abberratio ictus

Discutii privind Dreptul Penal
mariusms

Re: abberratio ictus

Post by mariusms » 17 Dec 2006, 14:51

mihai440 wrote:Nu stiu daca s-a mai discutat, pt ca nu am gasit p forum ceva asemanator,
asa ca va rog sa va dati cu parerea.
am cautat si pe ICCJ dar nu am gasit , poate nu am cautat eu bine. Daca
ati gasit o hotarare a instantei in acest sens va rog sa-mi spuneti.

A intentionand sa-l omoare p B trage cu arma dar il nimereste pe C, care decedeaza.

Cum va raspunde A pentru fapta sa?
Este intentie indirecta?
Daca se trage cu arma in cineva iar in jurul sau sunt mai multe persoane, ceea ce face foarte posibil ca glontul sa intre in doua sau mai multe persoane sau pur si simplu sa intre in altcineva decat "destinatarul", intentia directa/indirecta nu mai poate fi exclusa.
Deci va fi tentativa de omor in concurs cu omor.

A se vedea si Decizia nr. V din 20 februarie 2006
"........................................................................................................
Admit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Stabilesc ca actele de violenta cu intentia de a ucide, savarsite in aceeasi imprejurare asupra a doua persoane, dintre care una a decedat, constituie atat infractiunea de omor - simplu, calificat sau deosebit de grav - comisa asupra unei singure persoane, cat si tentativa de omor, dupa caz, simplu, calificat sau deosebit de grav, aflate in concurs.

Agravanta prevazuta in art. 176 alin. 1 lit. b) din Codul penal nu este aplicabila in cazul faptelor mentionate.

Obligatorie, potrivit art. 4142 alin. 2 din Codul de procedura penala.

Pronuntata in sedinta publica, astazi, 20 februarie 2006."

mihai440

Post by mihai440 » 17 Dec 2006, 19:37

am gasit si eu decizia respectiva, dar nu este asemanatoare cu speta noastra.
in acea decizie, subiectul activ, a actionat cu intentia de a le omora p ambel persoane, dar datorita unor imprejurari independente de vointa sa rezultatul nu a fost cel asteptat.
in cazul nostru A a vrut sa-l omoare doar p B, dar din nefericire nu a reusit. L-a omorat p saracul de C

mariusms

Post by mariusms » 17 Dec 2006, 19:50

Diferenta este doar in ceea ce priveste forma intentiei, daca este directa sau indirecta. Incadrarea juridica este aceeasi.

mihai440

Post by mihai440 » 17 Dec 2006, 20:14

din cate am inteles de pe forum si de la Boroi majoritatea ,,doctrinarilor,, spune ca exista o singura infractiune.
Dar el (Boroi) si Bulai sustin ca ar atrebui retinut concursul de infractiuni

parole

Post by parole » 21 Dec 2006, 01:57

Mitrache si catedra de penal spun ca e unitate de infractiune pentru ca se apara o singura valoare sociala, viata individului, fie ca vorbim de B, C sau cine vreti voi. Nu e cea mai solida argumentare juridica dar cred ca asta-i o solutie rezonabila avand in vedere ca in sistemul nostru pedepsele nu se cumuleaza ci se contopesc. Asa ca practic ma lasa rece in ce masura mai am sau nu o tentativa de omor. Mai mult asta dovedeste si printre altele ca instantele sunt mai pragmatice si mai eficiente si nu abereaza in teorii ale chibritului ca boroi si alti ilustrii penalisti.

ion_balcon

Post by ion_balcon » 21 Dec 2006, 03:02

asa e domnule parole,dar mai apare o problema:examenul la inm.asta se da grila si in grile poate apare si o intrebare de genul asta,asa ca pe mine unu nu ma lasa rece nimic

Post Reply