denunt calomnios
denunt calomnios
Intrebare: care este termenul de prescrie pt darea in judecata in urma unui denunt calmnios.
Nu stiu daca m-am exprimat corect, nu sunt jurist.
Deci x face un denunt calmnios impotriva lui Y .Y vrea sa-l dea in judecata pe x . Cit timp are dreptul sa o faca?
Nu stiu daca m-am exprimat corect, nu sunt jurist.
Deci x face un denunt calmnios impotriva lui Y .Y vrea sa-l dea in judecata pe x . Cit timp are dreptul sa o faca?
s-a pronuntat vreo hotarare?
este pronuntata vreo hotarare de achitare?adica nevinovat?
in cazul tau cred ca se poate face plangerea pt. denunt calomnios in termen de maxim 5 ani de la data savarsirii infractiunii dar macar spre finalul acestui termen trebuie sa se faca macar un act care sa fie comunicat faptuitorului astfel incat prescriptia raspunderii penale sa fie intrerupta (art. 122 alin. 1 lit. d ai art. 123 cod penal)
Re: denunt calomnios
da ?ruxmax wrote:Deci x face un denunt calmnios impotriva lui Y .Y vrea sa-l dea in judecata pe x .
si pt. savirsirea carei infractiuni vrea Y sa-l dea in judecata pe X ?
Dar a stabilit instanta de judecata in prealabil, caracterul mincinos al invinuirii ?
Caracterul mincinos al invinuirii nu poate fi considerat ca atare decit in cazul cind fapta ce constituie obictul invinuirii a fost cercetata in fond.
Deci intreb si eu ca adnonses : exista vtreo hotarire in acest sens ?
Daca nu : 10 (a) cpp sau poate 10(d) cpp.
Caracterul mincinos al invinuirii nu poate fi considerat ca atare decit in cazul cind fapta ce constituie obictul invinuirii a fost cercetata in fond.
Deci intreb si eu ca adnonses : exista vtreo hotarire in acest sens ?
Daca nu : 10 (a) cpp sau poate 10(d) cpp.
Maestre, ce insemna sa fie cercetata in fond? Cu alte cuvinte, o simpla ancheta politenesca nu e de ajuns pe a stabili daca denuntul este calomnios sau nu( presupun eu ca nespecialsit).Trebuie musai sa ajunga pe mina procuraturii, sau ma rog sa fie ceva legal???
Si ce inseamna 10 a, 10 d ccp, mai exact.
Scuze dar chiar nu ma pricep la chestii avocatesti...Oricum tare complicata treaba cu justitia...
Multam.
Si ce inseamna 10 a, 10 d ccp, mai exact.
Scuze dar chiar nu ma pricep la chestii avocatesti...Oricum tare complicata treaba cu justitia...
Multam.
Nu , nu s-a ajuns in instanta! Doar politia a facut o "ancheta". De fapt, politia a gresit , in senul ca aratat denuntul partii invinute ( cei cu prestarile de servcii). Nu cred ca e normal.
Pai, daca eu il denunt pe n ca-si bate nevaste , politia ii spune lui n ca eu l-am denuntat, ala vine si ma bate si pe mine, nu? Halal protectia surselor!
Pai, daca eu il denunt pe n ca-si bate nevaste , politia ii spune lui n ca eu l-am denuntat, ala vine si ma bate si pe mine, nu? Halal protectia surselor!
Stai linistit, nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de denunt calomnios.
Pentru a exista aceasta infractiune trebuia ca, urmare a cercetarii penale sa se fi intocmit rechizitoriu de catre Parchet si apoi trimis dosarul in instanta, iar instanta in urma cercetarii judecatoresti sa pronunte, pe fond, achitarea.
Dar mai bine spune-i prietenului x sa-si ia un avocat...e mai ...bine!
Multa bafta!
Pentru a exista aceasta infractiune trebuia ca, urmare a cercetarii penale sa se fi intocmit rechizitoriu de catre Parchet si apoi trimis dosarul in instanta, iar instanta in urma cercetarii judecatoresti sa pronunte, pe fond, achitarea.
Dar mai bine spune-i prietenului x sa-si ia un avocat...e mai ...bine!

Multa bafta!