Trebuia intocmit un act autentic sau nu?

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
giovanni

Trebuia intocmit un act autentic sau nu?

Post by giovanni » 24 Jan 2007, 12:48

x si y sunt asociati la o societate comerciala, fiecare avand cate 50%. x se imprumuta de la y cu o suma de bani si incheie un act sub semnatura privata prin care se obliga ca pana la data de ... sa ii achite datoria, in caz contrar partea sa de 50% sa treaca in patrimoniul coasociatului in contul datoriei. Trece termenul stipulat drept scadenta si datoria nu este achitata.
Intrebare: este valabil actul sub semnatura privata sau trebuia respectata ad validitatem forma autentica?

Melinda

Post by Melinda » 24 Jan 2007, 14:45

Eu cred ca actul este valabil si are valoarea unui antecontract.
Urmeaza ca Y sa se adreseze instantei pt. pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic. 1073 si 1077 C.civ.

krisstina

Post by krisstina » 24 Jan 2007, 17:23

Depinde de forma juridica a societatii si de existenta sau nu a unui teren ca aport la capitalul social.

Legea 31/1990

TITLUL II
Constituirea societatilor comerciale

CAPITOLUL I
Actul constitutiv al societatii

Art. 5. - (...)

(6) Actul constitutiv se incheie sub semnatura privata, se semneaza de toti asociatii sau, in caz de subscriptie publica, de fondatori. Forma autentica a actului constitutiv este obligatorie atunci cand:
a) printre bunurile subscrise ca aport la capitalul social se afla un teren;
b) se constituie o societate in nume colectiv sau in comandita simpla;
c) societatea pe actiuni se constituie prin subscriptie publica.

giovanni

Post by giovanni » 24 Jan 2007, 17:57

Art. 202. - (1) Partile sociale pot fi transmise intre asociati.

Legea soc. com. nu spune ca trebuie sa se faca prin act autentic. Unde legea nu distinge, nici noi nu ar trebui sa distingem.
Dar pe de alta parte, daca avem ca aport si un imobil, zic eu ca ar trebui respectat principiul simetriei.
Nici nu mai stiu ce sa cred.
Poate ma va lumina cineva.

charlotte

Post by charlotte » 24 Jan 2007, 19:38

Pentru vanzarea unei constructii nu se cere forma autentica ad validitatem.Daca e teren... e teren.. dar se transmit partile sociale. :grin: :grin: :grin: si ce ca ai ca aport si un teren? Partile sociale sunt cu totul altceva. Poate ma insel, dar poate nu.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

In alta ordine de idei, pentru contractul de cesiune nu se cere forma autentica ad validitatem.

Eu asa stiu, ca Registrul Comertului pretinde forma autentica doar in cazul in care partile sociale se transmit gratuit. Pentru ca in acest caz avem de a face cu o donatie.

Eu as spune ca actul este perfect ok. Dar , cel mai bine ar fi sa te interesezi la ORC. Daca ei spun ca actul e ok , s-a constatat ca imprumutul nu s-a restituit , faci si tu un nou act constitutiv si mentionezi ce trebuie.

Din pacate asa se pune problema. Totul depinde de ORC si de judele delegat. :lol: :lol: :lol:

Against_

Post by Against_ » 26 Jan 2007, 00:47

parerea mea e ca problema e mai incurcata dat fiind ca nu este o cesiune ci o penalitate aplicata obligatiei restante.
Trebuie sa existe o AGA in care sa se aprobe toata schema mai ales ca au 50/50.

giorgia

Post by giorgia » 26 Jan 2007, 01:27

1) Ar fi bine de stiut ce forma juridica imbraca aceasta societate?
2) x si y sunt unicii asociati?
3) Care este modalitatea de transmitere a partilor sociale prevazuta in actul constitutiv?
Inscrierea cesiunii ce prevede transmiterea partilor sociale la ORC trebuie sa imbrace forma autentica!
In speta nu poate fi vorba de o cesiune!
Poate recupera datoria numai prin introducerea unei actiuni in justitie pe dreptul comun!

Pelerinul

Post by Pelerinul » 26 Jan 2007, 08:58

Imprumutul este imprumut. Partile sociale fac obiectul unor operatiuni ciudate, un fel de struto-camila: pe de o parte garanteaza restituirea sumei imprumutate, pe de alta parte sunt obiectul unei cesiuni sub conditie.
In acest moment este nevoie de un contract de cesiune intre cei doi.
Apoi se adopta o hotarare a adunarii generale in acest sens. Nici contractul de cesiune si nici hotararea nu trebuie intocmite in forma autentica!

giovanni

Post by giovanni » 27 Jan 2007, 20:25

Intr-un final am sfatuit omul sa ceara declaratie autentica de la mostenitori (in speta sotia si fiul) cum ca renunta la partea lor de 50% din societate care le-a fost transmisa prin moartea autorului lor in contul datoriei. Apoi pe baza declaratiei autentice sa vedem ce ar fi de facut.
Iar in caz ca mostenitorii nu vor fi de acord, atunci vom avea actiune directa impotriva lor pentru restituirea sumei de bani imprumutate, evident acestia ramanand pe mai departe actionari la societate ca succesori ai fostului actionar.

Post Reply