Salut comunitatea acestui forum! Pb. pe care vreau sa v-o supun atentiei este urmatoarea:
- in apel, se pot solicita daune cominatorii, daca acestea nu au fost cerute la prima instanta, in cazul nerespectarii hotararii?
Precizare: la prima instanta ne-am judecat pt. program vizitare minor. In urma solutiei date doresc sa fac apel.
Mentionez ca in timpul judecarii pe fond a cauzei, am introdus si ordonanta presedintiala, in urma careia am obtinut un titlu executoriu. Precizez ca debitoarea refuza sa respecte hotararea data pe calea ordonantei , motiv pt care am apreciat ca ar fi oportun ca la apelul sentintei date pe fondul cauzei, sa solicit aceste daune cominatorii.
In acest fel debitoarea va fi constransa in a respecta hotararea judecatoreasca si nu va mai fi necesara o noua actiune in justitie, care ar insemna pierdere de timp ( asta este rationamentul meu) .
Multumesc anticipat celor care se vor osteni sa-mi dea o sugestie.
In apel se pot cere daune cominatorii, despagubiri ?
Solutii teoretice exista, singura problema, in practica apare atunci cand minorul nu vrea sa sa mearga in vizita.
Executorul, cu forta, nu poate scoate copilul din locuinta si sa-l predea creditorului.
Am participat odata la o astfel de executare, creditorul a avut noroc pentru ca a reusit sa lamureasca copilul sa plece in vizita.
Executorul, cu forta, nu poate scoate copilul din locuinta si sa-l predea creditorului.
Am participat odata la o astfel de executare, creditorul a avut noroc pentru ca a reusit sa lamureasca copilul sa plece in vizita.
In primul rand multumesc celor care mi-au raspuns.wittmann wrote:Xena, eu iti propun o alta varianta: banuiesc ca obligatia debitoarei este una personala, de intampini greutati in indeplinirea ei. Solicita instantei sa aplice debitoarei o amenda civila in favoarea statului conform 580^3 C.p.c.
In plan secundar, trebuie sa fac cateva precizari:
- daunele cominatorii, eventual amenda cominatorie ( amenda civila) as dori sa le solicit pe calea apelului, intrucat am vazut ca debitoarea NU respecta titlu executoriu obtinut in cererea de ordonanta presedintiala, cerere ce-a avut ca obiect tot stabilire program vizitare minor ( avand in vedere faptul ca pe aceasta cale se stabilesc masuri vremelnice, iar noi suntem in apelul pe fondul cauzei, avand ca obiect tot stabilire progr. vizitare minor);
-in art. 294 al. 2 C.pc. este stipulat ca " se vor putea cere ....si orice alte despagubiri ivite dupa darea hotararii primei instante" ;
-legat de aspectele precizate, intrebarea era daca in interpretarea art 294 al 2 C.p.c. pot solicita instantei daunele cominatorii, amenda civila, motivata fiind de refuzul debitoarei de a respecta titlu exec. din ordon.presed., tocmai pt e evita o eventuala actiune in instanta pe art. 580^3 C.p.c.?