chitanta olograf

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
megy

chitanta olograf

Post by megy » 28 Feb 2007, 21:12

o persoana fizica imprumuta cu o suma un SC si obtine de la reprezentantul societatii o chitanta olografa semnata si stampilata prin care se recunoaste imprumutul. Bineinteles ca imprumutul nu este restituit. Pot avea sanse pe cale somatiei de plata pentru recuperarea imprumutului? Multumesc.

dasefx

Post by dasefx » 01 Mar 2007, 01:41

Eu zic ca nu poti. In primul rand, nu prea vad cum poti face dovada exigibilitatii creantei pe calea somatiei de plata, avand la dispozitie doar inscrisul sub semnatura privata. Ma gandesc ca nu face nicio referire la termenul de restituire. In al doilea rand, interpretarea de catre instante a art 1 alin 1 din OG 5/2001 (si din cate stiu eu exista decizii ale ICCJ in acest sens), interpretare fata de care, personal, am niste rezerve, se face in sensul ca obligatia de plata a debitoarei trebuie sa rezulte din contracte de prestari servicii/executii de lucrari. Imprumutul nu prea se incadreaza, nu?

megy

Post by megy » 01 Mar 2007, 10:36

Termenul de restituire a imprumutului este mentionat in chitanta. De altfel s.c. a fost somata si prin executor sa-si achite datoria dar reprezentantul nici n-a vrut sa auda de asa ceva. :oops:

mariusms

Post by mariusms » 01 Mar 2007, 14:00

Mergi pe somatia de plata. Ai o suma de bani insusita prin inscris (chitanta).

aprilie

Post by aprilie » 01 Mar 2007, 17:13

art. 1 din OG 5 mai zice si de "orice alte prestatii" . E OK sa incerci procedura somatiei de plata. In cazul in care in contract ai clauza cu privire la dobanzi, calucleaza-le si cere-le si pe alea ca taxa e oricum fixa si nu risti nimic. Daca nu ai clauza privind dobanda, actualizeaza suma in conformitate cu prev OG 9/2000. In ambele cazuri trebuia sa anexezi un tabel de calcul al dobanzii clar ca sa il poata digera instanta (data scadentei , numar zile intarziere, cuantum dobanda etc)

megy

Post by megy » 02 Mar 2007, 10:29

Multumesc pentru ajutor. Imi voi incerca norocul pe somatie. :cafea:

Post Reply