Discutii privind raporturile de Drept Comercial
-
dina
V-as ruga daca se poate, am nevoie de un model de contract de cesiune de creanta.
Firma care preia creantele, in cazul in care are o hatarare definitiva si irevocabila de respingere a actiunii de recuperare a creantelor, ce poate face cu acele creante in contabilitate.
multumesc.
-
varsatorsator
sincer nu am inteles speta. o societate are de recuperat niste creante de la o alta societate. a formulat cerere in instanta si aceasta i-a fost respinsa. Corect? acum vrea sa cesioneze alcuiva creantele?
-
dina
nr. 1 - o firma cesioneaza creantele altei firme;
nr.2 - societatea care le preia va trebui sa le recupereze;
nr. 3 - firma care a preluat creantele va face actiune in instanta dar este posibil sa i se respinga actiunea
nr.4 - ce va face in cazul acesta.
Inca nu s-a facut contractul de cesiune , de aceea doream un model si sa stiu ce se poate intampla
-
kinga
pot sa trimit un model... dar sper ca nu este foarte urgent..
In contractul de cesiune societatea care cesioneza trebuie sa garanteze faptul ca : creanta este certa, lichida, exigibila, nu a intervenit un caz de prescriptie etcccc
daca nu e foarte urgent.... si ai oleaca de rabdare trimit..dar nu promit luni... :( :( :( :(
-
dina
merci frumos, este ok si luni .

-
dina

va rog mult , nu ma uitati !!
legat de acest subiect , daca -mi poate raspunde cineva, din punct de vedere contabil si juridic :
ce se va intampla cu creantele care nu se mai pot recupera, dupa ce s-au epuizat toate caile .
-
lauraC
Se face referat catre AGA in care se individualizeaza creantele si se precizeaza ca au fost epuizate toate mijloacele care ar fi putut conduce la recuperarea lor. Se emite decizie de trecere pe pierderi (asta inseamna ca dispar din lista de neincasate). La contabilitate trebuie predate, din cate stiu eu, si copii de pe procesul verbal de incheiere a executarii (cam asta ar fi ultima cale).
-
dina

va rog mult , nu ma uitati !!
legat de acest subiect , daca -mi poate raspunde cineva, din punct de vedere contabil si juridic :
ce se va intampla cu creantele care nu se mai pot recupera, dupa ce s-au epuizat toate caile .
-
dina
Merci frumos, lauraC.
Dar in cazul vreunui control am avea probleme din partea statului ca nu le-am putut recupera?

-
lauraC
Nu vad de ce. Atata timp cat ai toate documentele care atesta ca ai parcurs toti pasii in scopul recuperarii creantei ... Tocmai asta e motivul pentru care trebuie sa anexezi la actele contabile dovezile de care iti vorbeam (incheierea executarii pentru lipsa de bunuri urmaribile, lipsa de disponibil in cont etc.) In cazul unui eventual control, avand in vedere ca sumele respective le treci pe pierderi, repet, in baza hotararii AGA, care se ia la propunerea scrisa si motivata a administratorului sau directorului general, arati documentele de care ti-am vorbit.
-
LUMINITA2006
Problema in acest caz este faptul ca acea creanta care se scade este cheltuiala nedeductibila, deci se mai aplica si impozitul pe profit de 16% la acea suma in momentul in care o treci pe cheltuieli. Ca sa eviti o astfel de situatie este de preferat declansarea procedurii insolventei cu privire la debitor (daca intrunesti conditiile), caz in care, la deschiderea procedurii poti constitui provizioane deductibile de 30% (daca imi aduc aminte bine procentul), iar la finalizarea procedurii poti sa-ti scazi intreaga suma cu titlu de cheltuiala deductibila. Asta este singura situatie, practic, in care poti sa-ti scazi debitul cu titlu de cheltuiala deductibila. Spun "Practic", pentru ca, teoretic, in codul fiscal sunt enumerate mai multe situatii, dar care se pot intampla doar in mod exceptional pentru a te incadra in ele.
Daca debitul e sub 10000 ron si nu poti cere declansarea procedurii insolventei, solutia e sa cauti si alti creditori ai acesluiasi debitor (eventual chiar pe calea unui anunt in ziar) si sa promovati mai multe cereri, astfel incat prin cumulare sa obtineti cifra de 10000 lei.
Daca debitul e prescris, s-a dus orice posibilitate.
-
dina
Multumesc frumos pt. raspunsuri.
Am inteles in cazul in care as avea toate caile epuizate prin executare , etc.
Dar eu am intrebat ce probleme ar aparea daca instanta nu mi-ar da castig de cauza, de exemplu mi-ar respinge actiunea de recuperare a creantelor. Pe calea justitiei nu pot solicita executarea vreunei hotarari pentru ca acea hotarare ar fi respinsa de catre instanta.
Ce fac cu creantele in contabilitate? Aceeasi procedura o urmez ? Pun hotararea prin care instanta mi-a respins cererea?
-
liviu70
esti pe langa lege si ai intentia sa si fraudezi interesele cuiva.
gestiune frauduloasa iti spune ceva ?
-
dina
pt. liviu
nu te supara dar daca stiam nu mai intrebam.
daca poti sa ajuti cu un raspuns pertinent, iti multumesc.
Nu am intentia sa creez vreun prejudiciu cuiva.
Spuneam ca este posibil sa mi se respinga actiunea de recuperare a creantelor, inca nu am introdus-o, si doream sa stiu si ce se intampla in cazul acesta. Ce fac cu acele creante in contabilitate?
-
varsatorsator
dina, nu trebuie sa te superi pe liviu, pt ca uneori atacul direct da mai multe rezultate.Chiar si in forma in care ti-a dat raspunsul a incercat sa-ti dea o mana de ajutor. Adica, in cazul in care aceasta cesiune de creanta se face doar pt a avantaja pe cineva, si intentia se dovedeste, acel cineva fiind avantajat in dauna societatii cesionare, atunci cel care si-a dat acordul pt efectuarea acestei operatiuni raspunde pt gestiune frauuloasa in dauna intereselor societatii.
problema care se pune este ca nu ai de ce sa crezi ca instanta iti va respinge cererea daca indeplinesti urmatoarele conditii:
-la data la care cesiunea creantei are loc, cedentul trebuie sa garanteze cesionarului ca debitorul nu este in insolventa;
creanta trebuie sa fie certa, lichida si exigibila la momentul introducerii actiunii la instanta, sa fie indeplinita procedura concilierii prealabile si cam atat. Daca toate acestea sunt indeplinite nu vad de ce te-ai teme ca o eventuala actiune in instanta ti-ar fi respinsa.