Nu stiu daca s-a mai pus problema - dar, in situatia in care sotii in comun dobandesc in timpul casatoriei partile sociale la un SRL si actiuni la un SA, dupa divort - cum le impart? Situatia este ca sunt inregistrate la ORC doar pe numele unuia dintre soti - parat.
Am gasit putina practica - o decizie a Curtii de Apel Craiova din 1999 cam desueta si un articol in RDC.
Am formulat capetele de cerere astfel:
1: sa se constate ca sub durata casatoriei partile au dobandit in comun x parti sociale la SC GIGI SRL si Y actiuni la SC JIMI SRL;
2. sa fie obligat sotul neasociatsa-mi achite o sulta corespunzatoare cotei mele de contributie de 1/2 reprezentand contravaloarea patriminului societatii SC GIGI SRL, suma ce va fi stabilita in baza unei expertize de specialitate , precum si la plata cote de 1/2 din valoarea actiunilor la SC JIMI SRL.
instanta mi-a incuviintat expertiza contabila.
Ce parere aveti?
Ati partajat vreodata un SRL sau SA?
actiunile se pot imparti linistit la 2 ca sunt titluri negociabile, e OK.
Cu partile sociale ma tem ca e o alta poveste, nu sunt titluri negociabile. Asa ca eu zic ca sotul neasociat nu poate primi decat sulta, obligatia de partajare exista dar insotita de obligatia de a le atribui sotului asociat.
Unde am eu o problema e la expertiza. Ca sa ne intelegem, se partajeaza partile sociale si nu patrimoniul societatii, care este al sociatatii, persoana juridica distincta, si nu bun comun al sotilor.
Cu partile sociale ma tem ca e o alta poveste, nu sunt titluri negociabile. Asa ca eu zic ca sotul neasociat nu poate primi decat sulta, obligatia de partajare exista dar insotita de obligatia de a le atribui sotului asociat.
Unde am eu o problema e la expertiza. Ca sa ne intelegem, se partajeaza partile sociale si nu patrimoniul societatii, care este al sociatatii, persoana juridica distincta, si nu bun comun al sotilor.
Eu sustin ca se se evaleaza patrimoniul societatii - SRL, se imparte la 1/2 si apoi se atribuie sotului neasociat suma aferenta. Este evident ca patrimoniul apartine societatii - nu exista nici o indoiala. Dar - cum sa imparti partile sociale. Natura juridica a acestora le determina un caracter intuituu personae, si apoi, partile sociale se materializeaza (din punctul meu de vedere) in patrimoniul societatii. Nu e vorba de un SRL de cartier, ci de o afacere in care s-a investit foarte mult, s-au achizitionat imobile, masini, etc. Toate aceste investitii s-au facut cu aportul sotului asociat - din bani comuni. Este injust ca sotul neasociat - cu ai carui bani de asemenea s-a finantat afacerea, sa ramana cu nimic.