paternitate si partaj

Familiei
Post Reply
daniella

paternitate si partaj

Post by daniella » 26 Jul 2006, 16:05

Buna ziua tuturor. Sunt intr-o situatie destul de incurcata dpv judiociar si familial, v-as ramane recunoscatoare daca m-ati putea ajuta cu niste sfaturi.

1. Sunt mama unui baietel de 1,8 ani care s-a nascut cu o luna dupa pronuntarea divortului de fostul sot de care eram despartita in fapt de mai bine de 1 an. Am incercat, impreuna cu tatal copilului sa convingem functionara de la primarie care facea inregistrarile nasterilor de la maternitate de acest lucru, rezultatul a fost insa ca la numele tatalui figureaza fostul meu sot.
Cum pot reglementa situatia paternitatii copilului? Meentionez ca in hotararea de divort se specifica clar ca nu a existat niciun copil in respectiva casnicie. Acest lucru il doreste si fostul sot si tatal copilului si eu.

2. Am un apartament, dobandit in timpul casatoriei, pe ambele nume ale sotilor, dar exclusiv din banii mei, lucru pe care fostul sot il recunoaste si la care nu are nicio pretentie. Cum pot dispune exclusiv de acest apartament (vanzare, schimb, sa)? E neaparat necesar sa introduc o actiune de partaj?

3. Care sunt preturile proceselor?

Francesca

Post by Francesca » 26 Jul 2006, 16:29

De ce nu ati actionat imediat dupa inregistrarea copilului pe numele unei persoane care nu ii este tata?

Fostul sot ar fi trebuit sa faca tagada paternitatii in termen de 6 luni de la data cand a cunoscut nasterea copilului.
Tatal biologic trebuia sa recunoasca paternitatea. Cred ca ar trebui sa ne dati mai multe detalii despre situatia reala a relatiilor dumneavoastra cu cei 2 barbati.

In legatura cu partajul, nu este absolut necesar sa mergeti la judecata, puteti face si partaj voluntar la un notar, dar va va costa mai mult decat la instanta. Puteti introduce actiunea si incheia o tranzactie imediat dupa inceperea procesului, tranzactie in care fostul sot recunoaste contributia dumneavostra exclusiva asupra apartamentului.

Av. Simona Leoveanu

daniella

Post by daniella » 26 Jul 2006, 16:38

Multumesc pt raspuns.
Motivele pt care am amanat aceste reglementari tin atat de partea materiala (din cate am inteles era vorba de cel putin 2 procese in insitanta), cat si de anumite probleme medicale ale copilului care au avut prioritate in ceea ce priveste timpul si energia noastra.

Sa inteleg din raspunsul dvs. ca daca au trecut 6 luni nu se mai poate face nimic?

In legatura cu partajul, imi puteti spune cam despre ce suma e vorba?

Francesca

Post by Francesca » 26 Jul 2006, 16:52

Situatia se poate rezolva prin instanta, din pacate cred ca va necesar sa apelati la un avocat. Expertiza medico-legala va costa foarte mult.

Partajul - cred ca va puteti descurca si decat cu o consultatie la un avocat care sa va scrie actiunea si sa va spuna ce sa faceti mai departe fara sa il platiti pentru intregul proces. taxa de timbru este mica 19 ron si un timbru de 0,3 ron.

Av. Simona Leoveanu

AllyMcBeal

Post by AllyMcBeal » 26 Jul 2006, 21:29

Tagada paternitatii poate fi facuta si de mama,in numele copilului,fara a exista un termen.(exista o decizie a Curtii Constitutionale - parca.Eu am avut o cauza identica,dar ar trebui sa caut prin arhiva....).Un avocat va sti sa va indice exact si sa va redacteze actiunea,astfel incat ,in acelasi proces,sa obtineti si stabilirea paternitatii fata de adevaratul tata.
Pentru tagada,il chemati pe fostul sot la interogator,unde acesta va arata ca nu e tatal copilului (altfel e pasibil de pensie alimentara si nu cred ca-i convine),iar declaratia lui va constitui un fel de declaratie de martor pentru capatul al doilea de cerere,cu stabilirea paternitatii (unde parat e tatal biologic).
Nu e necesara nici o expertiza medico-legala.

daniella

Post by daniella » 25 Nov 2006, 19:23

AllyMcBeal wrote:Tagada paternitatii poate fi facuta si de mama,in numele copilului,fara a exista un termen.(exista o decizie a Curtii Constitutionale - parca.Eu am avut o cauza identica,dar ar trebui sa caut prin arhiva....).Un avocat va sti sa va indice exact si sa va redacteze actiunea,astfel incat ,in acelasi proces,sa obtineti si stabilirea paternitatii fata de adevaratul tata.
Pentru tagada,il chemati pe fostul sot la interogator,unde acesta va arata ca nu e tatal copilului (altfel e pasibil de pensie alimentara si nu cred ca-i convine),iar declaratia lui va constitui un fel de declaratie de martor pentru capatul al doilea de cerere,cu stabilirea paternitatii (unde parat e tatal biologic).
Nu e necesara nici o expertiza medico-legala.
Ally, multumesc mult.
Inteleg ca fara avocat nu se poate rezolva aceasta problema? Nu am deloc experienta tribunalelor, dar mi se pare ciudat ca justitia sa nu tina cont de declaratiile a 3 adulti care sustin acelasi lucru.

mihai440

Post by mihai440 » 25 Nov 2006, 22:08

AllyMcBeal wrote:Tagada paternitatii poate fi facuta si de mama,in numele copilului,fara a exista un termen.(exista o decizie a Curtii Constitutionale - parca.
Ai dreptate Decizia nr. 349 din 19 decembrie 2001 Curtea Constitutionala dreptul de a porni actiunea ii este recnoscut si mamei si copilului, dar termenul cred ca este acelasi (6 luni)

Pentru daniella
mai exista si urmatorul articol care poate te ajuta

Art. 58. - Recunoasterea care nu corespunde adevarului poate fi contestata de orice persoana interesata. Daca recunoasterea este contestata de mama, de cel recunoscut sau de descendentii acestuia, dovada paternitatii este in sarcina autorului recunoasterii sau a mostenitorilor sai.

este o actuni in contestarea recunoasterii de paternitate care face parte din actiunile de stare civila si care de regula sunt imprescriptibile

daniella

Post by daniella » 04 Mar 2007, 16:02

Pana la urma am izbutit sa formulez actiunea de negare a paternitatii in numele fostului sot si am primit citatia acasa. In citatie scria ca trebuie (cu min 5 zile inainte de judecata) sa depun o intampinare.

Din cate am citit pe net intampinarea are conotatie de negare a actiunii. Eu sunt de acord cu actiunea si vreau sa se lamureasca odata situatia copilului dpdv legal, la fel si fostul sot si tatal natural al copilului.

Ce ar trebui sa facem? Exista vreun model de intampinare in care se accepta cererea formulata de reclamant? Sau altceva de genul acesta?

A doua intrebare se refera la faptul ca au trecut mai bine de 2 ani de la nasterea copilului. Am putea avea probleme ca nu am inceput actiunea in 6 luni de la nasterea copilului?

Va rog mult de tot ajutati-ma cu niste raspunsuri.

daniella

Post by daniella » 31 Mar 2007, 18:57

Cu toate ca nu am mai primit raspunsuri, insist...

Am avut prima infatisare, care in mare s-a desfasurat astfel:
- am spus in fata judecatorului ca nu am depus intampinare pt ca sunt de acord cu actiunea introdusa asa cum a fost formulata
- la proces a fost prezent si tatal copilului care a dat o declaratie in acest sens (ca el este tatal copilului si ca noi suntem impreuna de dinainte de nasterea copilului etc)

La urmatorul termen (foarte apropiat) ni s-a cerut sa depunem interogatoriile!!!!???!!!
Am iesit toti 3 din sala si am ridicat din umeri. :-(

Deci, cine pe cine intreaba si ce:
1. Fostul sot (paratul) ma intreaba pe mine daca e adevarat ca nu este el tatal copilului
2. Fostul sot il intreaba pe tatal copilului daca el este tatal copilului?
3. Fostul sot ma intreaba pe mine cine e tatal copilului?
4.?
5.?
.......

Recunosc suntem pierduti. Nici unul dintre noi nu cunoaste nici un avocat si toti speram sa scapam odata de procesul asta si sa legalizam o stare de fapt si sa ne putem vedea de vietile noastre. Judecatorul pare sa fi inteles situatia si nu cred ca vrea sa ne faca greutati.

Am dori sa obtinem o decizie in care sa se admita:
1. Negarea paternitatii fostului sot
2. Recunoasterea ca tata a copilului a celui care ii e intr-adevar tata (fara sa mai fie nevoie sa-l mai dau in judecata inca odata pt asta)

Avem vreo sansa? Ce ar trebui sa depunem pt a obtine acest lucru?
Va multumesc anticipat pt raspunsuri

jojo

Post by jojo » 01 Apr 2007, 08:14

In primul rand, nu se poate 2 in 1, in sensul ca pana ce fostul sot nu obtine o hotarare definitiva de tagaduire a paternitatii, nu se poate cere stabilirea paternitatii.
E posibil sa gresesc.

Sa ne spui exact petitele actiunii.

daniella

Post by daniella » 01 Apr 2007, 11:58

Multumesc, Jojo.
Si mie mi-era teama ca nu se poate da o formulare de genul asta in cadrul aceluiasi proces, cu atat mai mult cu cat in actiune se cere doar radierea fostului sot de la rubrica tata din certificatul de nastere al minorului.

Actiunea initiala a fost formulata cam asa:
Subsemnatul ..., domiciliat in ...., chem in judecata si personal la interogatoriu pe parata ..............., pentru ca prin hotararea ce o veti pronunta sa constatati ca nu sunt tatal copilului minor ..............., nascut pe data de.....
Solicit sa dispuneti radierea numelui si prenumelui meu din actul de nastere al copilului, la rubrica: tatal.
Nu solicit cheltuieli de judecata.

Motivele actiunii sunt:

In fapt, m-am casatorit cu parata la 15.09.1992 si ne-am despartit in fapt in luna septembrie a anului 2003, data la care am si parasit domiciul conjugal. In data de 05.10.2004 parata m-a chemat in judecata pentru desfacerea casatoriei, lucru care a fost pronuntat in sedinta publica din data de 04.11.2004, prin sentinta civila nr. ..... In sentinta se stipuleaza clar ca din aceasta casatorie nu a rezultat niciun copil minor.
Avand in vedere ca timp de mai bine de un an inainte de desfacerea casatoriei nu am mai intretinut relatii intime cu parata, iar aceasta a nascut la cateva zile de la pronuntarea divortului, este cu neputinta ca eu sa fiu tatal copilului, a carui paternitate inteleg s-o tagaduiesc.

In drept, imi intemeiez actiunea pe dispozitiile art. 54 C. fam.
Pentru dovedirea actiunii inteleg sa ma folosesc de interogatoriul paratei, de proba cu acte si de declaratia martoriului..., care sustine ca el este tatal minorului.


Ni s-a cerut ca pentru a doua infatisare sa ne prezentam cu interogatoriile. Aici ne-am blocat, adica:
1. nu stim cine pe cine intreaba si ce anume
2. in ce forma si cand trebuie depuse aceste interogatorii

jojo

Post by jojo » 01 Apr 2007, 12:27

Am inteles.
Fostul tau sot, care este reclamant, sa formuleze in scris urmatoarele intrebari:
1. Este adevarat ca ne-am despartit in fapt inca din luna septembrie 2003?
2. Recunoaste parata ca nu am intretinut relatii conjugale din acea data si mai mult decat atat am intrerupt orice legatura cu dansa?
3. Este adevarat ca parata a avut relatii sexuale cu un alt barbat si in ce perioada?
4. Recunoaste parata ca, in aceste conditii este imposibil sa fiu tatal copiluli?

Cam asa.

Raspunsul tau+ marturisirea tatalui natural ar trebui sa fie suficient.

daniella

Post by daniella » 03 Apr 2007, 13:16

Multumesc mult de tot, Jojo!

:floare:

jojo

Post by jojo » 03 Apr 2007, 20:39

Succes! :cafea:

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests