omor calificat sau nu

Discutii privind Dreptul Penal
mariuca

omor calificat sau nu

Post by mariuca » 01 Dec 2004, 15:49

omorul intre concubini poate fi calificat? ce parere aveti?

innuenda

Post by innuenda » 01 Dec 2004, 21:35

pai sigur ca poate fi calificat, de exemplu daca e cu premeditare; altceva cred ca ai vrut sa intrebi, anume daca s-ar incadra la art.175 (1) pct.c, nu?

mariuca

Post by mariuca » 01 Dec 2004, 21:56

exact inuuenda ma refeream la art 175 (1) pct. c din CP, nu am precizat io pt. ca m-am gandit ca o sa va dati voi seama ce ma roade de fapt.

elis

Post by elis » 02 Dec 2004, 07:34

Nu se incadreaza in art. 175 lit c pentru ca nu sunt soti iar in privinta rudelor apropiate, daca ar trai in concubinaj, atunci omorul ar fi calificat, dar nu pentru ca sunt concubini ci pentru ca sunt rude apropiate.

mariuca

Post by mariuca » 02 Dec 2004, 08:02

exista o Lege 217/2003 privind prevenirea si combaterea violentei in familie, ei aceasta lege in art 4 largeste sfera membrilor de familie asimilindu-i si pe concubini.
pe mine ma intereseaza daca fapta de omor intre concubini poate fi incadrata la art 175 (1)ptc.c coroborat cu aceata Lege217/2003 art4?
mutam

elis

Post by elis » 02 Dec 2004, 08:26

Parerea mea este in continuare ca nu putem vorbi de omor calificat deoarece legea penala vorbeste doar de soti si rude apropiate.

marriadellia

Post by marriadellia » 02 Dec 2004, 09:22

art 149 C.p. - rude apropiate: ascendentii si descendentii, fratii si surorile, copiii acestora, precum si persoanele infiate. Pentru a exista aceasta imprejurare agravata calitatea de soti sau rude apropiate trebuie sa existe in momentul savarsirii infractiunii. art 4 al Legii 217/2003 stipuleaza ca si persoanele care au stabilit relatii asemanatoare acelora dintre soti vor beneficia de prevederile acestei legi, dar aceste relatii trebuie dovedite in urma unei anchete sociale.

sofia

Post by sofia » 02 Dec 2004, 09:52

Si parerea ta este ca daca se dovedesc relatiile de concubinaj fapta poate fi calificata ca fiind omor calificat?

marriadellia

Post by marriadellia » 02 Dec 2004, 10:06

daca se mai tin cont de legile date in tara asta, ar trebui ca fapta sa fie calificata fiind drept agravata, dar depinde de ancheta sociala, daca cei doi locuiau impreuna, se gospodareau impreuna, deci trebuie sa se fi comportat asemanator cu o relatie intre soti.

sofia

Post by sofia » 02 Dec 2004, 10:14

marriadellia wrote:daca se mai tin cont de legile date in tara asta, ar trebui ca fapta sa fie calificata fiind drept agravata, dar depinde de ancheta sociala, daca cei doi locuiau impreuna, se gospodareau impreuna, deci trebuie sa se fi comportat asemanator cu o relatie intre soti.
Nu pot spune ca am o parere definitiva cu privire la aceasta problema dar cred ca fara o prevedere expresa in acest sens, nu putem extinde aria de aplicare a unui text penal.

innuenda

Post by innuenda » 02 Dec 2004, 18:01

Normele cuprinse in L.217/2003 sunt norme speciale, referitoare la violenta in familie si, deci, de stricta interpretare. M-am uitat un pic pe lege, la definirea termenilor si cred ca articolul la care faceai referire era Art. 4.
De efectele prezentei legi beneficiaza si persoanele care au stabilit relatii asemanatoare acelora dintre soti sau dintre parinti si copil, dovedite pe baza anchetei sociale.
Categoric nu se aplica la omorul calificat.

virtual

Post by virtual » 03 Dec 2004, 14:21

innuenda si sofia aveti dreptate fara indoiala.
Norma speciala nu poate fi invocata in acest caz, pentru ca ar fi vorba si de o analogie clara in defavoarea inculpatului, fapt interzis de principiul legalitatii incriminarii si pedepsei.

Deci fapta ramane 174 C. pen. Daca se doreste modificarea Codului penal, trebuie precizata expres, nu pe baza interpretarii..

Apropo, L. 217 ce fel de lege e? Ca daca e ordinara discutia nu isi mai avea sens ab initio.

In concluzie, ma raliez fara rezerve antevorbitorilor.

mariuca

Post by mariuca » 04 Dec 2004, 09:46

Norma speciala nu deroga de la cea generala?

elis

Post by elis » 04 Dec 2004, 10:23

Norma speciala deroga de la norma generala dar aici nu este vorba despre acest lucru ci despre intrepretarea normei penale.
Dupa cum stim, normele penale sunt de stricta interpretare si nu este permis sub nici o forma ca efectul intrepretarii sa fie crearea unei norme noi.
Art. 4 din Legea nr. 217/2003 are urmatorul continut: "De efectele prezentei legi beneficiaza si persoanele care au stabilit relatii asemanatoare acelora dintre soti sau dintre parinti si copil, dovedite pe baza anchetei sociale."
Iar in art. 3 se arata ca:
"In sensul prezentei legi, prin membru de familie se intelege:
a) sotul;
b) ruda apropiata, astfel cum este definita la art. 149 din Codul penal."

Prin urmare, daca am aprecia ca art. 4 a dus la modificarea implicita a art. 175 lit "c" cod penal, ar insemna sa extindem nepermis sfera de aplicare a Legii nr. 217/2003.
Si te intreb pe tine, cum crezi ca deroga:
1 adauga pe langa "sot" si "rude apropiate" si "concubin";
2. prin "rude apropiate" ar urma sa intelegem si concubini;
3. prin "concubini" ar trebui sa intelegem si "soti"?

mariuca

Post by mariuca » 04 Dec 2004, 11:43

atunci scopul acestei legi care credeti ca este? :roll:

Post Reply