recurs tardiv?

Discutii privind procedura civila
tamara

recurs tardiv?

Post by tamara » 12 Feb 2007, 20:27

In cazul in care, comunicarea hotararii, care poate fi atacata cu recurs in termen de 15 zile, este facuta pe 20 decembrie pentru una din parti iar aceasta trimite cererea de recurs prin posta, data de expediere fiind 5 ianuarie, aceasta cerere este tardiva sau considerata ca introdusa in termen?

deeea

Post by deeea » 12 Feb 2007, 22:53

La expedierea recursului prin posta conteaza data expedierii (data postei).
Din nefericire insa, daca am calculat eu corect, data de 5 ianuarie este a saisprezecea zi...

av_bbq

Post by av_bbq » 13 Feb 2007, 08:31

cred totusi ca e in termen. Se aplica prev art 101 C.pr civ, fiind termen procedural, se calculeaza pe zile libere prima si ultima neintrand in calcul...deci sunt 15

av_bbq

Post by av_bbq » 13 Feb 2007, 08:34

scuze cu numaratoarea stau cam rau :oops: sunt 16 intradevar. recursul e tardiv daca data de 5 ian e data postei nu data intrarii in registratura

tamara

Post by tamara » 14 Feb 2007, 01:08

Am invocat exceptia de tardivitate a recursului insa, un complet, format din trei judecatori, mi-a spus ca recursul a fost introdus in termen daca a fost expediat prin posta pe 5 ian (in a 16-a zi), motivand ca aceasta a fost ziua cand s-a sfarsit termenul :!:

Art. 101 C. proc. civ spune ca, termenele se inteleg pe zile libere, neintrand in socoteala nici ziua cand a inceput, nici ziua cand s-a sfarsit termenul.
Potrivit acestui text de lege, 20 decembrie, ziua comunicarii, nu intra in socoteala si dreptul de recurs trebuie exercitat pana in a 15-a zi, 4 ianuarie, deoarece 5 ianuarie este ziua cand s-a sfarsit termenul si aceasta zi nu se mai socoteste. Eu asa interpretez acest art.
Termenul de 15 zile de recurs este un termen imperativ ori, neintroducerea cererii de recurs in acest termen duce la sanctiunea decaderii.
De fapt, 5 ianuarie este sau nu ziua in care se sfarseste acest termen?
Ce presupune ziua in care se sfarseste termenul? In speta noastra deci, in ziua in care se sfarseste termenul, care nu se pune la socoteala, se poate in continuare exercita dreptul de recurs?
De asemenea, potrivit art. 104 C.proc. civ., actele de procedura trimise prin posta instanteleor judecatoresti se socotesc indeplinite in termen daca au fost predate recomandat la oficiul postal inainte de implinirea lui.
In conditiile in care predarea recomandat la oficiul postal s-a facut pe 5 ianuarie, putem considera ca s-a facut inainte de implinirea termenului?
Eu consider ca s-a facut dupa implinirea termenului insa, poate ma insel :?
Astept pareri :idea:

norocel

Post by norocel » 14 Feb 2007, 07:10

Si eu consider ca predarea la posta s-a facut dupa implinirea termenului (4 ianuarie).
Cred insa ca daca recursul s-ar fi depus la registratura instantei in data de 5 ianuarie (adica nu era expediat prin posta), ar fi fost in termen.
Particularitatea in cazul recursului expediat prin posta consta in faptul ca trebuie predat inainte de implinirea termenului.

justmailme

Post by justmailme » 14 Feb 2007, 08:55

Daca termenul se implineste in 5 ianuarie, eu cred ca e in termen recursul depus in 5 ianuarie, pana la ora 23.59, data postei. Ziua in care se implineste termenul este ultima zi in care se poate depune recursul, fiind in termen. Parca asa scria in cursurile de procedura...

bozo

Post by bozo » 15 Feb 2007, 02:06

Recursul a fost declarat in termen. Un termen procedural care incepe sa curga in 20 dec se implineste in 5 ian, pentru ca este format din 15 zile pline, nesocotindu-se nici ziua in care incepe sa curga( deci 20 dec.) si nici ziua in care se implineste (deci 5 ian.). La 15 zile pline, de 24 de ore, se adauga doua zile fractionate, prima, cea in care se primeste comunicarea, de la ora primirii comunicarii, si ultima, pana la ora inchiderii postei.

Un act de procedura se socoteste facut in termen daca se preda la posta inainte de implinirea termenului. Parca asa scrie codul. In cazul nostru, termenul se implinea pe 5 ian si expira la 12 noaptea. 5 ian este ultima zi a termenului, cea in care se implineste termenul.

Nu are nici o legatura inregistrarea cererii trimise prin posta la registratura. Cererea este depusa la instanta pe data depunerii la posta. Daca ar fi data registraturii, ce s-ar intampla cu o cerere trimisa in primele zile ale termenului, care se rataceste pe drum? Mie mi s-a intamplat ca o intampinare sa ajunga de la Bucuresti la Oltenita in 3 saptamani, in loc de 5 zile.

norocel

Post by norocel » 15 Feb 2007, 06:13

Comunicarea s-a facut in 20 decembrie.
Daca numaram 15 zile incepand din 21 decembrie, o sa constatam ca 4 ianuarie este a 15-a zi.
Cand recursul se depune prin posta, legea cere expres ca data postei (nu data primirii Bozo, ca nu despre asta discutam), sa fie anterioara implinirii termenului. (a se vedea art. 104 Cod pr civila)

cyclop

Post by cyclop » 15 Feb 2007, 09:42

Merg pe mana lui Bozo

bozo

Post by bozo » 15 Feb 2007, 19:28

A 15-a zi a termenului trebuie sa fie plina , adica 24 de ore. Daca termenul s-ar implini in 4 ian., aceasta zi nu ar mai fi plina, ar avea doar atatea ore pana la inchiderea postei.

mariusms

Post by mariusms » 15 Feb 2007, 19:44

Cyclop wrote:Merg pe mana lui Bozo
Ai mers bine. :lol:

bozo

Post by bozo » 15 Feb 2007, 19:54

Termenul se implineste, deci expira, pe 5 ian, la ora de inchidere a postei. Daca cererea e depusa inainte de aceasta ora, cand se implineste termenul, e depusa in termen, pentru ca el nu e inca implinit.

mariusms

Post by mariusms » 15 Feb 2007, 20:36

av_bbq wrote:scuze cu numaratoarea stau cam rau :oops: sunt 16 intradevar. recursul e tardiv daca data de 5 ian e data postei nu data intrarii in registratura
La termene nu sunt controverse. Te rog io frumos, da-ti cu parerea in alta parte. Uite ai un camp larg la divagatii, barfe etc.

bog28

Post by bog28 » 16 Feb 2007, 10:53

e in termen; eu calculez mereu 15+2 din ziua comunicarii si imi iese...

@norocel:"Si eu consider ca predarea la posta s-a facut dupa implinirea termenului (4 ianuarie).
Cred insa ca daca recursul s-ar fi depus la registratura instantei in data de 5 ianuarie (adica nu era expediat prin posta), ar fi fost in termen." -- cum asa? data implinirii termenului de apel/recurs/contestatie etc.. e unic indiferent de modalitatea de exercitare: depunere prin posta sau la registratura...poate ca n-am inteles bine exprimarea ta...

Post Reply