exceptia - necompetenta teritoriala

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
dina

exceptia - necompetenta teritoriala

Post by dina » 15 Nov 2006, 12:32

In privinta exceptiei de necompetenta teritoriala.
As vrea sa stiu daca o societate nationala cu multe puncte de lucru in diverse orase ale tarii dar cu sediul in bucuresti, se poate judeca la instanta vreunui punct de lucru din alt oras.
Punctul de lucru este acelasi cu sediul secundar.
Am facut somatie de plata pe ordonanta 5, la instanta punctului de lucru societatii respective si mi s-a invocat de catre partea adversa exceptia.

aho

Post by aho » 15 Nov 2006, 15:05

sa inteleg ca tu societatea nationala esti creditorul ?!
vezi art. 14 pct 1 si 4 c.pr.civ.

dina

Post by dina » 15 Nov 2006, 16:40

:-( da sunt creditorul dar debitorul este firma nationala.
art.14 din procedura se refera la mostenire
te rog mai explicit.

dina

Post by dina » 15 Nov 2006, 16:48

mai pe inteles:
creditorul introduce somatie de plata debitorului ( firma nationala) la punctul de lucru al debitorului, din alt oras unde s-au desfasurat relatiile comerciale.
debitorul invoca exceptia de necompetenta teritoriala justificand ca sediul principal se afla in bucuresti.
creditorul intelege sa se foloseasca de art. 7, al.1 cpc
alte opinii?? :idea:

kynes

Post by kynes » 15 Nov 2006, 18:16

art. 8 CPC " Cererile indreptate impotriva statului, directiilor generale, regiilor publice, caselor autonome si administratiilor comerciale, se pot face la instantele din capitala tarii sau la cele din resedinta judetului unde isi are domiciliul reclamantul.
Cand mai multe judecatorii din circumscriptia aceluiasi tribunal sunt deopotriva competente, cererile in care figureaza persoanele aratate la alin. 1 se introduc la judecatoria din localitatea de resedinta a judetului, iar in Capitala, la judecatoria sectorului 4."

aho

Post by aho » 16 Nov 2006, 09:35

scuze :oops:
ma refeream la art. 10 pct.1 si 4 c.pr.civ, dar vezi si art. 7 al 2 .
eu zic, desi nu am toate datele, ca e competenta alternatva si se aplica 12 c.pr. civ adica alegerea apartine reclamantului.

kynes, firmele nationale au acelasi regim juridic ca si celelalte firme( nu se confunda cu st. sau adm. comerciale) si nu cad sub incidenta art. 8 c.pr.civ.

dina

Post by dina » 16 Nov 2006, 11:08

Multumesc pentru raspunsuri AHO si kynes
Ce ziceti s-ar putea aplica si art.6cpc ?
"Cand paratul, in afara de domiciliul sau, are in chip statornic o indeletnicire profesionala ori una sau mai multe asezari agricole, comerciale sau industriale, cererea se poate face si la instanta locului acelor asezari sau indeletniciri, pentru obligatiile patrimoniale si care sunt nascute sau care urmeaza sa se execute in acel loc."
Putem considera punctul de lucru sediu secundar???
art.66, pct.1 din O.G. 92/2003 aprobata prin leg.174/2004 ???

Post Reply