partaj- interogatoriu
partaj- interogatoriu
Intr-o actiune de partaj, unul dintre parati la intrebarea din interogatoriul reclamantului "sunteti de acord ca terenul sa fie atribuit in natura in intregime reclamantului", raspunde afirmativ.
Mai poate el, ulterior, sa solicite atribuirea cotei sale in natura, sau chiar sa-i fie atribuit lui (paratului) intregul teren ?
Are raspunsul din interogatoriu valoarea unei marturisiri? Sau ... este admisibila o astfel de intrebare in interogatoriu ?[/b]
Mai poate el, ulterior, sa solicite atribuirea cotei sale in natura, sau chiar sa-i fie atribuit lui (paratului) intregul teren ?
Are raspunsul din interogatoriu valoarea unei marturisiri? Sau ... este admisibila o astfel de intrebare in interogatoriu ?[/b]
Pai, odata ce este de acord cu atribuirea in intregime reclamantului, instanta ia act de acest lucru care se consemneaza in incheiere, va fi mentionat si in motivarea hotararii. Nu mai poate primi cota parte din acel teren sau chiar terenul in intregime, se considera o renuntare la dreptul sau in calitate de mostenitor in favoarea altui comostenitor.
eu zic ca este (un acord), achiesarea paratului la pretentiile reclamantului, se refera la iesirea din indiviziune, adica la modalitatea - de impartire a imobilului - atribuirea in natura catre reclamant, urmeaza sa se stabileasca sulta ptr. parat.BABI wrote: , se considera o renuntare la dreptul sau in calitate de mostenitor in favoarea altui comostenitor.
Renuntarea la drept este cu totul altceva.
@BABI: tocmai de aceea am precizat ca raspunsul este cuprins in interogatoriu, instanta nu a "luat act de acordul partilor" si nu s-a consemnat acest lucru in incheiere; nici eu nu cred ca putem vb de o "renuntare la un drept" pentru care avem art.247 C.pr.civ.
@Melinda: consideri ca raspunsul la interogatoriu constituie o achiesare ?
cam asa zic si eu...din pacate trebuie sa sustin teza contrara...
mai astept idei...
@Melinda: consideri ca raspunsul la interogatoriu constituie o achiesare ?
cam asa zic si eu...din pacate trebuie sa sustin teza contrara...
mai astept idei...

Eu cred ca este admisibila cererea ulterioara, chiar in situatia exprimarii acordului prin interogatoriu, pentru ca la atribuirea bunului in natura, instanta trebuie sa ia in considerare o multime de criterii, nu poate fi vorba numai despre recunoasterea unei pretentii. Oricum, in procesul de partaj, partile au dubla calitate de reclamant si parat, indiferent daca se promoveaza sau nu cerere reconventionala.
Reclamantul solicita atribuirea bunului in natura iar paratul este de acord, cred ca instanta nu poate hotara in sens contrar, intrucat ar incalca principiul disponibilitatii in procesul civil.
Intradevar partile au calitati duble, dar cu toate acestea paratul daca are pretentii trebuie sa respecte termenul de depunere a cererii reconventionale. Consider ca instanta nu poate tine cont de pretentii ulterioare.
Intradevar partile au calitati duble, dar cu toate acestea paratul daca are pretentii trebuie sa respecte termenul de depunere a cererii reconventionale. Consider ca instanta nu poate tine cont de pretentii ulterioare.
Asa as zice si eu. Raspunsul dat la interogatoriu este de fapt o achiesare la pretentiile partii adevrse, aspect peste care instnta nu poate trece.Melinda wrote:Reclamantul solicita atribuirea bunului in natura iar paratul este de acord, cred ca instanta nu poate hotara in sens contrar, intrucat ar incalca principiul disponibilitatii in procesul civil.