prin cerea de chemare in judecata, reclamantul societate comerciala solicita obligarea paratului la suma de 900.000.000 lei vechi reprezentand:- 700.000.000 daune materiale si 200.000.000 daune morale.
instanta sesizata este judecatoria.
dupa administrarea probelor, prin expertiza, valoarea daunelor materiale e stabilita la 1.100.000.000 lei si societatea reclamanta isi mareste catimea pana la aceasta valoare, mentinand si cererea de daune-morale 200.000.000 lei.
art.18 indice 1 C.pr.civ.: "instanta investita potrivit dipozitiilor referitoare la competenta dupa valoarea obiectului cererii ramane competenta sa judece chiar daca, ulterior investirii, intervin modificari in ceea ce priveste cuantumul valorii aceluiasi obiect"
intrebarea adresata de un coleg este daca judecatoria isi va declina competenta avand in vedere ca daunele materiale depasesc ele singure un miliard lei, si disp. art.18 indice 1 care se aplica numai in cazul in care intervin modificari doar in cea ce priveste acelasi obiect
eu vad doua problele:
-ce se intelege prin "cuantumul valorii aceluasi obiect" ?
-pot fi considerate daunele materiale si daunele morale, doua obiecte diferite ?
opinia mea: desi se solocita daune materiale cat si morale, actiunea are un sigur obiect/obiect unic intrucat se solicita protejarea aceluiasi drept incalcat, iar art.18 indice1 este pe deplin aplicabil

cica pe o speta asemanatoare, C.Ap.Buc. s-ar fi pronuntat in sensul contrar opiniei mele. ce parere aveti ?