Practica pe Legea 39/2003 - daca cunoasteti
Practica pe Legea 39/2003 - daca cunoasteti
M-ar interesa daca cunoasteti - personal, din auzite sau din citite, solutii irevocabile pronuntate de ICCJ sau alte instante referitor la infractiunea de grup infractional organizat prevazuta de Legea 39/2003 pentru combaterea criminalitatii organizate. In situatia in care stiti si de ceva achitari - ar fi beton...
Eu am cautat pe site-ul ICCJ dar nu am gasit nimic semnificativ si nici nu am gasit prin culegerile de practica judiciara.
Va multumesc anticipat.
Eu am cautat pe site-ul ICCJ dar nu am gasit nimic semnificativ si nici nu am gasit prin culegerile de practica judiciara.
Va multumesc anticipat.
Asta poate pentru ca procesele merg relativ greu si, avand in vedere si faptul ca este o lege relativ noua, nu prea s-au pronuntat hotarari definitive la suprem (irevocabile sunt in civil).
Totusi, deduc ca te intereseaza numai solutiile de achitare. Eu personal nu am auzit de achitari pana acum pe astfel de infractiuni, dar daca vrei sa detaliezi un pic speta poate punem mana de la mana si te ajutam sa scoti o mustrare
Totusi, deduc ca te intereseaza numai solutiile de achitare. Eu personal nu am auzit de achitari pana acum pe astfel de infractiuni, dar daca vrei sa detaliezi un pic speta poate punem mana de la mana si te ajutam sa scoti o mustrare

Multumesc de idee, dar mustrarea nu prea tine ca inculpatii sunt un pic majori...
Nu ma interesa exclusiv achitarea - cat mai curand sa stiu ce pedepse se dau pe la alte instante din tara.
Speta ca atare nu prea are importanta, pentru ca cel putin dosarele de DIICOT pe care eu le-am vazut poarta acelasi tipar, fiind vorba in esenta de un grup infractional organizat in vederea savarsirii de infractiuni grave : santaj, inselaciune, trafic de persoane, furt calificat etc.
Nu ma interesa exclusiv achitarea - cat mai curand sa stiu ce pedepse se dau pe la alte instante din tara.
Speta ca atare nu prea are importanta, pentru ca cel putin dosarele de DIICOT pe care eu le-am vazut poarta acelasi tipar, fiind vorba in esenta de un grup infractional organizat in vederea savarsirii de infractiuni grave : santaj, inselaciune, trafic de persoane, furt calificat etc.
Sunt un pic dezamagita! Chiar nimeni nu a avut o speta de Legea 39/2003?
Imi vine greu sa cred.
Sau avocatii au doar opinii pertinente pe "marete"infractiuni de lovire si furt calificat?
Nu as irosi timpul nimanui daca ar exista practica pe iccj.ro sau pe alte portaluri.
Personal am gasit mai multe dosare pe Curtea de Apel Bucuresti, Timis, Iasi, Pitesi- dar din pacate fara solutie.
Si DIICOT-ul nu-mi zice statistica, k nu ma iubeste....
Imi vine greu sa cred.
Sau avocatii au doar opinii pertinente pe "marete"infractiuni de lovire si furt calificat?
Nu as irosi timpul nimanui daca ar exista practica pe iccj.ro sau pe alte portaluri.
Personal am gasit mai multe dosare pe Curtea de Apel Bucuresti, Timis, Iasi, Pitesi- dar din pacate fara solutie.
Si DIICOT-ul nu-mi zice statistica, k nu ma iubeste....

alinutzza wrote:Multumesc de idee, dar mustrarea nu prea tine ca inculpatii sunt un pic majori...
Am auzit de niste spete, dar ce te intereseaza mai exact, in afara de pedepse? Ca nu ai fost prea explicita...
Ca pedepse: 10 ani, 11 ani, 15 ani, 19 ani etc.

In masura in care stiu alte pedepse pronuntate pentru art 7 din Legea 39/2003, pot sa anticipez oarecum si pedeapsa ce se va aplica in cazul care ma intereseaza.
Respectiv - infractiunile care fac obiectul trimiterii in judecata sunt: aderare la un grup infractional organizat - prev de art 7 al 1 rap la art 2 lit b pct 4 si 9 din Legea 39/2003, santaj - art 194, al 1 C.p., proxenetism - art 329 al 1 si 3 C.p., vatamare corporala - art 181, distrugere - art 217 al 1 C.p., violare de domiciliul - art 192 C.p. In situatia in care infractiunile in vederea carora s-a initiat grupul nu se dovedesc - subzista de una singura infractiunea de "aderare la grup"? In plus, ma intereseaza motivarea instantei pe condamnare la "aderare". Daca justifica cumva solutia, spunand ceva de genul "vinovatia inculpatilor este dovedita de ....."
Respectiv - infractiunile care fac obiectul trimiterii in judecata sunt: aderare la un grup infractional organizat - prev de art 7 al 1 rap la art 2 lit b pct 4 si 9 din Legea 39/2003, santaj - art 194, al 1 C.p., proxenetism - art 329 al 1 si 3 C.p., vatamare corporala - art 181, distrugere - art 217 al 1 C.p., violare de domiciliul - art 192 C.p. In situatia in care infractiunile in vederea carora s-a initiat grupul nu se dovedesc - subzista de una singura infractiunea de "aderare la grup"? In plus, ma intereseaza motivarea instantei pe condamnare la "aderare". Daca justifica cumva solutia, spunand ceva de genul "vinovatia inculpatilor este dovedita de ....."
Pai aderarea nu este conditionata de savarsirea unor infractiuni, legea spune aderarea in scopul savarsirii unor infractiuni, iar daca acelea se savarsesc se aplica regulile concursului de infractiuni.
Dovedirea aderarii difera de la caz la caz, nu exista un tipar. Dar, in esenta, este suficient sa se dovedeasca apelarea la serviciile unui astfel de grup sau orice act prin care se permite realizarea scopului pentru care grupul s-a constituit.
Dovedirea aderarii difera de la caz la caz, nu exista un tipar. Dar, in esenta, este suficient sa se dovedeasca apelarea la serviciile unui astfel de grup sau orice act prin care se permite realizarea scopului pentru care grupul s-a constituit.
Ar trebui dovedite urmatoarele aspecte:alinutzza wrote:In plus, ma intereseaza motivarea instantei pe condamnare la "aderare". Daca justifica cumva solutia, spunand ceva de genul "vinovatia inculpatilor este dovedita de ....."
- aderarea la un grup infractional organizat presupune ca exista un astfel de grup (sa aiba o structura determinata, sa actioneze coordonat, sa nu aiba caracter ocazional etc.;
- o persoana sa-si manifeste vointa, chiar tacit, de a face parte din grup, vointa acceptata de grup, o parte din acesta sau numai de conducatorii grupului.
Din declaratie sau formalitatile indeplinite, cat si din activitatea desfasurata trebuie sa rezulte aderarea efectiva a persoanei si nu simpla intentie sau dorinta manifestata si neacceptata.
Nu este necesar ca cel in cauza sa fi trecut la savarsirea vreunei infractiuni, dar sa fie constient ca a adrat la un grup organizat in scopul savarsirii de una sau mai multe infractiuni grave.
- Latura subiectiva a infractiunii este intentia. Daca faptuitorul nu a cunoscut scopul grupului infractional organizat, chiar atunci cand ignoranta sau eroarea ar fi rezultatul culpei sale, fapta nu va constitui infractiunea de aderare.