probleme de procedura civila
probleme de procedura civila
Din puntul vostru de vedere, raportat la art.297 alin.1 C.pr.civ., daca instanta de fond nu s-a pronuntat asupra unui capat de cerere, solutia corecta a instantei de apel ar fi desfiintarea sentintei instantei de fond cu trimitere spre rejudecare pentru ca instanta de fond sa se pronunte si asupra acelui capat de cerere?
Vi se pare legala solutia instantei de apel de a retine cauza si de a se pronunta ea asupra capatului de cerere nesolutionat la fond. Mie mi se par cu totul nelegala aceasta soltutie, deoarece se incalca regulile imperative cu privire la compententa.
A doua chestiune: daca se invoca pentru prima data, in recurs, exceptia prescriptiei dreptului la actiune, incheierea prin care instanta de recurs se pronunta asupra acestei expceptii este sau nu este supusa vreunei cai de atat? Problema care se ridica este urmatoarea: cum se realizeaza controlul judiciar al unei solutii pronuntate cu privire la o exceptie invocata pentru prima data in recurs? Ati intalnit in practica o astfel de situatie? Merci.
Vi se pare legala solutia instantei de apel de a retine cauza si de a se pronunta ea asupra capatului de cerere nesolutionat la fond. Mie mi se par cu totul nelegala aceasta soltutie, deoarece se incalca regulile imperative cu privire la compententa.
A doua chestiune: daca se invoca pentru prima data, in recurs, exceptia prescriptiei dreptului la actiune, incheierea prin care instanta de recurs se pronunta asupra acestei expceptii este sau nu este supusa vreunei cai de atat? Problema care se ridica este urmatoarea: cum se realizeaza controlul judiciar al unei solutii pronuntate cu privire la o exceptie invocata pentru prima data in recurs? Ati intalnit in practica o astfel de situatie? Merci.
Re: probleme de procedura civila
1. Eu spun ca solutia legala ar fi: desfiintarea sentintei instantei de fond cu trimitere spre rejudecare pentru ca instanta de fond sa se pronunte si asupra acelui capat de cerere. Nu este legala retinerea cauzei de catre instanta de apel.
2. Nu se mai pot invoca exceptii pentru prima data in recurs.
2. Nu se mai pot invoca exceptii pentru prima data in recurs.
nici macar exceptiile de ordine publica?????deeea wrote:2. Nu se mai pot invoca exceptii pentru prima data in recurs.

hai noa....

vezi Pavel...post63114.html#p63114
Exceptie ...
Daca prescriptia drerptului la actiune nu se invoca pina la prima infatisare,nu mai exista1 (practica)
Re: Exceptie ...
detaliaza, nu vreau sa inteleg ce am inteles dejalucianghio wrote:Daca prescriptia drerptului la actiune nu se invoca pina la prima infatisare,nu mai exista1 (practica)

despre intrebarea lui Pavel
Orice exceptie care nu se invoca pina la prima infatisare,nu se mai poate invoca ,chiar daca se refera la cauza de nulitate (vezi prescriptia) si astfel procesul merge mai departe,ca si cum ar fi in regula.Poate ,insa,ar trebui sa lamurim ce inseamna prima infatisare?
Re: despre intrebarea lui Pavel
lucianghio wrote:Orice exceptie care nu se invoca pina la prima infatisare,nu se mai poate invoca ,chiar daca se refera la cauza de nulitate (vezi prescriptia) si astfel procesul merge mai departe,ca si cum ar fi in regula.Poate ,insa,ar trebui sa lamurim ce inseamna prima infatisare?

wauuuuuuuuuu

Se incalca principiul gradelor de jurisdictie.pavel wrote:Vi se pare legala solutia instantei de apel de a retine cauza si de a se pronunta ea asupra capatului de cerere nesolutionat la fond. Mie mi se par cu totul nelegala aceasta soltutie, deoarece se incalca regulile imperative cu privire la competenta.
Sunt "novice"
Poate aveti dreptate ,dar tineti cont de art.306/2 cpc si 310 cpc.Oricum am capul "patrat de opiniile contradictorii din doctrina...nu mai vorbesc de jurisprudenta.