1191/2 C.civ.

Discutii privind procedura civila
jojo

1191/2 C.civ.

Post by jojo » 20 Jan 2007, 16:37

Este admisibila marturia pentru stabilirea unui fapt ANTERIOR incheierii contractului?

Mai exact; in contract sta scris ca pretul s-a achitat mai inaintea semnarii lui, apoi vanzatorul sustine ca n-a primit banii
Considerati ca in acest caz este admisibila proba cu martori (pt. a dovedi neplata pretului) ori se aplica interdictia prevazuta de art. 1191 alin.2 C.civ.?

charlotte

Post by charlotte » 20 Jan 2007, 16:53

jojo

Post by jojo » 20 Jan 2007, 17:03

Sigur ca ajuta, multumesc din suflet! :cafea:

jojo

Post by jojo » 20 Jan 2007, 17:27

Da.
Am inteles ideea centrala.
Pe scurt, relativ la speta mea, daca reclamantul se opune probei cu martori si invoca cele din alin.2 1191, instanta respinge marturia. Sau ar fi frumos :lol: s-o faca.

Am inteles ideea centrala? :roll: :lol:

charlotte

Post by charlotte » 20 Jan 2007, 17:28

da. :-D :-D :-D

:floare: :floare: :cafea: :cafea:

actor

Post by actor » 21 Jan 2007, 06:26

neplata pretului e un fapt juridic.poate fi dovedit cu orice mijloc de proba.

jojo

Post by jojo » 21 Jan 2007, 07:25

actor wrote:neplata pretului e un fapt juridic.poate fi dovedit cu orice mijloc de proba.
Hm, stiu ce zici, tocmai din acest motiv am cerut parerea voastra.
Insa:
1. dolul, violenta, eroarea etc. se pot dovedi intotdeauna cu martori. clar.
2. actele/faptele juridice (compensatia, remiterea datoriei, plata etc) pot fi dovedite cu marturie daca sunt ULTERIOARE incheierii inscrisului. Stim si asta.

Dar daca faptul juridic contestat este anterior incheierii contractului (inscrisului)?

actor

Post by actor » 21 Jan 2007, 07:45

Jojo, ce-i ala fapt juridic?

jojo

Post by jojo » 21 Jan 2007, 07:51

In sens larg sau restrans? :lol:
De ce intrebi?
Ce nu inteleg?

actor

Post by actor » 21 Jan 2007, 07:55

pai de ce ar fi nevoie de un inscris pt a constata un fapt juridic din moment ce "faptuitorul" n-a avut intentia de a produce efecte juridice?

jojo

Post by jojo » 21 Jan 2007, 09:32

Actor, nu ma prind nicicum. :oops:

Inscrisul exista, paratul (cumparator) contesta plata pretului, pret care a fost achitat mai inaintea semnarii inscrisului.
Intrebarea e, daca este admisibila proba cu martori in pofida interdictiei prevazute in alin.2 1191?

Eu zic ca nu.

actor

Re: 1191/2 C.civ.

Post by actor » 21 Jan 2007, 09:42

JOJO wrote:Considerati ca in acest caz este admisibila proba cu martori (pt. a dovedi neplata pretului) ori se aplica interdictia prevazuta de art. 1191 alin.2 C.civ.?
Jojo, nu mai inteleg nimic.
Tu te referi la posibilitatea vanzatorului de a dovedi neplata pretului sau la ce te referi?

jojo

Re: 1191/2 C.civ.

Post by jojo » 21 Jan 2007, 09:45

actor wrote:Tu te referi la posibilitatea vanzatorului de a dovedi neplata pretului sau la ce te referi?
Da, da, imi cer scuze!!! Vanzatorul contesta.

sechmet

Post by sechmet » 21 Jan 2007, 09:47

Plata este act juridic si nu fapt juridic.
In privinta neplatii pretului, intrebarea este daca ai putea sau nu sa faci dovada negativa.

Post Reply