Dupa cat timp este chemat invinuitul sa dea cu subsemnatul ?

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
gim05

Dupa cat timp este chemat invinuitul sa dea cu subsemnatul ?

Post by gim05 » 13 Dec 2006, 21:47

Dupa cat timp de la depunerea unei plangeri penale la o sectie de Politie din Bucuresti este chemat invinuitul sa "dea cu subsemnatul" ?

alinutzza

Post by alinutzza » 13 Dec 2006, 22:10

1. Se fac acte premergatoare, se stabileste o stare de fapt, si daca exista indica ca faptuitorul se face vinovat de savarsirea infractiunii, procurorul confirma inceperea urmaririi penale propusa de organul de cercetare, apoi se citeaza invinuitul. In functie de complexitatea cauzei, numarul de persoane implicate in ancheta, nr de dosare repartizate fiecarui politist, interesele care exista in cauza, poate dura de la cateva zile la mai multi ani.
2. Se fac acte premergatoare etc - si daca nu exista indicii de vinovatie se da neinceperea urmaririi penale, astfel incat nimeni nu-l mai citeaza (sau il citeaza si i se ia doar declaratie pe coala alba).
3. Te duci la politie sau parchet si intrebi cand intentioneaza sa-l cheme.

justice4all

Post by justice4all » 13 Dec 2006, 22:37

adaug o intrebare conexa am o cauza cu 14 persoane arestate pt 4 luni si de 2 ani nu se misca un act in dosar stiti cumva vreo decizie cedo care limiteaza in timp o actiune penala pusa in miscare?adica nu e cazul sa finalizeze treaba?mersi

alinutzza

Post by alinutzza » 13 Dec 2006, 22:48

Poti invoca Lettelier c/a Franta si inca cateva ce vizeaza durata rezonabila a arestarii preventive din perspectiva art 5 par 3 CEDO. Ideea ca nu exista un termen fix, iar persistenta pericolului social se poate atenua in timp, autoritatile nationale au obligatia de a depune toate diligentele pentru conducerea cu celeritate a procedurilor judiciare. Depinde insa de instanta sa admita.
Pentru o dezvoltare a acestei idei - vezi "Arestarea preventiva", scrisa de Coras Leontin la editura Beck (daca imi aduc aminte bine, o carte rosie). E super.
Ca practica - exista mai multe decizii de speta pronuntate de Curtea de Apel Alba Iulia (indeosebi cea referitoare la inculpatul Hidisan Ioan Paul -arestat preventiv 26 luni, condamnat in prima instanta la 10 ani pt 215 al 1-5, prejudiciu cam 6 mld, casat cu trimitere in apel pe procedura si ulterior pus in libertate - se gaseste intr-o revista Dreptul de anul acestea).
Pe de alta parte - in cazul tau - in maxim 2 luni se emite rechizitoriul sau altfel inculpatii sunt pusi in liberatate (cel putin asa am inteles).

alinutzza

Post by alinutzza » 13 Dec 2006, 22:49

Poti invoca Lettelier c/a Franta si inca cateva ce vizeaza durata rezonabila a arestarii preventive din perspectiva art 5 par 3 CEDO. Ideea ca nu exista un termen fix, iar persistenta pericolului social se poate atenua in timp, autoritatile nationale au obligatia de a depune toate diligentele pentru conducerea cu celeritate a procedurilor judiciare. Depinde insa de instanta sa admita.
Pentru o dezvoltare a acestei idei - vezi "Arestarea preventiva", scrisa de Coras Leontin la editura Beck (daca imi aduc aminte bine, o carte rosie). E super.
Ca practica - exista mai multe decizii de speta pronuntate de Curtea de Apel Alba Iulia (indeosebi cea referitoare la inculpatul Hidisan Ioan Paul -arestat preventiv 26 luni, condamnat in prima instanta la 10 ani pt 215 al 1-5, prejudiciu cam 6 mld, casat cu trimitere in apel pe procedura si ulterior pus in libertate - se gaseste intr-o revista Dreptul de anul acestea).
Pe de alta parte - in cazul tau - in maxim 2 luni se emite rechizitoriul sau altfel inculpatii sunt pusi in liberatate (cel putin asa am inteles).

gim05

Post by gim05 » 14 Dec 2006, 07:54

Daca merg la Politie sa intreb cand au de gand sa-l cheme cu siguranta vor zice sa astept.
In privinta acestui termen de asteptare exista vreo decizie CEDO sau altceva ce as putea sa invoc ?

luc4s

Post by luc4s » 14 Dec 2006, 12:53

gim05 wrote:Daca merg la Politie sa intreb cand au de gand sa-l cheme cu siguranta vor zice sa astept.
In privinta acestui termen de asteptare exista vreo decizie CEDO sau altceva ce as putea sa invoc ?
:-D

comisar

Post by comisar » 14 Dec 2006, 14:41

Atit timp cit nu este un termen legal de rezolvare a unui dosar,nu se poate invoca un anumit timp de invitare la sediul politiei,d-l politist este considerat un fel de ministru la locul sau de munca si nu prea tine cont de insistentele avocatilor ori altor bagatori de seama.

wittmann

Post by wittmann » 14 Dec 2006, 15:01

Exista termen legal: "termenul rezonabil" prevazut de art 6 din CEDO. Dar nu-i nimic... stiu ca asta nu se preda la Academia de Militie. :-D :evil:

luc4s

Post by luc4s » 15 Dec 2006, 07:57

Eu cu unele dosare am stat si un an :grin:
Desigur, din cauze obiective :P

mona33

Post by mona33 » 21 Dec 2006, 18:12

fac 2 ani in ianuarie!!!!!!!

alinutzza

Post by alinutzza » 21 Dec 2006, 19:50

Mai stai, ca poate se prescrie. :aplauze:
Tot ce ai putea sa faci e sa formulezi o plangere la procurorul care supravegheaza urmarirea penala sau la cel ierarhic superior ca subordonatii "tergiverseaza dosarele", incearca si la CSM pe sectia procurori.
Risti in schimb sa "nevrozezi" organul de ancheta, ceea ce nu e prea indicat... K te-ai putea trezi cu solutia proasta (oricare ar fi aceea).

Post Reply