebi la ITM - SSM si apoi sa te apuci de treaba.
Si totusi cum realizezi lucrarea? Numai pentru un post de lucru sunt aprox. 50 pag. Si apropo, sti care sunt consecintele unei evaluari neconforme sau stabilirea unui nivel de risc eronat? Sti ca evaluarea este realizata de o echipa si care este componenta ei? Cunosti etapele metodei si nivelul de acceptibilitate? Cum sunt structurate: nivelul de risc, clasa de probabilitate, de gravitate sau consecinta maxima previzibila? Ce trebuie sa contina fisa de evaluare, ce rezulta in urma ei?
Poate dupa ce voi participa, in echipa, la inca vreo 300 de evaluari a posturilor de lucru poate sa am curaj sa semnez ca evaluator in nume propriu. Echipa cu care lucrez are la activ mii de evaluari si pot spune ca sunt la stadiul de invatat, in nici un caz nu se potriveste teoria cu practica. Nici o evaluare nu seamana cu alta desi postul de lucru se numeste la fel.
Normal ca : Art. 12. - (1) Angajatorul are urmatoarele obligatii:
a) sa realizeze si sa fie in posesia unei evaluari a riscurilor pentru securitatea si sanatatea in munca, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice; , insa indeplinirea efectiva a acestei obligatii legale se realizeaza de catre angajator prin persoanele responsabile, cu sprijinul institutiilor de specialitate sau a serviciilor externe.
Sau faceti curs de evaluator, platiti, faceti proiectul, sustineti examenul, primiti certificatul de evaluator si faceti evaluari singuri daca aveti curaj.
Da un telefon la ITM, la MMSSF- departamentul SSM sau la INCDPM si intreaba.
Nu am facut toata aceasta discutie pentru a da pe cineva inapoi, daca doriti, faceti, am vrut doar sa constientizati responsabilitatea pe care v-o asumati. Va doresc sa nu platiti amenzi si sa nu aveti evenimente pentru ca abia atunci veti realiza ce am vrut sa spun.
Inca o data, mult succes.
Insa, sfatul meu este sa intrebi la ITM - SSM si apoi sa te apuci de treaba.
Si totusi cum realizezi lucrarea? Numai pentru un post de lucru sunt aprox. 50 pag. Si apropo, sti care sunt consecintele unei evaluari neconforme sau stabilirea unui nivel de risc eronat? Sti ca evaluarea este realizata de o echipa si care este componenta ei? Cunosti etapele metodei si nivelul de acceptibilitate? Cum sunt structurate: nivelul de risc, clasa de probabilitate, de gravitate sau consecinta maxima previzibila? Ce trebuie sa contina fisa de evaluare, ce rezulta in urma ei?
Poate dupa ce voi participa, in echipa, la inca vreo 300 de evaluari a posturilor de lucru poate sa am curaj sa semnez ca evaluator in nume propriu. Echipa cu care lucrez are la activ mii de evaluari si pot spune ca sunt la stadiul de invatat, in nici un caz nu se potriveste teoria cu practica. Nici o evaluare nu seamana cu alta desi postul de lucru se numeste la fel.
Normal ca : Art. 12. - (1) Angajatorul are urmatoarele obligatii:
a) sa realizeze si sa fie in posesia unei evaluari a riscurilor pentru securitatea si sanatatea in munca, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice; , insa indeplinirea efectiva a acestei obligatii legale se realizeaza de catre angajator prin persoanele responsabile, cu sprijinul institutiilor de specialitate sau a serviciilor externe.
Sau faceti curs de evaluator, platiti, faceti proiectul, sustineti examenul, primiti certificatul de evaluator si faceti evaluari singuri daca aveti curaj.
Da un telefon la ITM, la MMSSF- departamentul SSM sau la INCDPM si intreaba.
Nu am facut toata aceasta discutie pentru a da pe cineva inapoi, daca doriti, faceti, am vrut doar sa constientizati responsabilitatea pe care v-o asumati. Va doresc sa nu platiti amenzi si sa nu aveti evenimente pentru ca abia atunci veti realiza ce am vrut sa spun.
Inca o data, mult succes.
Pai Roxanali asa sunt eu... pusa pe harta tot timpul, plus ca sunt o proasta care se baga peste tot si nu se pricepe.
Dar noroc ca mai exista persoane cum esti tu... care lucreaza la firme de specialitate si se pricep super bine... ce am face fara voi .. off Doamne...
Acu vorbesc serios... ca doar ti-am spus ca am contract cu o firma specializata... pentru 5000 RON ..am scapat de griji.. sunteti un chilipir.. pe cuvant...
ca ma plictiseste toate procedura e alta mancare de peste..
dar m-am facut si presedinte de Comitet de Securitate si Sanatete in munca..( ca sefii mei nu au timp de asa ceva... asa ca era mai bine o persoana desemnata de conducere....
) si o sa ma duc si la cursul de 40 de ore... cand o sa fie in sfarsit o firma acreditata sa organizeze cursuri...sau daca firma voastra e asa super tare.. pot sa ma inscriu la voi???
Sunteti acreditati ??? Tineti cursuri???
ca doar dupa discutia purtata ar fi o placere sa ne cunoastem...
Nu ma laud cu relatiile, ci pur si simplu cer informatii la Bucuresti, pentru ca de regula cei din teritoriu sunt in plopi. De fapt cei din teritoriu mi-au dat numarul de telefon.. suna la om.. el stie.. noi nu.
si oricum e tipic ca cei din teritoriu nu-si asuma responsabilitatea pentru nimik....
Si pe cine am jignit???
sa stiu si eu...

Dar noroc ca mai exista persoane cum esti tu... care lucreaza la firme de specialitate si se pricep super bine... ce am face fara voi .. off Doamne...

Acu vorbesc serios... ca doar ti-am spus ca am contract cu o firma specializata... pentru 5000 RON ..am scapat de griji.. sunteti un chilipir.. pe cuvant...
ca ma plictiseste toate procedura e alta mancare de peste..

dar m-am facut si presedinte de Comitet de Securitate si Sanatete in munca..( ca sefii mei nu au timp de asa ceva... asa ca era mai bine o persoana desemnata de conducere....

Sunteti acreditati ??? Tineti cursuri???
ca doar dupa discutia purtata ar fi o placere sa ne cunoastem...

Nu ma laud cu relatiile, ci pur si simplu cer informatii la Bucuresti, pentru ca de regula cei din teritoriu sunt in plopi. De fapt cei din teritoriu mi-au dat numarul de telefon.. suna la om.. el stie.. noi nu.
si oricum e tipic ca cei din teritoriu nu-si asuma responsabilitatea pentru nimik....
Si pe cine am jignit???
sa stiu si eu...

@roxanali: Draga mea, bineinteles ca or sa moara de plans, cand or sa inceapa sa curga amenzile.Deocamdata, ca orice dupa 1 ianuarie 2007, se misca greoi, de abia inteleg si ei Directiva Europeana, dureaza sa o proceseze si, mai ales, sa o faca sa le vina manusa pt. unii dintre ei(doar e lesne de inteles cine organizeaza cursuri). Un pic de rabdare, timpul va rezolva si dilema asta.
@kinga:Chiar tu spui ca angajatorul poate face evaluarea DACA ARE CAPACITATEA NECESARA. De fapt, e autoevaluare.Doar loco se aplica, la el in batatura si trebuie sa desemneze personal care " Pentru a putea sa desfasoare activitatile de prevenire si protectie trebuie sa indeplineasca cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare cel putin nivelului mediu. ...Cerintele minime corespunzatoare nivelului mediu sunt:
a) studii in invatamantul postliceal in profil tehnic;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore. (vezi norme metodologice de aplicare a Legii 319/2006).
Sfat pt. toata lumea: Fax la ITM prin care solicitati in numele firmei sa vi se explice oficial, cum se poate face evaluarea,cu trimiteri clare la lege. Dureaza 20 de zile, dar efectul e garantat.
@kinga:Chiar tu spui ca angajatorul poate face evaluarea DACA ARE CAPACITATEA NECESARA. De fapt, e autoevaluare.Doar loco se aplica, la el in batatura si trebuie sa desemneze personal care " Pentru a putea sa desfasoare activitatile de prevenire si protectie trebuie sa indeplineasca cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare cel putin nivelului mediu. ...Cerintele minime corespunzatoare nivelului mediu sunt:
a) studii in invatamantul postliceal in profil tehnic;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore. (vezi norme metodologice de aplicare a Legii 319/2006).
Sfat pt. toata lumea: Fax la ITM prin care solicitati in numele firmei sa vi se explice oficial, cum se poate face evaluarea,cu trimiteri clare la lege. Dureaza 20 de zile, dar efectul e garantat.
Din cei care au acces neoficial in randul inspectorilor de securitate si sanatate in munca, am rugamintea de a-mi transmite urmatoarea informatie:
1.Normele specifice de securitate si sanatate in munca publicate anterior Legii 319/2006 mai sunt valabile?
2.Daca s-au anulat, abrogat sau cum s-or mai fi numind inlocuirea lor, cu ce act normativ s-a petrecut aceasta minune?
Intrebarea de fapt este retorica!
Este urmare unui "asediu" a unei "tovarase" ing-inspectoare de SSM din ITM Constanta, care mi-a facut varza programele de instructaj pe motiv ca toate NSSM-urile s-au abrogat odata cu legea 90/96
FALS!
Am verificat pe siteul Monitorului Oficial actualitatea aplicarii acestor acte normative! Si acestea sunt bine merci valabile(mai putin Legea 90/96 si inca un ordin ref la prescriptiile de semnalizare de SSM inlocuit cu HG 971/2006).
Atunci cum poate fi numita atitudinea acestor "tovarasi" inspectori?

1.Normele specifice de securitate si sanatate in munca publicate anterior Legii 319/2006 mai sunt valabile?
2.Daca s-au anulat, abrogat sau cum s-or mai fi numind inlocuirea lor, cu ce act normativ s-a petrecut aceasta minune?
Intrebarea de fapt este retorica!
Este urmare unui "asediu" a unei "tovarase" ing-inspectoare de SSM din ITM Constanta, care mi-a facut varza programele de instructaj pe motiv ca toate NSSM-urile s-au abrogat odata cu legea 90/96
FALS!
Am verificat pe siteul Monitorului Oficial actualitatea aplicarii acestor acte normative! Si acestea sunt bine merci valabile(mai putin Legea 90/96 si inca un ordin ref la prescriptiile de semnalizare de SSM inlocuit cu HG 971/2006).
Atunci cum poate fi numita atitudinea acestor "tovarasi" inspectori?